USPJEŠNO ZAVRŠEN 2.MEĐUNARODNI TURNIR ”SPORTOM PROTIV RASIZMA I DROGE”

Nakon prošlogodišnjeg uspješno organiziranog međunarodnog turnira za limače i ove godine 15. i 16.06.2013. u organizaciji NK NUR-a , a pod pokroviteljstvom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba održan je 2.Međunarodni turnir za limače NK NUR 2013. koji od ove godine nosi naziv”Sportom protiv rasizma i droge”. Turnir je službeno uvršten u kalendar Zagrebačkog nogometnog saveza . Na turniru, na travnjaku glavnog igrališta SRC NUR, Borovje i ove godine je nastupilo 16 ekipa limaća. Uz domaćina NK Nur, ekipe NK Zet, NK Hašk 1903, NK Kustošija, NK Mladost(B), NK Ilovac, NK Savski Marof , NK Laduč, NK Rugvica, NK Stup –Step junior Sarajevo, NK Concordia, NK Botinec, NK Ivanja Reka i NK Trnava sa preko 300 igrača.Turnir je u dva dana posjetilo više od 1000 posjetitelja.

Pobjednik turnira je momčad NK Zet –a, inače i prošlogodišnji finalist. U finalnoj utakmici NK Zet je pobijedio momčad Kustošije 2:1 , a posebno se ističe podatak da u dva dana zetovci nisu izgubili utakmicu  te su zasluženo postali drugi osvajači turnira. Ovim putem im iskreno na tome čestitamo! Sve ostale ekipe su također pokazale zavidno nogometno znanje i dostojno prezentirali svoje klubove i zemlje. Ovim putem naš klub se posebno zahvaljuje ekipi, NK Stup-Step junior Sarajevo iz susjedne nam i prijateljske Bosne  i Hercegovine što su došli i uveličali naš turnir. Prikazali su odličan nogomet osvojili 3.mjesto, imali najboljeg strijelca i uz fer i korektno ponašanje na taj način dostojno prezentirali svoju zemlju.

U dva dana odigrane su 33 utakmice, a sve utakmice po jako vrućem i sparnom vremenu su vodili suci Jerko Balić i Ivan Pavlović koji su bez greške odradili svoj dio posla.

Sve utakmice su odigrane u fair play igri i bez ijednog incidentna ili sporne situacije što je za svaku  pohvalu!

U dva dana turnir su pohodili i razni gosti od kojih bi željeli izdvojiti predsjednika Vijeća bošnjačke nacinalne manjine grada Zagreba gos.Kemala Bukvića , te predstavnika Zagrebačkog nogometog saveza gos.Davora Blaškovića,a od vijećnika VBNMGZ aktivno su sudjelovali u projektu Remzija Hadžić, Mumin Hodžić, Sandi Planinčić te Ekrem Bećirović.

Završni dan turnira koji je počeo utakmicama četvrtfinala prikazao je odličan nogomet. Domaćin turnira NK Nur u četvrtfinalnoj utakmici protiv Laduča  u”infarktoj”završnici nakon što je gubio 2:0 u posljednjoj sekundi utakmice izjednačava na 2:2 i ispada nakon serije udaraca sa devet metara.

Prije same finalne utakmice domaćin turnira NK NUR je predstavio svoj omladinski pogon (zagiće, limače, mlađe pionire, pionire, kadete i juniore). Igračima svih selekcija, u suradnji sa roditeljima, kao uspomenu na ovu nogometnu sezonu poklonjene su statute igrača i zahvalnice.

Statue igrača i zahvalnice je, u pratnji svojih roditelja i rodbine, dobilo preko 80 igrača.. Ovo će našoj djeci, ali i roditeljima i članovima uprave kluba, ostati u trajnom sječanju.

Uvertira finalnoj utakmici bio je nastup Bošnjačkog kulturno umjetničkog društva „SEVDAH“i KUD Skhendija koji su na malonogometnom betonskom igralištu zapalili 500 –tinjak posjetitelja koji su se priključili plesu. O sličnim nastupima Društava na budućim turnirima svakako treba razmisliti, te na vrijeme osmisliti kulturno umjetnički program koji će dati poseban štih sportskom natjecanju.

Sama finalna utakmica opravdala je epitet finala i vidjeli smo odličan nogomet. Momčad Zeta i Kustošije pokazale su da su zasluženo u finalu! Utakmicu su odlučila dva odlično izvedena slobodnjaka Luke Pranjića igrača Zeta inače najboljeg igrača turnira . Moramo napomenuti da su u momčadi Kustošije nastupila i dva igrača inače sinovi bivših reprezentativaca Hrvatske Tomas Šokota i Roko Šimić.

Nagrade su uručili predsjednik Vijeća bošnjačke nacinalne manjine grada Zagreba gos.Kemal Bukvić, član Vijeća BNMGZ Ekrem Bećirović , predstavnik Zagrebačkog nogometnog saveza Zvonko Hucika i Fahrija Dautbegović

Turnir je u potpunosti uspio i ispunio sve ciljeve koje smo kao organizatori postavili prije početka natjecanja :

  • Promocija škole nogometa NK NUR-a i Islamske  zajednice Zagreb
  • Afirmacija djece da se bave sportom i zdravim životom, te se maknu od svih vrsta ovisnosti
  • Promicanje zajedničkih nacionalnih, socijalnih, humanitarnih, zdravstvenih, etičkih i drugih interesa u široj zajednici
  • Edukacija djece iz nogometnih znanja i takmičenja
  • Učenje djece međusobnom uvažavanju i poštivanju bez obzira na sve različitosti
  • Unapređenje suradnje treneri – roditelji – djeca
  • Unapređenje suradnje sa drugim klubovima
  • Učenje djece da jedino timski rad donosi rezultate
  • Unapređenje suradnje i ostvarivanje novih kontakata sa klubovima iz BiH koji će nastupati na turniru
  • Promovirati turnir kao tradicionalan

Pohvale su po završetku dolazile sa svih strana što nas je činilo ponosnim. Moram napomenuti da su najveći doprinos u organizacijskom smislu ovom turniru ispred NK NUR dali nositelji programa sportski direktor kluba Mumin Hodžič i voditelj Škole nogometa Stanislav Kljutić.

Na kraju treba spomenuti i one koji su su zaslužni da se turnir održao, a  to je generalni pokrovitelj turnira VIJEĆE BOŠNJAČKE NACIONALNE  MANJINE GRADA ZAGREBA!

Uz Vijeće treba spomenuti i Medžlis Islamske zajednice, McDonalds Hrvatska, Euroherc osiguranje, Alpas , Haro d.o.o vl.Nazim Halidović i veći broj volontera koji su svojim radom doprinijeli da turnir u potpunosti uspije. Naravno, već na narednom turniru kao donatori ili sponzori mogu i trebaju se priključiti svi oni koji vole sport i koji smatraju da je rad sa djecom vrlo važna karika u životu dječaka koji su dobri učenici u svojim školama i koji nastoje biti što dalje od bilo kakvih ovisnosti, naročito od lakih i teških droga!

Nakon kulturno-umjetničkog programa i podjele nagrada najboljima, organizator je pozvao sve natjecatelje i njihove roditelje, suce i goste, na osvježenje i skromni domjenak u restoran Islamskog Centra.

Stanislav Kljutić

mr.sc.Kemal B.Bukvić

Petar Glušica