VIII. Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja za Srebrenicu – izvještaj

I Z V J E Š T A J

 

VIII. konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja “DA SE NIKAD NE ZABORAVI”

Zagreb-Srebrenica,  30.05.- 01.06.2014. godine

 

Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba 30 i 31.05.2013. godine organiziralo je  VIII konvoj mladih Bošnjaka Republike Hrvatske  i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”.

Genocid u Srebrenici počinjen je u srpnju 1995. godine od strane srpske vojske u kojem je planski ubijeno i masakrirano više od 8 000 bošnjačkih civila, prije svega muškaraca, žena i djece, a nisu bila pošteđena ni novorođenčad. Događaj se smatra jednim od najvećih zločina u Europi od Drugog svjetskog rata i ujedno je jedan od najužasnijih događaja u suvremenoj europskoj povijesti.

Namjera Vijeća je bila da i ove godine, po osmi put, okupi mlade iz Republike Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine koji bi u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odali počast nevino stradalim žrtvama genocida. Cilj je bio da mladi ljudi posjete mjesto pokopa nevinih žrtava i da se susretnu sa preživjelim svjedocima, također žrtvama  genocida kako bi iz neposrednog susreta saznali pravu istinu o ubijanju i stradavanju Bošnjaka i njihovih obitelji. Dolaskom mladih u Srebrenicu gdje je prolivena nevina krv željeli smo odati poštovanje nevinim žrtvama donijeti nadu u mir, suživot i ljubav kako bi potaknuli povratak podrinjaca na svoja ognjišta.  Organizacijom i okupljanjem mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja  organizatori su  ponovo skrenuli  pozornost kako domaće tako i svjetske javnosti na ovaj stravični događaj koji se desio u Europi koncem 20-tog stoljeća.

VIII Konvoj je u potpunosti realiziran prema predviđenom planu i programu.  U Memorijalnom centru Potočari održan je  sat povijesti za sudionike konvoja, održani sastanci sa studentima Srebrenice i udruženjima majki iz  Srebrenice i vjerski program u Memorijalnom centru u Potočarima.. Fra. Martin Antunović održao je misu u  katoličkoj kapelici u Srebrenici. Po završetku  programa VIII Konvoj se uspješno vratio u Zagreb i stigao u jutarnjim satima 01.06.2014. godine.

 

Pomoć u realizaciji konvoja:

Velik doprinos kao i svake godine do sada dala je Behram – begova medresa u Tuzli koja je osigurala smještaj i doručak za sve sudionike Konvoja. A poseban doprinos dao je Jonuz Idrizi koji je kao I do sada za učesnike konvoja osigurao 300 krafni. Svoj doprinos realizaciji Konvoja dali su: Grad Zagreba, na čemu organizatori posebno zahvaljuju, Vijeća i predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u RH,  Mtg-topgraf  Velika Gorica, Mora se istaknuti dobra organizacija osiguranja konvoja, kako kroz RH tako i kroz BiH. Posebne zahvale MUP i MVP RH te MUP BIH.

 

Postignuti cilj, značaj i rezultati VIII konvoja:

Ovo je jedan od najznačajnijih projekta VBNMGZ  I predlažem Vijeću da nastavi sa realizacijom ovog projekta, jer u isti je uključen veliki broj sudionika, konvoj je prije svega multinacionalan  sa različitim kulturama i omogućava svim sudionicima da se informiraju na licu mjesta o genocidu koji  je počinjan u zaštićenoj zoni Srebrenica,

Osnovni cilj je širenje istine o najvećem genocidu u poslije ratnoj Europi, slanje poruke svim strukturama društva u Evropi i svijetu  da se tako nešto nikada, nigdje  i nikome ne dogodi. Ovim konvojem i dolaskom sudionika iz Republike Hrvatske želi se uliti nada i podrška povratku Bošnjaka u njihov napaćeni grad, a samim time da se potiče vjera u opstanak na tim  prostorima.

Da konvoj ima veliki značaja govori posjeta prilikom ispraćaja značajnih političkih ličnosti Grada Zagreba I Zagrebačke županije kao I predstavnika Islamske zajednice iz RH. Također važno je napomenuti veliki interes  mladih iz RH za odlaskom u Srebrenicu i Potočare. Osmi konvoj  je dobio na značaju i velikom medijskom praćenju kako hrvatskih tako i bosanskohercegovačkih medija. Ekipa HTV od četiri člana sudjelovali su u konvoju i snimili sve značajne trenutke koji su prikazani na Prizmi 07.06.2014. godine. U svakom slučaju puno im se zahvaljujemo kao organizatori.  I ovom prilikom zahvaljujem se svim vijećnicima koji su sudjelovali u realizaciji  konvoja i koji su odvojili svoje vrijeme i posjetili Srebrenicu i Potočare. Nažalost taj broj nije veliki, pogotovu ako se zna da ima vijećnika koji nisu sudjelovali ni u jednom od ovih osam konvoja.

I u konačnici rezultat ovog projekta je da istinu o genocidu u Srebrenici i BiH šire ne Bošnjaci, građani druge države, a da se uspjelo u namjeri govore iskrena pisma i razmišljanja sudionika konvoja.

Ovim konvojem omogućena je donacija NK „Guber“ u Srebrenici od 1750,00 Kn, sredstva su prikupljena prodajom cvjetića kao simbola stradanja Srebreničana i svih žrtava u BiH, cvjetić je prodavan sudionicima konvoja po simboličnoj cijeni od 12, 00 Kn. Također Bošnjaci iz Zagreba donirali su 50 pari kopački i 24 dresa za igrače.

