Lagumdžija da ukloni Avramovića jer mu za to ne treba Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Lagumdžija da ukloni Avramovića jer mu za to ne treba Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Ministru Lagumdžiji nije potrebna suglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ukloni gospodina Avramovića sa svoje pozicije jer dotična osoba nije ambasador ni konzul. Po ovom pitanju, ministar Lagumdžija treba da upotrijebi svoje ustavne ovlasti i ukloni gospodina Avramovića iz svog diplomatskog osoblja. Takvim postupkom ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bi dao do znanja da mu je interes očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine.

 

Prije par dana, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za Istrazivanje Genocida (IGK) poslali su javni apel predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine povodom skandaloznog ponašanja i izjava diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine na proslavi 9. Januara, Dana entiteta Republike Srpske, u Čikagu.
Podsjećamo da je ovo ujedno bila i proslava svetoslavnog praznika Đakona Stefana, slave entiteta Republike Srpske, koji sam po sebi ne bi bio sporan osim što u ovom kontekstu predstavlja napad na sekularni poredak države Bosne i Hercegovine i njenu demokratsku budućnost.
Generalni konzul Brane Pećanac i njegovi sagovornici su govorili o ratu u Bosni i Hercegovini i kategorizirali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za “krst časni i slobodu zlatnu“, te da je proslava ovog entiteta, proslava srpskog naroda i njihove religije. Gospodin Pećanac je rekao da mu je „velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku“. Na ovom skupu su se javno veličali i upućivale molitve za kreatore genocidnog entiteta, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojim se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom tribunal za područije bivše Jugoslavije za genocid i zločine protiv čovječnosti. Govornici su dali do znanja da je entitet Republika Srpska izraz fašističke i klero-nacionalističke volje samo jednog naroda, srpskog, a da svi drugi građani nisu poželjni na ovom teritoriju Bosne i Hercegovine.
Izjave i prisustvo ovom klero-nacionalističkom skupu bosanskohercegovačkih diplomata je prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, i suprotno svim modernim demokratskim načelima države jer otvoreno diskriminiraju sve ostale bosanskohercegovačke građane koji ne pripadaju srpskom narodu i pravoslavnoj, odnosno svetoslavnoj vjeri.
Pozdravljamo izjave od članova Predsjedništva Bosne I Hercegovine, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića i apelujemo da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti i glasaju za skidanje konzula Pećanca sa svoje pozicije. Osuđujemo izjavu srpskog člana predsjedništva, Nebojše Radmanovića koji bestidno brani Pećanca i potpisuje njegove riječi kao svoje. Neprihvatljivo je da jedan član predsjedništva multietničke, multikulturne, multireligijske države kao što je Bosna i Hercegovina, podržava ekstremne klero-nacionalističke stavove uz potpuno zanemarivanje i nepoštivanje drugih građana Bosne i Hercegovine. Po istom principu, član predsjedništva Radmanović bi trebao da podnese ostavku.
Ministar vanjskih poslova dr. Zlatko Lagumdžija također je izjavio da je ispitao cijeli slučaj i predložio predsjedništvu Bosne i Hercegovine da poduzmu odgovarajuće sankcije konzula Pećanca zbog prekršaja diplomatskih protokola i ustava Bosne I Hercegovine. Međutim, želimo skrenuti pažnju ministru Lagumdžiji da također treba da se pozabavi pitanjem gospodina Marinka Avramovića, savjetnika Ambasade Bosne i Hercegovine u Vašingtonu, koji je isto tako prisustvovao skandaloznom skupu i čiju smjenu smo tražili u ranijem apelu. Ministru Lagumdžiji nije potrebna suglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ukloni gospodina Avramovića sa svoje pozicije jer dotična osoba nije ambasador ni konzul. Po ovom pitanju, ministar Lagumdžija treba da upotrijebi svoje ustavne ovlasti i ukloni gospodina Avramovića iz svog diplomatskog osoblja. Takvim postupkom ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bi dao do znanja da mu je interes očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine.
Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike
Institut za Istraživanje Genocida Kanada

Petar Glušica