Protest Povodom Odluke o Rušenju Kuće – Mjesta Zločina u Višegradu

Protest Povodom Odluke o Rušenju Kuće – Mjesta Zločina u Višegradu

U ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima koji trenutno žive u Sjevernoj Americi veoma smo zabrinuti rješenjem građevinske inspekcije opštine Višegrad za rušenje kuće u Pionirskoj ulici, uspomene na žrtve jednog od najmonstruoznijih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini u agresiji i genocidu, te rušenje spomen-obilježja ubijenim Bošnjacima Višegrada, koje se nalazi na mezarju Stražište. Zločin tokom kojeg je u kući i Pionirskoj ulici u Višegradu 1992. spaljeno 70 civila poznat je i kao “živa lomača”. Za ovaj zločin u Međunarodnim krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije su osuđeni Milan Lukić na doživotnu kaznu, a Sredoje Lukić na 27 godina. Njih dvojica su automatskim oružjem strijeljali one koji su pokušali pobjeći kroz prozore: 59 osoba je umrlo u kući, uključujući 17 djece u starosti od dva dana do 14 godina, a nekolicina preživjelih su svjedočili tokom suđenja.

Upozoravamo svijetsku javnost da Zakonom o povratku niko nema pravo tražiti od povratnika građevinske dozvole za obnovu. A to se upravo traži od vlasnice kuće, iako je stambeni objekat obnovom vraćen u identično stanje od prije agresije i genocida.
Riješenje građevinske komisije je atak na istinu i pravdu, atak na vladavinu prava i još jedan u nizu ataka na ljudska prava i slobode povratnika u manji entitet, što još više ugrožava suživot kao bit egzistencije Ideje Bosne i bosanskog duha.
Pozivamo američku i kanadsku vladu, te američke i kanadske organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da odlučno stanu na stranu žrtava i svijedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i sprijeće rušenje mjesta koja svijedoće zločine agresije i genocida.
Protestvujemo protiv pasivnosti bošnjačkog i bosanskohercegovačkog političkog i akademskog establišmenta, tražeći od njih da odmah posjete Pionirsku ulicu i preduzmu akcije za zaštitu ljudskih prava i sloboda povratnika, ted a sprijeće bespravno rušenje mjesta zločina.
Pošto se radi o još jednom pokušaju zatiranja tragova zločina agresije i genocida, što je zapravo nastavak tih zločina drugim metodama, tražimo od nadležnih organa države Bosne i Hercegovine da odmah obustave rušenje mjesta zločina u Višegradu i tako daju do znanja da će država Bosna i Hercegovina zaštiti povratnike u manjem entitetu.
Pratićemo dešavanja na terenu preko naših partnerskih udruženja i poduzećemo aktivnosti koje će odgovarati stanju na terenu.
Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada
Magistar Hamdija Čustović
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Petar Glušica