Nacionalni dan pobjede Islamske revolucije

Nacionalni dan pobjede Islamske revolucije

Danas poslije Džume grupa “NEJ DAVID” upriličila je 45 minutni koncert za člaanove Medžlisa Zagreb u Velikoj dvorani Salim Šabić u Islamskom centru. Glazbeni ansambl je osnovan kao rezultat dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje njegovih osnivača. Skupina umjetnika je spajanjem autentične glazbe s prijateljstvom, međusobnim povjerenjem i uvažavanjem članova ansambla dobila na svojoj originalnosti i ljepoti. Zahvaljujuči tome, ljepota njihove izvedbe pronalazi put do slušatelja. Nakon dugogodišnje suradnje, zajedničkih nastupa i snimanja, članovi skupine odlučuju osnovati ansambl predstavljajući sebe i svoju umjetnost putem naziva “Davidova frula” koji je u najužoj vezi sa starim iranskim umjetničkim naslijeđem koje nastoje prenijeti.

Glazbeni ansambl “NEJ DAVID” sačinjavaju: Ali Randžbar,pjevač, Mohamad Ali Karima, svira tombak i daf, Ahmed Reza Karimi, svira kamančeh, Mohamad Karimi, svira nej, Alireza Emami, svira santur i Hamid Reza Karimi, svira tar i ujedno je vođa ansambla.

Istovremeno je bila postavljena izložba poznatih iranskih umjetnika: PARVIZ NAZARI,koji je inače samouki umjetnik u tehnici Mošabak-e Felez; MEHDI HODAPANAH, koji je diplomirao kaligrafsku znanost na fakultetu u Teheranu i direktor je na privatnom koledžu Bahar za kaligrafiju i minijature, te ALIMOHAMAD ŠEJKI, koji je završio studij slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti u Teheranu, a dobitnik je brojnih prvih nagrada na raznim umjetničkim festivalima.

U foajeu Centra, svim zainteresiranim, umjetnici su na kaligrafskom pismu /KOŠ NEVISI/ ispisivali njihova ili imena članova njihove obitelji. Važno je pomenuti da je kaligrafija, nakon pojave islama, bila umjetnost kojom je napisan Kuran. U predislamsko doba nije bilo znakova kaligrafije, niti u Iranu niti u drugim kulturnim i civiliziranim zemljama. Pisci Kurana trudili su se napisati ga što je moguće ljepše, stoga je to bila prekretnica i rođenje kaligrafije. Prva slova korištena u pisanju Kurana zvala su se “kosi naskh” / Hejazi /, a druga su nazvana “Kufi slova”. Islam smatra kaligrafiju jednom od izvanrednih umjetnosti i kaligrafija Kurana je superiorna svim drugim stvarima svijeta koje netko može zamisliti.

Iranski umjetnici u subotu nastupaju u Rijeci, u nedjelju u Osijeku, ponedjeljak u Zagrebu, utorak u Sisku i srijedu u Bjelovaru.

Svi zainteresirani, zaljubljenici u lijepu glazbu i druženje s umjetnicima su dobro došli!

mr.sc.Kemal Bukvić

Petar Glušica