Maratonci pretrčali 230 kilometara od Vukovara do Srebrenice

Maratonci pretrčali 230 kilometara od Vukovara do Srebrenice

Trčali i na 42 stupnja celzijusa

 

 

Četvorica hrvatskih ultramaratonaca branitelja su, pretrčavši 230 kilometara od Vukovara, Grada Heroja, stigli u Srebrenicu, do mjesta na kojem je počinjen najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 

Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka te Mirsad Veladžić iz Daruvara snagom volje i tijela na neobičan su način, trčeći i na 42 stupnja celzijusa, odali počast svim nevinim žrtvama, koje su stradale tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ultramaraton se održao pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a namjera je organizatora, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

 

Umorne i viđenim u Potočarima emotivno vidno potrešene maratonce i cijeli tim koji ih je pratio, dočekao je vršilac dužnosti načelnika općine Srebrenica gosp.Ćamil Duraković sa svojim najbližim suradnicima koji su im zaželjeli dobrodošlicu i čestitali na uloženom trudu i naporu. Naravno, novinari iz brojnih domaćih i stranih TV i novinskih kuća su okružili maratonce i njihovu pratnju tražeći odgovore na mnoga pitanja. Iako vidno umorni i još uvijek pod dojmom viđenog, maratonci su mirno odgovarali zahvaljujući se onima koji su omogućili i na bilo koji način podržali realizaciju ovog projekta, kao i novinarima koji su ih tokom cijele trase pratili i izvještavali svoje čitatelje i gledatelje.

 

“Bilo je stvarno veoma teško. Temperatura je znala biti i 42 stupnja, odnosno do 50 stupnjeva na asvaltu. Ja sam u Domovinskom ratu izgubio brata. Ova trka je posvećena njemu i svim poginulim braniteljima! Pitali ste me je li bilo teško? Nije, kad znam za koga trčim i zašto trčim! A trčimo ja i moji prijatelji za Mir u cijeloj regiji, trčimo sa željom da rat više nikada ne dožive buduće generacije.Jednostavno rečeno, želimo im u amanet ostaviti Mir i život jednih sa drugima, a ne nikako jednih pored drugih….”, rekao je Duško Štrbac iz Zagreba.

“Počašćen sam što dobih prigodu da trčim na ovom ultramaratonu, da se poklonim svim nevinim žrtvama koje su stradale u Vukovaru, a isto tako i u Srebrenici, odnosno svim žrtvama koje su stradale u proteklom ratu, neovisno na vjeru i nacionalnost”, kaže Elvir Rakipović (41) iz Osijeka, pet puta na pobjedničkom postolju ultramaratona Zagreb-Vukovar.

Ultramaratonci su imali podršku stanovnika svih mjesta kroz koja su prolazili od Ovčare i Vukovara, Vinkovaca, Gunje, Brčkog, Janje, Zvornika do Potočara i Srebrenice.

 

 

 

Kemal Bošnjak Bukvić, magistar politologije

Predsjednik Vijeća BNM GZ

Iva