SLANA ZEMLJA u Zagrebu

Sad kad je konačno završilo 70 godina svega može li početi 1 godina nečega ? Ili da čekamo ?

SLANA ZEMLJA u Zagrebu

Ne trebaju meni daleka mora, Bosna je moj lijek……

Novo štivo, roman zasnovan na istinitim događajima i ličnostima, predstavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, 10.lipnja u VIP Clubu u Zagrebu. Njegovi gosti, promotori, ali i domaćini, bili su Julijana Matanović, Milan Rakovac i Zoran Simić koji je vrlo uspješno vodio priču koju nam svi zajedno donesoše ispod Majevice. Dakako, mnoštvo poznatih lica ispunilo je prostoriju Cluba.

 

Da gospodin Imamović čita i piše, to nam je svima dobro znano, ali kako pored svojih obaveza gradonačelnika uspijeva napisati ovako dobar roman, SLANA ZEMLJA, pitanje je na koje je i sam izvrdao odgovor. Vjerovatno zbog toga što svo svoje slobodno vrijeme koristi za pisanje…i čitanje. Kako sam reče: draže mi je čitati nego pisati. Ipak, Jasmin Imamović je došao u Zagreb i darovao nam roman koji spaja i prepleće nagomilane brige i nepisane rečenice, bori se protiv zaborava i vraća dostojanstvo najsnažnijim riječima svih jezika, svih vjera i svih nacionalnosti. Ljubav je jedna od takvih, ona je najvažnija. Čak i prijateljstva traju koliko su nam potrebna, ali ljubav….ljubav je najvažnija.  Kažu da postoje kradljivci koje zakon ne kažnjava, a oni ljudima kradu ono najvrednije: vrijeme….možda zbog toga što ljubav ukrasti ne mogu?!

Imamovićevi junaci su stvarnost koju svakodnevno živimo. Oni se nadovezuju i ponavljaju različitim gledištima. Iz Enverovog i Fridinog, Mustafinog i Rudijevog ja, zapravo izbija ja i stav samog Imamovića, naslučuju se njegove slutnje i sumnje, lako prepoznaju nade, ali i strahove. Imamović je čovjek vremena koje će tek doći, vremena koje će tek sretni živjeti. Ne želi se Jasmin Imamović isticati, ali smo svjesni da njegovo ja lebdi iznad samog naslova knjige koju mnogi ponesoše svojim kućama. Ponijeli su svi i konstataciju, saznanje, da je Jasmin Imamović istovremeno običan smrtnik koji čita s velikom ljubavi, voli knjige, piše knjige, pisac je, ali i gradonačelnik koji voli svoju Tuzlu i svoju Bosnu. Istovremeno Jasmin Imamović nam pokušava, i u tome uspijeva, reči što smo i tko smo. Njegov roman je svjedok njegovih želja i njegovih napisanih riječi. SLANU ZEMLJU koja je večeras pohodila zagrebačkim Trgom bana Josipa Jelačića, cjelog grada, prepoznavat će generacije koje će tek biti rođene. Stihovi pjesme Jel ti žao što se rastajemo odlično su se uklopile u priču o soli i šokcima, Tuzli i Bosni. Ispjevao ih je, samo za ovu priliku, legenda Halid Bešlić i njima povezao sva vremena, i ona prošla prije sedamdeset godina, sadašnja i ona koja lagano kucaju na naša vrata. Kako reče Julijana Matanović: povezali su stihovi pjesme i napisane riječi Imamovića, sve one koji znaju da se ljubav ne može naučiti zaboravu. Ni u vremenima velike povijesti.

Kemal B.Bukvić

Petar Glušica