Tribina “Dr. Sulejman Mašović” – izvještaj

ČOVJEK NADASVE

Povodom obilježavanja 60 godina Deklaracije o ljudskim pravima u sklopu Tribine “Dr.Sulejman Mašović”, u četvrtak 11.12.2008. godine gosti predavači: mr.sci. Mato Arlović, dr.don Ivan Grubišić i g. Munir Podumljak, govorili su na temu “Ljudska prava danas u svijetu, Republici Hrvatskoj i njenom okruženju”.

Ugodno je bilo sjediti u prepunoj dvorani, a još ugodnije slušati osobe pozvane, obzirom na svoja zanimanja, slušati kako temeljito i bez ikakve zadrške govore o današnjim velikim i čestim problemima:kršenju ljudskih prava, mitu, korupciji i svemu onom negativnom što društvo neumitno vodi u propast.

Sa posebnim zanimanjem prisutni su slušali don Grubišića koji je izdao 8 knjiga i deveta je u pripremi, koje sve nose naslov “Čovjek nada sve”. Iako svaka knjiga ima i podnaslov, don Grubišić je zbog toga imao određene probleme unutar katoličke crkve koja tvrdi da je Bog nada sve.Don Grubišić tvrdi da je po Novom Zavjetu Bog sišao s neba da pomogne čovjeku, dakle, čovjek je nada sve, čovjek na prvom mjestu! Vrlo je važno vjerovati-imati povjerenje:svom mužu,supruzi,prijatelju…čovjeku.Nije dobro mijenjati identitet čovjeka sa identifikacijama, naglasio je don Grubišić. Treba živjeti u vjeri,živjeti u otvorenosti,živjeti ljubav kao kvalitetu i kulturu života.Vjera i nada trebaju biti uzor čovjeku, kao što su bile V Augustinu Aureliju.Ako se čovjek nečega doćepa i umisli se da sve zna, katastrofa je na vidiku! “Ko u sebi skrši vjeru i nadu, on je pokojni, samo ga još treba pokopati! A takvih zatvorenih ljudi ima koliko god hoćete.”, naglasio je don Grubišić nekako tužnim glasom. Međutim, njegova slijedeća tvrdnja,da od ljepote slobode nema ništa ljepše, vratila je osmijeh na njegovo lice nastavljajući: “Sa nikim se ne bih mijenjao za ono što jesam, ali poštujem druge.Vjernička vjera i vjernička nada vise u zraku i nisu autentične.Sumnja i vjera idu skupa!Mi smo na putu traženja.Majka Tereza je bila osoba,žena ljubavi,vjere i nade!Trebamo se svaki dan, kao janjad, otresati od blata Samo fanatici ne sumnjaju! I sveci sumnjaju!.Mi vjerujemo,ali neznamo ko je Bog!? Mi neznamo ko je stvarnost,čovjek i Bog. Ali,nebojte se,Bog vas voli.Otvorite prozore i vrata!” Naglasio je don Grubišić da večeras prvi put gostuje u Islamskom centru, ali sigurno ne i posljednji,da često predaje na Sveučilištu u Splitu, da voli čovjeka i voli razgovarati sa ljudima, čuti ih.Pošto je žurio na TV emisiju tu noć, oprostio se od prisutnih riječima:”Ako živimo u vjeri i nadi, onda i puno lakše prihvatamo kraj života!”
Hvala vam don Grubišiću za još jednu stranicu života, stranicu iz koje se lako i brzo uči i vjeri i ljudskim pravima i toleranciji i nadi i ljubavi i svemu dobrom što nam Bog daje!

Kemal B.Bošnjak

admin