 

Ovo je jedan od najznačajnijih projekta VBNMGZ i isti se uspješno realizira već osam godina sa ciljem da se nastavi s ovim projektom i u narednom periodu.

 

Sudionici Konvoja:

U realizaciji konvoja pored Vijeća BNM GZ sudjelovalo je Vijeće BNM ZŽ, Župe Dubrovačke, i predstavnici drugih Vijeća i predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u RH. Konvoj su prije svega sačinjavali  mladi i ostali iz različitih obrazovnih, političkih i kulturoloških sredina. U konvoju je sudjelovalo pet autobusa. Ove godine u konvoju su sudjelovali mladi iz Zagreba, Zagrebačke županije, i Župe Dubrovačke. U konvoju su bili predstavnici Vijeća Srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Vijeća Romske nacionalne manjine ZŽ, Vijeća Češke nacionalne manjine ZŽ, Vijeća Mađarske nacionalne manjine ZŽ, Forum mladih SDP ZŽ, predstavnik Skupštine ZŽ i HSS – žena. Predstavnici IZ iz Gunje. Dalje, u konvoju su sudjelovali: Studenti Fakultet političkih znanosti, članovi Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti, studenti PMF-a, predstavnica Vijeća romske nacionalne manjine GZ, učenici Islamske gimnazije „Dr Ahmet Smajlović“, profesori  SŠ Dugo Selo, BKUD Sevdah Zagreb, mladi hrvatski liberali – HSLS-a i drugih političkih stranaka, djelatnici službe za mjesnu samoupravu grada Zagreba, odsjek Gornji Grad- Medveščak, predstavnici iz Slovenije. U Potočarima su se pridružili mladi iz Potočara i Srebrenice. Ove godine je išao manji broj sudionika od prijavljenog zbog vremenskih neprilika (poplava) u RH i BiH. Zbog problema i posljedica poplava otkazale su 7.i 9. gimnazija iz Zagreba, SŠ iz Dugog Sela i drugi  srednjoškolci i studenti. Međutim, bez obzira na odjave, u zadnji tren, odlučeno je da VIII konvoj se održi po planu.

Svake godine jedan dio prijavljenih odustane na sam dan odlaska što nam stvara određene probleme. Za idući konvoj potrebno je naći neko riješenje kako nam se ne bi dešavali ovakvi propusti. Razmišlja se simboličnoj kauciji kako prijavljeni ne bi odustali od odlaska u Srebrenicu, novac bi bila vraćena u autobusu.

 

Prikaz aktivnosti u realizaciji VIII Konvoja:

Na dan ispraćaja  Konvoja ispred Islamskog centra u Zagrebu prisustvovali su predstavnici iz političkog , islamskog i kulturnog života  grada Zagreba i RH: gospodin Milan Bandić sa svojom pratnjom, Muftija Aziz Hasanović, g. Nedžad Hodžić, saborski zastupnik, g. Veljko Kajtazi saborski zastupnik, Elizabeta Knorr, Služba za promicanje ljudskih prava, odnosa za nacionalne manjine i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Predsjednik Skupštine Zagrebačke Darinko Kosor, Predsjednik Medžlisa IZ Zagreb dr. Gzim Redžepi, Izaslanik Predsjednika Republike Davor Bernardić i drugi. Prisutnima se su se obratili g. Milan Bandić, Muftija dr.sc. Aziz Hasanović  g. Nedžad Hodžić, Davor Bernardić iKemal Bukvić.

 

Konvoj je krenuo u popodnevnim satima sa četiri autobusa i stigao u Tuzlu  u Behram – begovu medresu oko 22 sata. To isto veće delegacija Vijeća je posjetila mjesto stradanja 71. mladi život u centru Tuzle i položila cvijeće. Sudionici konvoja iz Dubrovnika išli su direktno u Srebrenicu.  Ove godine sudionici VIII Konvoja posjetili su mezarje u Bratuncu gdje je pokopano više od 270 identificiranih žrtava koje su ubile srpke snage početkom agresije na BiH. Ovom prilikom ističem dobrodošlicu i dobru organizaciju našeg dolaska u Bratunac, na čelu sa Predsjednikom Skupštine Bratunca, Adilom Osmanovićem. Svi  posjetitelji konvoja su stigli u Potočare oko 10 i 30 sati.

 

Kritički osvrt na konvoj:

Međutim, i ovaj put  moram istaknuti nezadovoljstvo angažmanom vijećnika u pripremi i sudjelovanju  VIII konvoja. Nažalost taj posao se sveo na nekoliko vijećnika. U VIII konvoju je sudjelovalo od 25 samo četiri vijećnika (Remzija Hadžiefendić Parić, Bukvić Kemal, Hamzić Asim i Bećirović Ekrem), postavlja se pitanje čiji je ovo projekt da li Vijeća ili nekolicine vijećnika. Ovo je pitanje koje zaslužuje jednu temeljitu analizu gdje se nameće opravdano razmišljanje zašto smo se kandidirali na izboru za članove vijeće. Također očekivali smo veći broj mladih Bošnjaka iz Grada Zagreba koji bi se uključili u organizaciju, pripremu i realizaciju VIII konvoja. Također treba naglasiti da je ove godine zbog vremenskih nepogoda u BiH i RH otkazao veliki broj Vijeća,  mladih srednjoškolaca i studenata što smatramo opravdanim.

 

U Zagrebu 06.06.2014.

 

Voditelj projekta:

mr.sc. Ekrem Bećirović

Petar Glušica