Marš mira za žrtve Srebrenice

Marš mira za žrtve Srebrenice

Više od tri tisuće ljudi krenulo je na Marš mira kroz istočnu Bosnu, čime je počelo obilježavanje 14. obljetnice genocida što su ga nad Bošnjacima u srpnju 1995. počinile snage bosanskih Srba.

Image

Foto: AFP / Arhiva

Kolona, u kojoj su osim protjeranih Bošnjaka i mnogobrojni sudionici iz inozemstva, krenula je u jutarnjim satima iz mjesta Nezuk kod Sapne, a u petak 10. srpnja uoči dana kada se obilježava godišnjica srebreničkog masakra trebala bi stići u memorijalni centar u Potočarima.

Tog dana u Potočarima bi trebali biti pokopani posmrtni ostaci 529 žrtava genodica iz srpnja 1995. godine, čija su tijela nakon rata pronađena u masovnim grobnicama.

Po dostupnim podacima, na području Srebrenice u srpnju 1995. godine, nakon pada te enklave koja je bila pod zaštitom UN-a u ruke bosanskih Srba, ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Međunarodni sud pravde, u svojoj presudi po tužbi što ju je protiv Srbije podnijela Bosna i Hercegovina tereteći beogradske vlasti za agresiju i genocid, potvrdio je kako je na području Srebrenice počinjen genocid te da su za to odgovorne vojne i političke vlasti bosanskih Srba.

U znak prisjećanja na žrtve srebreničke tragedije 11. srpnja svake godine u Potočarima se održava komemoracija u nazočnosti velikog broja članova obitelji poginulih te visokih domaćih i međunarodnih dužnosnika.

Preuzeto: Hina|Net.hr
08.07.2009.

admin