Marš mira za žrtve Srebrenice

Više od tri tisuće ljudi krenulo je na Marš mira kroz istočnu Bosnu, čime je počelo obilježavanje 14. obljetnice genocida što su ga nad Bošnjacima u srpnju 1995. počinile snage bosanskih Srba.

Image

Foto: AFP / Arhiva

Kolona, u kojoj su osim protjeranih Bošnjaka i mnogobrojni sudionici iz inozemstva, krenula je u jutarnjim satima iz mjesta Nezuk kod Sapne, a u petak 10. srpnja uoči dana kada se obilježava godišnjica srebreničkog masakra trebala bi stići u memorijalni centar u Potočarima.

Tog dana u Potočarima bi trebali biti pokopani posmrtni ostaci 529 žrtava genodica iz srpnja 1995. godine, čija su tijela nakon rata pronađena u masovnim grobnicama.

Po dostupnim podacima, na području Srebrenice u srpnju 1995. godine, nakon pada te enklave koja je bila pod zaštitom UN-a u ruke bosanskih Srba, ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Međunarodni sud pravde, u svojoj presudi po tužbi što ju je protiv Srbije podnijela Bosna i Hercegovina tereteći beogradske vlasti za agresiju i genocid, potvrdio je kako je na području Srebrenice počinjen genocid te da su za to odgovorne vojne i političke vlasti bosanskih Srba.

U znak prisjećanja na žrtve srebreničke tragedije 11. srpnja svake godine u Potočarima se održava komemoracija u nazočnosti velikog broja članova obitelji poginulih te visokih domaćih i međunarodnih dužnosnika.

Preuzeto: Hina|Net.hr
08.07.2009.