ZDRAVKO TOLIMIR PRAVOMOĆNO OPTUŽEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG RATNIH ZLOČINA U SREBRENICI I ŽEPI

ZDRAVKO TOLIMIR PRAVOMOĆNO OPTUŽEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG RATNIH ZLOČINA U SREBRENICI I ŽEPI

GENERALA Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira ICTY je osudio na kaznu doživotnog zatvora. Sud u Haagu potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je donio 12. prosinca 2012. godine, javlja Al Jazeera.

Osuđen je zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i Žepi 1995. godine, čime je okončan osmogodišnji sudski proces.

Presuda potvrdila genocid u BiH

Presudom je ujedno potvrđeno i kako se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid, piše Al Jazeera.

Zdravko Tolimir bio je pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, koji je također optužen za ratne zločine i genocid.

 

Presudom je tako potvrđeno da ubojstva stanovnika Srebrenice i Žepe te trojice bošnjačkih vođa u Žepi – Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljaju genocid, jer su za cilj imali uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.

Zbog “čipova u tijelu” zvao Isusa za svjedoka

Iako u hrvatskoj javnosti njegovo ime nije toliko poznato poput Šešeljevog, Mladićevog ili Karadžićevog, Tolimir svakako spada u živopisnije ratne zločince na ovim prostorima. Suci koji su proces protiv njega konačno uspjeli privesti kraju, nakon punih osam godina, sigurno neće tako skoro zaboraviti Tolimirove sudske ekshibicije.

Radi se ipak o čovjeku koji je svojevremeno za svjedoka pokušao pozvati – Isusa Krista. Trebao je, prema Tolimiru, Isus posvjedočiti da su mu u haškoj ćeliji ugrađivali čipove u tijelo i uskraćivali mu san.

Tehnološku paranoju Tolimir je demonstrirao i kasnije, opisavši u sudskom podnesku na sljedeći način “traumu” koju je doživio u haškom pritvoru: “Pozvan sam na razgovor kod upravnika pritvorske jedinice, gdje sam zatekao nekoliko osoba i tehničke aparate. Zahtijevali su od mene otiske prstiju, ali sam ih odbio dati. Osoblje pritvorske jedinice tada je primijenilo fizičke mjere i uzelo otiske, te su me fotografirali”.

Tražio je tada Tolimir i da se istraži zašto ga je zatvorsko osoblje, prema njegovim riječima, nasilno fotografiralo i uzimalo mu otiske. Bivšeg zamjenika komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske zanimalo je tko im je to naredio i kojim povodom.

ICTY: Kriv za genocid i udruživanje kako bi se počinio genocid

ICTY očitovao se putem službenog priopćenja, u kojemu se ističe kako je današnja presuda potvrdila Tolimirovu krivicu za “genocid, udruživanje kako bi se počinio genocid, istrebljivanje, ubojstva, proganjanja i nečovječne činove kao što je prisilno premještanje stanovništva”.

“Žalbeno vijeće ustanovilo je kako je Tolimir aktivno sudjelovao i značajno doprinio tim udruženim kriminalnim pothvatima, a što je za posljedicu imalo masovna ubojstva tisuća bošnjačkih muslimana u Srebrenici te prisilno preseljavanje tisuća civila iz navedene dvije enklave.

Žalbeno vijeće potvrdilo je nepravomoćnu presudu iz 2012. godine te odbacilo Tolimirovu žalbu.

Proces protiv Tolimira pokrenut je 2005. godine, a okrivljeni je uhićen tek 31. svibnja 2007. godine. Suđenje mu je započelo 26. veljače 2010. godine, a prvostupanjska presuda donesena je 12. prosinca 2012. godine.

Tribunal je izdao optužnice protiv 20 pojedinaca za zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe na ljeto 1995. godine.

Uključujući današnju presudu, suđenja su završena u 16 procesa, a nastavljaju se procesi protiv:Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Od svojega osnivanja, Tribunal je podigao optužnice protiv 161 osobe zbog ozbiljnoga kršenja humanitarnoga prava na području bivše Jugoslavije između 1991. i 2001. godine. Do ovoga trenutka zaključeno je 147 procesa.”, piše u priopćenju Suda.

Petar Glušica