Položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj

Položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj

Bez stvarnog upoznavanja nema ni stvarnog suživota!

Silvio Forza

U sklopu najstarije od svih tribina u Gradu Zagrebu, tribine „ Dr.Sulejman Mašović „ Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Klub nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i Vijeće BNM GZ, organizirali su 27.veljače 2014. u 19 sati tribinu „ Položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj „. Po običaju, tribina je priređena u Kongresnoj dvorani hdž.Salem Šabić, Islamskog centra u Zagrebu, Prilaz Safvet – bega Bašagića 1 / Gavellina 40.

O položaju nacionalnih manjina u RH govorili su vrlo otvoreno i vrlo korektno zastupnici: gđa.Melita Mulić, prof.dr.sc.Milorad Pupovac, g.Veljko Kajtazi, g.Mile Horvat, g.Dragan Crnogorac, g.Vladimir Bilek, mr.sc.Daneš Šoja i g.Nedžad Hodžić. Pozivu se odazvao i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine g.Aleksandar Tolnauer…

 

Nakon što je  Muftija dr.Aziz Hasanović  pozdravio sve prisutne i zahvalio se gostima što su se odazvali pozivu, moderator tribine mr.sc.Nermin Botonjić je pozvao gđu.Melitu Mulić koja je vrlo smirenim i autoritativnim glasom prisutnima približila Zakonsku regulativu položaja nacionalnih manjina u RH. Prof.dr.sc.Milorad Pupovac govorio je o vanjsko političkom aspektu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i manjinama u svjetlu ustavnih promjena u RH. Dvije zanimljive i zahtjevne teme kako je naglasio moderator Botonjić. O Romskoj nacionalnoj manjini i njenim specifičnostima, radu romskih udruga govorio je Veljko Kajtazi. Naravno, niz zanimljivosti iz romskog života, problemima s kojima se susreće u svom radu, ali i nekim perspektivama koje se naziru, sve većem razumijevanju sistema kao i okoline u kojoj Romi obitavaju. Stalnu problematiku koju manjine imaju s medijima tek je dotakao Mile Horvat, jer o tom evidentnom problemu treba svakodnevno govoriti i pisati. Obzirom na skorašnje probleme s dvojezićnim ploćama, o primjeni prava nacionalnih manjina na jezik i pismo, govorio je Dragan Crnogorac. Zahtjevna tema koja iziskuje da se o njoj još govori, da se dorađuju zakonski akti, ali i da se poštuje Ustavni zakon u kom je decidno rečeno da nacionalne manjine imaju pravo koristiti se svojim maternjim jezikom i pismom. O povijesnom aspektu suživota u RH, govorio je Vladimir Bilek, a o zapošljavanju nacionalnih manjina u državnoj i javnoj upravi uz „poštivanje“ čl.22 Ustavnog zakona prisutne je upoznao mr.sc.Daneš Šoja. Zbog velike nezaposlenosti, uvjetovane padom privrede i zatvaranjem mnogih tvornica i velikih poslovnih subjekata, problem nije mimoišao ni nacionalne manjine. Međutim, problem je što mnogi još uvijek ne poštuju Ustavni zakon i naročito njegov čl.22 i upitno je kada će naše društvo biti spremno za uvažavanje nacionalnih manjina i poštivanje njihovih zakonskih prava? Na kraju je i predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, g.Nedžad Hodžić, prisutne upoznao s primjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina RH, njegovim nedorečenostima, pa i propustima, mnogim stvarima koje bi trebalo korigirati ili odgovarajućim odlukama i sporazumima nadopuniti.

Na kraju je g.Aleksandar Tolnauer koga većina prisutnih dobro poznaje zbog njegovih čestih gostovanja u Islamskom centru, govorio o ulozi Savjeta za nacionalne manjine u RH, naglasivši „da smo u RH uspjeli riješiti pitanje prve generacije manjinskih prava te da je svijest o zajedničkom djelovanju većine i manjine percipirana kao zajednički interes što nam daje mogućnost da se odredimo prema sebi, da svoj identitet očuvamo i razvijamo kroz valorizaciju drugih identiteta, danas već i u okviru Europske unije te da svoje probleme i dileme ne prebacujemo na račun onih „drugih …..“.

Moderator Botonjić je dao priliku tek nekolicini prisutnih da postave pitanja, obzirom da je uveliko prošlo planirano vrijeme trajanja tribine.

Kao zaključak se nameće misao da bi ovakvih ili slićnih tribina trebalo biti znatno više!

Dino Subašić                                                      Kemal B.Bukvić

Petar Glušica