UZOR ZA SVE PROSTORE I SVA VREMENA

ŤVi u Allahovom Poslaniku, zaista, imate najljepši uzor!ť
( Kur an  a.š. )

U samom Ťcentru svijetať, u graničnom mjestu Maljevac, gdje obitava i preživljava ovo teško vrijeme dugogodišnje recesije, zajednica Bošnjaka i muslimana, koje je životni vrtlog Ťbacioť na ovo područje koje nikada nije previše nudilo, ali koje je uvijek i sada tražilo određena pravila življenja. Stanovništvo se moralo naučiti, već od malih nogu, da vjetrovi duvaju sa svih strana, da nemaju nimalo milosti za njihove nedaće, a posebno za problem nezaposlenosti i zaboravljenosti od svih i svakoga. 
Prolaze putnici godinama vijugavom cestom koja vodi u susjednu državu, i nemaju baš želje da svrate, da ih dobri domaćini željni vijesti iz nekog boljeg i sretnijeg okruženja, ugoste, da prozbore neku riječ. Kafići koji  su nekad davno izgrađeni uz cestu, sa vjerom da će biti posla, drže otvorena vrata, mame. Ali, malo ko stane da se osvježi dobrom bosanskom kahvom, da čuje kakva je situacija na granici, ili bar onako čisto iz radoznalosti?! Oni kojima se učini interesantnim prozboriti koju, malo se protegnuti od dugog puta, oni koji jednom zastanu, više nikada ne prođu a da ne popiju maljevačku crnu i ponešto uz nju. Čini se, takvih je svakim danom sve više!

U Maljevcu od nedavna, rekli bi domaći ljudi, radi vrijedni imam, svršenik zagrebačke medrese DR.Ahmed Smajlović, Admir ef.Muhić. Uz njega je i njegova dobra supruga, mualima Nejla i njihovo dvoje lijepe dječice. Vrijedan i iznimno ambiciozan mladi bračni par! Stalno nešto rade, pokreću nove aktivnosti, posebnu pažnju poklanjaju radu sa djecom, sa starijim džematlijama su kao sa svojim rođenim roditeljima, surađuju sa imamom Harisom u Karlovcu, skoknu i do Alema ef.Crnkića u Sisak, usput svrate i klanjaju u Zagrebačkoj Ljepotici, imaju dobre kontakte sa više imama u obližnjoj Kladuši i diljem Krajine,…Sanjaju Ťsvojuť Maljevačku džamiju!

Pozvali su nas, VBNM GZ, da dođemo na Mevlud koji su upriličili povodom rođenja Muhameda a.s. 08.03. s pošetkom u 12 sati. U mesdžid u Maljevcu, delegacija Hairlić-Kazić-Bukvić, došla je na vrijeme i zatekla domaćine i njihove goste iz Karlovca: Haris ef.Bošnjaković i Amir Haušić predsjednik Džematskog odbora sa više članova, iz Siska je na čelu delegacije došao Alem ef.Crnkić, pa gosti iz Velike Kladuše/Podzvizd ef.Čamil i ef.Ermin iz Rajnovca, Almir ef.Šabić iz Široke Rijeke takođe zagrebački medresant a danas student u Bihaću, načelnik Općine Vojnić gosp. Andrić Nebojša inače rođeni Tuzlak,dječiji zbor iz Maljevca koji vodi mualima Nejla Muhić, i dosta džematlija tako da je mesdžid bio malen da primi sve koji su došli da se zajedno raduju i obilježe dan Pejgamberovog rođenja. Usvakom trenutku se osjećala neograničena ljubav vjernika prema Muhamedu a.s.i njihova želja da mu se bar na ovaj način oduže za njegovu nepokolebljivu vjeru u svoj poziv i islam. Podsjetio je na kušnje kojima je bio izložen Pejgamber, na ponuđenu vlast, sjaj i bogastvo od Mekelija i njegov čvrst i jasan odgovor:ťKada biste mi dali sunce u desnu, a mjesec u lijevu ruku, ne bih se odrekao Božje misijeť, jedan od najstarijih džematlija koji nam u međuvremenu od podne namaza do samog početka Mevluda ispriča par lijepih i uhu ugodnih situacija kroz koje je prolazio Pejgamber. Na njegovo interesantno kazivanje nadovezao se ef.Bošnjaković učenjem ašera, a ef.Muhić je kao dobri domaćin otvorio samu svečanost pozdravljajuči goste redom. Bilo je lijepo gledati to mladalačko veselo lice koje je zračilo nekim čudnim optimizmom i pozitivnom energijom koja se polako prenosila na sve prisutne. Njegove završne riječi obračanja popratio je dječiji hor ilahijom ŤHej hazreti Pejgambereť. Djeca su bila, što se dalo odmah uočiti, dobro pripremljena sa dosta sati vježbanja što je sigurno zasluga mualime Nejle. Mevlud je započeo Muhamed Đogić, nastavio Almir ef.Šabić, pa Haris ef.Bošnjaković i Alem ef.Crnkić, hadži Ibrahim Ljubijankić, Zahida Šabić i Sabaha Ljubijankić, da bi se nadovezala recitacijom ŤNa sedždiť djevojčica Adisa Latić. U svakoj promjeni učaća, dječiji zbor bi izveo po jednu ilahiju ili recitaciju tako da je program zaista bilo ugodno i lijepo slušati.Admir je ispričao zgodu s Ukašem, njegova kčerka Ajla recitaciju ŤDobro doš oť. 

