Radujmo se Bajramu

Bajram je radost muslimana, naročito djece koja primaju poklone od djedova i nana, svojih roditelja i … prijatelja. Tog dana svi oni koje volimo daju našem životu smisao!

RADUJMO SE BAJRAMU

Gdje ima života ima i nade! Kemal

Bajram je izmamio mladost, dječurliju i njihove roditelje, u šetnju Gradom. Šetnica se završavala na Borovju, u velebnom Islamskom Centru gdje su vrijedni vijećnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba  za sve najmlađe pripremili predstavu i podjelu poklona.

Nastavak je to jedne relativno nove, ali prihvatljive i nada sve tople priče koju su još 2005. pokrenuli branitelji UBBDRH Ogranak Grada Zagreba sa tadašnjim rukovodstvom ( Bukvić, Kazić, Ibrahimovi, Hodzić) a koju su objeručke prihvatili tadašnji Glavni imam Aziz ef. Hasanović, Mevludin ef. Aslani, Enes Kišević, Muhidin dr. Aličehajić, Amed Abdul Rahim-Antimon i Vijeće na čelu sa Tarikom dr.Kulenovićem. Od tada se tradicionalno svaki Bajram družimo, igramo, pjevamo i zajedno sa djecom veselimo darovima u Kongresnoj dvorani Salim Šabić.

Poštujući tradiciju i dobre običaje, Vijeće je i ovaj Ramazanski Bajram, u suradnji sa Islamskim Centrom, za najmlađe dzematlije priredilo prigodnu predstavu koju su izveli glumci Lutkarske scene ŤIvana Brlić Mažuranićť, a vijećnici su se podijelili u više prostorija/učionica, da bi izbjegli gužvu, i podijelili bogate poklone svakom  djetetu. Vrijedno je pomenuti da je svaki poklon osim slatkiša sadržavao i knjigu ŤSvemirsko putovanje malog princať Amira Bukvića, kao i druge knjige i časopise koje su darivali KDBH Preporod i Bošnjačka nacionalna zajednica.Djeca i njihovi roditelji, nene i djedovi, tetke i starija braća i sestre, su sa velikom pažnjom odgledali vragolije klauna Fljufa i Žljufa koji su sa svojim lutkama svako malo mamili dječiji smijeh. Ni velika gužva, koja je iz godine u godinu sve veća, nije pokvarila dobro raspoloženje svih prisutnih. Naravno, najviše strpljenja su imali vijećnici koji su cijelo vrijeme bili uz djecu i njihove roditelje, da bi na kraju uz osmijeh podijelili bogate darove!

Ipak, iako je svaka priredba jedno novo iskustvo za sve koji sudjeluju u organizaciji i realizaciji iste, ostaje otvoreno pitanje: kako sljedeću pripremiti još bolje i raznovrsnije, ali i kako izbjeći gužvu i nervozu koju često nepotrebno unose stariji?! Dan je to kada se svi trebamo radovati, djece radi prije svega, ali…. Malo više strpljenja kod pojedinih roditelja bi u svakom slučaju dobro došlo! Takođe, u organizaciji priredbi ovakvog tipa, za našu djecu, trebaju sudjelovati sve bočnjačke organizacije/udruge. Ali i sve romske i albanske jer je velikoj većini istih vjera Islam, ili bar Vijeća romske i albanske nacionalne manjine?! Pokušali smo u prošlom sazivu ostvariti suradnju u provedbi programa za djecu, ali se odazvalo samo Vijeće romske nacionalne manjine, a drugi su mudro šutili i predviđena sredstva jednosmjerno utrošili?? Vjerujemo da je suradnja ipak moguća, ali na tom polju očito treba još raditi!

Možda bi organizatori sljedećeg prigodnog programa trebali razmisliti da isti obogate i sa jednim dijelom koji bi bio gledljiv za starije ili da se uključe mektebske grupe sa kojima kvalitetno rade vrijedne mualime?! Da se vrati Bajramko Antimon, ali i da program proprate kamere i novinari HRT zaduženi za manjinsku populaciju! Naravno, što do sada nije bio slučaj, i da svi bošnjački časopisi o Programu izvijeste svoje cijenjeno čitateljstvo.

Koristim priliku da se zahvalim Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Islamskoj Zajednici, KDBH Preporod i BNZ, te posebno svim vijećnicima koji su svojim prisustvom unosili mir i imali razumijevanja za sve koji su na momente gubili živce. Svakako treba istaći nosioce Programa vijećnike Benjamina Terzića i Sebinu Sejkić, a svi zajedno smo Sretni i Zahvalni Dragom Allahu dž.š. što imamo tako dobru i veselu djecu, odnosno džematlije koje poštuju i drže do svojih običaja, svog Bajrama! Dakako, Vijeće je u konačnici dalo svoj puni doprinos i spremno je i voljno, kad god to zatreba, organizirati slične priredbe kojima obilježavamo svoj identitet! 

Kemal Bošnjak Bukvić

admin