PREPORODOV Journal – ogledalo Bošnjaka u Republici Hrvatskoj

PREPORODOV Journal – ogledalo Bošnjaka u Republici Hrvatskoj
Čitajući mjesečnik KDBH “Preporod” BROJ 101/102, SVIBANJ/KOLOVOZ 2008. koji izlazi pod nazivom “PREPORODOV Journal”, dobio sam uvid u kompletan položaj i međusobni odnos Bošnjaka u “Lijepoj našoj”.

Bosanska kuhinja je nadaleko poznata i omiljena. Međutim, “bosanski lonac” koji sami sebi “kuhamo” nije nimalo ukusan. Dapače, izaziva grčeve i ostale nuspojave koje motiviraju na promjenu recepta. Recepta života – volimo i poštujmo se međusobno: od “Podrške glavnom uredniku” do “Dnevnika jedne manjinske ljubavi”.

“Europska perspektiva BIH”, koju nam je donijela u Zagreb delegacija Matice iseljenika naše druge domovine Bosne i Hercegovine, jednostavno je “zaboravljena” od predstavnika – predsjednika Bošnjaka iz naše “krovne” udruge Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske kao i od samog predsjednika KDBH “Preporod”. Ne mogu da shvatim da na I. povijesni sastanak (od kada su priznate naše dvije domovine) delegacije Matice iseljenika BIH sa predstavnicima bošnjačke dijaspore u Republici Hrvatskoj, održanom u Zagrebu 28.05.2008. godine, nije nitko došao ispred BNZH i KDBH “Preporoda” – dviju glavnih udruga čiji predstavnici čine većinu vijećnika u Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Vijeću koje predstavlja sve Bošnjakinje i Bošnjake Zagreba. Kako je moguće da gospodin dr. Sead  Berbrović u svom intervjuu objavljenom u jednom od zadnjih “PREPORODOVIH Journala” naprosto blati rad Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u ovom novom sazivu 2007. do 2011. godine kada je u novom VBNMGZ 15 članova iz redova same Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba i Zagrebačke županije?! Među njima su i supruga gospodina Seada Berbrovića, gospođa Jasmina Berberović, dipl. iur., te gospodin Samir Avdagić, tajnik BNZH kome je gospođa Berberović tetka. Da li je to bio razlog što je gospodin Hilmija Šabić ( jedan od osnivača BNZH ) dao neopozivu ostavku na mjesto prvog predsjednika ovog saziva VBNMGZ i na mjesto potpredsjednika BNZ ZG i ZGŽ?!
 
Možda mi je “Kontinuitet Bošnjačke nacionalne zajednice” dao odgovor na moje nepoznanice. Naime, “Skupština zagrebačkog ogranka BNZH” održana je 17.05.2008. godine dok je prethodna održana 10.06.2006. godine. Kako to kada po Statutu BNZ za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju skupština se održava jedanput godišnje. A na skupštini sve med i mlijeko. Dosadašnji “manekeni” BNZ GZ i ZGŽ izvršili zamjenu stolica i “sjedimo” dalje …

Ah, da. Birani su i “novi stari” članovi kao dodatak ukusu ovom “Bosanskom loncu”.

Manipulacija može biti i pozitivna a i negativna. Zanimljivo da je od 15 članova Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba koji su članovi BNZ ZG i ZGŽ, bilo nas svega 4 prisutno. I to je puno ako se uzme da je na dotičnoj skupštini bilo prisutno 37 članova što je sasvim dovoljno za kvorum od 30 članova. Lijepi broj za manipulaciju glasačima. Na moje pitanje zašto nisam dobio poziv za skupštinu (nego sam za nju sasvim slučajno saznao) dobio sam čudan odgovor od “novog  starog” gospodina Dževada Jogunčića: “Od 500 poslanih poziva za godišnju skupštinu neki poziv se može i u pošti zagubiti.” Znači to je razlog što je na skupštini osim mene prisustovalo još 36 članova uračunajući članove Ansambla “Bosana” koji su svojom pjesmom začinili ovaj “Bosanski lonac”.

U drugom djelu “Kontinuiteta…”, gdje na skupštini BNZH održanoj 14.06.2008. godine, od tog dana stari predsjednik BNZH prof. dr. Sead Berberović izjavljuje “da bi trebalo osigurati profesionalnu funkciju predsjednika BNZH”. To mi je nekako u koliziji sa “Odgovorom Dževada Jogunčića” : “Sve se radi iz srca i bez novca.”   Za srce u redu, ali bez novca…?

“Prošetao” sam stranicama našeg “PREPORODOVOG Journala” koje su me dovele do konkretnih zaključaka:
– određeni broj Bošnjaka koji su na vodećim mjestima u našim bošnjačkim udrugama daje si za pravo da manipulira svojim narodom: postavljaju svoju bližnju rodbinu na plaćene funkcije u našim udrugama; sprečavaju protok informacija kako bi se dobio dojam da samo oni rade za opće dobro Bošnjaka u RH; licemjerno tvrde da na vodeće pozicije u bošnjačkim udrugama treba birati i postavljati mlade snage a godinama se u foteljama “vrte” isti “patrioti”; kradu tuđe ideje i programe te ih “serviraju” pod svoje…

NE! NE! Nisam napisao ovo u generalnom obliku.! Daleko od toga! NAPISAO SAM : “ODREĐENI BROJ BOŠNJAKA”.

Osim navedene gospode koje sam poimenično naveo (“koja vole druge kritizirati, a ne vide sami sebe”) ima toga još.

MEĐUTIM, JA NE OSPORAVAM NJIHOV TRUD, RAD I ZALAGANJE.
ALI VRIJEME JE ZA PREPOROD MEĐU SVIM BOŠNJACIMA!!!
POŠTUJMO SE MEĐUSOBNO.
BUDIMO POZITIVNO OKRENUTI JEDNI PREMA DRUGIMA.
SVI MI IMAMO I VRLINE I MANE.
ALI BUDIMO…
PROBUDIMO SE!!!

Ako riječki “BOŠNJAČKI GLAS” može objavljivati iste pozitivne tekstove (Rijeka, rujan 2008., Broj 11) koji su već objavljeni u spomenutom PREPORODOVOM Journalu, možemo i mi svi se pogledati u ogledalo i skinuti po koju mrlju sa lica i srca. 

Image
Autor teksta: Hilmo Hairlić

admin