Mobilizacija Jer me se tiče: Ujedinjeni iza jedne ideje!

* Aktivisti i aktivistkinje Inicijative “Jer me se tiče” svoju narednu akciju provešće u Prijedoru, 31. maja 2013. godine, na Međunarodni dan bijelih traka*

Međunarodni dan bijelih traka je nastao iz potrebe za borbom protiv negiranja zločina i za obilježavanjem stradanja civilnih žrtava rata, prije svega u Prijedoru, ali i šire. Ovaj dan se simbolično obilježava 31. maja, na dan kada je,1992. godine, svim nesrbima u Prijedoru naređeno da oko ruke moraju nositi bijelu traku i imati vidno istaknutu bijelu zastavu na kući.

Namjera i djelovanje inicijative “Jer me se tiče”, usmjerene su ka tome da se promijeni diskurs odnosa prema prošlosti, posebno kada se radi o civilnim žrtvama rata. Utisak šire javnosti jeste da se ovaj odnos koristi za političku manipulaciju dominantnih nacionalističkih struktura, oličenih u etno nacionalnim političkim partijama. Njihovim dosadašnjim djelovanjem, odnos prema prošlosti pretvorio se u začarani krug manipulacije nacionalnim interesima, vještačkog stvaranja osjećaja ugroženosti pripadnika/ica dominantnih nacionalnih i etničkih grupa, glasanja za predstavnike/ice istih političkih partija koje se predstavljaju kao zaštitinici/e „ugroženih“ nacionalnih interesa; nastavak korupcije i kriminala, održavanje rigidne etničke distance koja nanovo rezultira negiranjem zločina, kršenjem ljudskih prava žrtava i boraca za prava civilnih žrtava rata…

 

Na praktičnom planu, navedeno se ogleda i u svođenju odnosa prema ratnim zločinima i proteklom ratu uopšte,na nacionalni, tj. etnički nivo, a stav prema žrtvama se gradi isključivo kroz prizmu njihove etničke pripadnosti. Upravo iz ovog razloga se rodila inicijativa “Jer me se tiče“, čija je primarna misija oduzeti navedenu platform kvazi političkim – uglavnom desnim – strankama, koje i dalje koriste ratne zločine kao monetu za održavanje etničkih tenzija i strahova, a kroz njih, za sopstveni opstanak na političkoj sceni.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative “Jer me se tiče” posjetili su 27. Aprila mjesta stradanja civila svih etničkih pripadnosti u proteklom ratu, odnosno mjesta na kojima su se tokom rata nalazili logori,na ruti Sarajevo – Jadran. Posjeta logorima i odavanje počasti svim civilnim žrtvama rata – bez obzira na njivoho porijeklo ili status – bila je prva aktivnost Inicijative nakon njenog pokretanja sredinom aprila.

Sljedeća aktivnost i nicijative je javni skup, odnosno obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru 31. maja, na kojem ćemo, pored sjećanja na žrtve, osuditi diskriminaciju, kršenje ljudskih prava i negiranje zločina.Obilježavanje bi trebalo obuhvatati protestnu šetnju glavnom ulicomPrijedora, ali detaljnije informacije još nismo u mogućnosti dati, zbog ranijih iskustava pri organizovanju sličnih manifestacija u Prijedoru, kada su mnoge bile zabranjene i/ili premiještane na druge lokacije.

Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama stravičnih zločina na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli. Gradonačelnik i lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini stvarno počinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova. Podizanje spomenika prijedorskim civilnim žrtvama u gradu nije dozvoljen, a pristup mjestima zločina onemogućuju mnogi, uključujući I multinacionalnu kompaniju koja je danas vlasnik lokacije na kojoj se nalazio zloglasni logor i mučilište Omarska.

Zbog svega navedenog vas pozivamo da 31. maja, na javnom skupu u Prijedoru, iskažete svoju solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u tom gradu, aliiširomBiH, noseći bijelu traku oko ruke.

Pored sjećanja na civilne žrtve, zajedno ćemo pokazati da ne prihvatamo negiranje zločina, segregaciju I diskriminaciju kao politička “rješenja” u postratnoj BiH.

Ovo je šansa da ujedinjeni stanemo iza jedne ideje, te da pošaljemo jasnu poruku bh. Društvu i regionu.

Ukoliko imate dodatnihpitanja I nedoumica, molimo vas da nam se obratite na jermesetice@gmail.com ili na brojeve telefona:

066/876-112 Emir Hodžić

065/835-566 GoranZorić

Vidimo se u Prijedoru!

*Detalji u vezi sa organizacijom puta i ostalim logističkim pitanjima će uslijediti uskoro.

 

 

 

Petar Glušica