SARAJEVSKA NOĆ U ZAGREBU – IZVJEŠTAJ

Humanizam i predanost u poštivanju kulture i kulturne baštine Sarajeva osnovni su razlog održavanja kulturne manifestacije “SARAJEVSKA NOĆ U ZAGREBU”, 30.studenog u Hrvatskom Narodnom Kazalištu.Centralni dio programa je posvećen dodjeli godišnje nagrade za međunarodni doprinos u očuvanju kulture i kulturne baštine Sarajeva Isa beg Isaković-Osnivač Grada Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i Gradonačelniku Grada Zagreba gospodinu Milanu Bandiću.
Nagradu je dodijelilo Društvo za zaštitu kulture i kulturne baštine Klepsidra Sarajevo.

Organizator ovog veoma neobičnog, a nama tako dragog programa bilo je Društvo Klepsidra, su-organizator je bilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, pokrovitelj je bio Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dr.Haris Silajdžić,Kanton Sarajevo,Grad Sarajevo i Grad Zagreb, a visoki pokrovitelj je bio Ministar kulture i sporta Kantona Sarajeva, gospodin Emir Hadžihafezbegović.

U programu koji je režirao Amel Suljović, sudjelovali su Nela Đenesijević, Aldin Omerović, Lana Stanišić, Adnan Hasković, Igor Drnda, Minja Mrvaljević, Emina Karović i Armin Muzaferija.

Na kraju odličnog programa koji je puno gledalište nagradilo višeminutnim aplauzom, premijerno je prikazan film MARIMAGA, Amela Suljovića.

admin