Zatim su se prisutnima obratili Haris ef.Bošnjaković u ime svog džemata i predsjednik Džematskog odbora Karlovca Amir Haušić, inaće veliki dobrotvor i najveći donator kod uređenja mesdžida u Karlovcu, pa je Alem ef.Crnkić održao mevludsko predavanje podsječajući sve prisutne Ťda je vjera takvo blago koje se stiče i uživa lako. Božji poslanici su nestajali jedan za drugim, uvijek svjedočeći samo jednog Boga i donoseći jednu istu radosnu vijest o Poslaniku islama, a s njima su prolazile i njihove neuspjele ili samo djelimično uspjele poslaničke misije. Na kraju poslaničkog ciklusa, Bog jedan i jedini Gospodar cijelog svijeta, odlučuje poslati posljednjeg Poslanika, čija će misija potvrditi istinitost svih ranijih navještenja, ustanoviti ispravnost i izvornost ranije objavljenih knjiga, koje bijahu dijelom uništene, ili utajene, ili prometnute i zamjenjene za puke ljudske uplitaje i opservacije.( Al-Maide,13 ) Ova poslednja poslanička misija, koja je povjerena Poslaniku islama, dovršitelju svega Božjeg objavljenja, punini Božje milosti, trajala je punih 23 godine dana. Kroz sve to vrijeme Bog saopštava svoju poruku, upotpunjujući i usavršavajući svoj Zakon( Shari ah ), stečeno u svom providonosnom odnosu spram Ťizabranog narodať, koji nevjerom odbijaše svaki savez sklopljen s Bogom ( Al-Baqara,97 )……….Trajna pouka današnjim i budućim muslimanima je u metodi Kur ana a.š. i praksi Muhameda a.s. da se svaki preporod započinje individualnim uzdizanjem pojedinca, vjerskim i moralnim jačanjem obitelji, a zatim se može izgraditi sretna šira zajednica….Pejgamber je, po Božjoj uputi, shvatio da povijest grade samo veliki karakteri, koji prevladaju svoje strasti, slabosti i dunjalučke želje za uživanjem, imovinom, vlačću  i sl…..  Ť

Lijepo je, nakon dužeg vremena, bilo slušati mladog i naočitog Alema ef.Crnkića koji se dobro pripremio za izlaganje i prava je šteta što to nije u prilici iznijeti i pred puno brojnijim auditorijem.

Zatim je Almir ef.Šabić proučio ašere, a Admir ef.Muhić dovu i još jedan od niza međunarodnih Mevlzda u Maljevcu je bio završen.

Naravno, dobri domaćini su za sve goste i džematlije priredili ukusnu zakusku u prostorijama mesdžida na katu tako da je to bila još jedna lijepa prilika da se svi zajedno malo bolje upoznamo i razmijenimo mišljenja. Vijećnici su žurili nazad u Zagreb jer je i u Bijeloj ljepotici bio uprilićen Mevlud i trebalo je malo biti sa obitelji i prijateljima koje više iz ko zna kojih Ťrazlogať ne viđamo tako često. O tome smo po malo razgovarali u putu uživajući u lijepom danu.  

Ovo kratko putovanje i priču o međunarodnom Mevludu u Maljevcu, završio bih riječima velikog Goethea  : Ť Ako je islam predanost Bogu, mi u njemu svi živimo i umiremo Ť !

Autor teksta: Kemal B. Bošnjak

P.S. Članovi dječjeg zbora Maljeva:
Mirsad Bašić, Kenan Suljanović, Emin Šemić, Kenan Đogić, Admir Mešinović, Ajla Muhić, Melisa Zarifović, Kimberli Kauković, Vildana Krasnići, Azra Šemić, Edisa Latić, Belkisa Pilipović, Dženisa Pilipović, Najla Zarifović, Adisa Latić i Dženana Zarifović.
Zbor vodi mualima Nejla Muhić.

admin