Srebrenica 1995 -2015

Srebrenica 1995 -2015

Poštovani,

u povodu  obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pripremaju komemorativni program Srebrenica 1995-2015 koji će se održati u četvrtak, 9. srpnja 2015. godine u 22:h na prostoru Ljetnog kina “Tuškanac”. U  središtu  programa Srebrenica 1995-2015 je ambijentalno svjetlosno-zvučni performans koji rekonstruira četiri dana (11-15. srpnja 1995.) krvavog pira, za vrijeme kojeg su se odvijala masovna pogubljenja Srebreničana, većinom muškaraca, mladića i dječaka.

Cilj programa je pokazati da žrtve nisu zaboravljene i da na težinu srebreničkog zločina, koji nadilazi okvire BiH, civilizirani svijet ne smije ostati ravnodušan. Ni nakon dvadeset godina istina o Srebrenici nije potpuna jer još uvijek nije utvrđen ukupan broj žrtava niti su počinitelji odgovarali za svoja nedjela.

Svjetlosno-zvučni performans autorski je rad vizualne umjetnice Ivane Franke i Carl Michael von Hausswolffa, kompozitora i vizualnog umjetnika iz Švedske.

Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod”

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba

Petar Glušica