U Zagrebu održan maraton u znak sjećanja na Šefika Pezerovića, prvog Bošnjaka poginulog u Domovinskom ratu

U Zagrebu održan maraton u znak sjećanja na Šefika Pezerovića, prvog Bošnjaka poginulog u Domovinskom ratu

U spomen na prvog poginulog branitelja Bošnjaka u Domovinskom ratu Šefika Pezerovića i u počast svim Bošnjacima koji su u ratu dali svoj život, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizirala je IV. Memorijalne dane Šefika Pezerovića. Deset maratonaca trčalo je od Policijske škole do škole u Petruševcu.

Na memorijalnoj maratonskoj utrci od Policijske škole Josipa Jovića do Osnovne škole Žitnjak sudjelovalo je deset maratonaca. Maratonska utrka nije natjecateljskog karaktera, a na njoj su sudjelovali maratonci iz Zagreba, s policijske akademije i Policijske postaje Črnomerec, kao i trojica maratonaca iz Orahovice.

Početku maratona pred policijskom školom nazočila je najuža obitelj pokojnog Šefika; otac Abdulah, majka Halima, sestra Amira Hamzić Pezerović, brat i nevjesta. Halima Pezerović poručila je kako je kao majka ponosna da uspomena na njezinog sina nije odbačena.

Akademski policijski odred s policijske škole koju je i poginuli Pezerović završio postrojio se ispred ulaza u policijsku akademiju u počast maratoncima i poginulom branitelju.

Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je suorganizator Memorijalnih dana, poručio je kako će se ova manifestacija nastaviti održavati i narednih godina i pritom pozvao sve na sudjelovanje. Bukvić, koji je i sam bio branitelj, poručio je policajcima u počasnom odredu kako se nada da nikad neće morati sudjelovati u ratu, kao što je pokojni Pezerović morao.

Šefik Pezerović zajedno sa trojicom policajaca zarobljen je iz kola hitne pomoći, koje su presrele tzv. seoske srpske straže. Šefik je mučen i ubijen, njegov ubojica Jablan Kejić u Sisku je osuđen na kaznu od 7 godina zbog ubojstva. Obitelj Pezerović izjavila je ovom prigodom kako su nezadovoljni premalom kaznom za ubojicu, kao i zbog činjenice da ostali suučesnici zločina nisu kažnjeni.

U okviru cjelodnevnog programa danas je tijekom jutra odigran turnir u malom nogometu, šahu, stolnom tenisu i badmintonu za žene.

U sklopu programa, čime će Memorijalni dani biti okončani, večeras će se održati prigodni kulturno-umjetnički program na kojem nastupaju Bulbuli iz Zagreba, Ljiljan iz Ljubljane i folklorno društvo Šeherpalanka iz Brčkog te pjevač sevdalinke iz Siska Pavao Anić.

Na sinoćnjem svečanom otvorenju na kojem je nazočio predsjednik Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, održano je predstavljanje knjige „Sisačka bojišnica 1991.-1995.” autora Đure Gajdeka i otvorenje izložbe fotografija i ostalih artefakata vezanih uz branitelja Šefika Pezerovića. Pritom su položeni vijenci i cvijeće na grob kojeg su podigli hrvatski branitelji u Petruševcu.

* preuzeto sa http://www.oslobodjenje.ba *

Petar Glušica