3.Memorijalni dani Šefika Pezerovića

Kulturno umjetničkim programom u Petruševcu završeni Dani sječanja na prvog hrvatskog redarstvenika Bošnjaka koji je položio svoj život za Slobodu koju svi mi danas uživamo. Položeni vijenci i cvijeće na spomenik pred OŠ Žitnjak.

3.Memorijalni dani Šefika Pezerovića

Nijedan dan se ne smije ugasiti, a da niste bili brat ili sestra drugoj osobi….danas smo svi bili braća….

Nakon promocije knjige ” Prvi hrvatski redarstvenik ” u prepunom holu OŠ Žitnjak u Petruševcu, i otvaranja izložbe posvećene Prvom hrvatskom redarstveniku Bošnjaku Šefiku Pezeroviću, Asim Hamzić je kao voditelj projekta Vijeća BNM GZ otvorio 3.Memorijalne dane Šefika Pezerovića.  
Zdravko Lončar predsjednik udruge ” Prvi hrvatski redarstvenik” pozdravio je prisutne i uveo ih u problematiku kojom se knjiga bavi: Poštovani, knjiga govori o najsvjetlijim trenutcima najnovije hrvatske povijesti. Nadam se da će ono što u njoj budete pročitali, probuditi u Vama poštovanje prema prvim hrvatskim redarstvenicima, a posebno prema onima kojih više nema među nama što je slučaj i sa našim Šefikom Pezerovićem. Korice ove knjige svojom čvrstočom jamče njenu dugotrajnost, a tako su i oni veličinom i svetošću svoje žrtve prema Domovini postali jamstvo i opomena svima onima koji pokušaju ili dopuste dirati njene temelje. Riječ je o knjizi koja nas vraća u vrijeme stvaranja države. Početkom agresije, policija je bila jedino ustavno i zakonsko rješenje i tada je ustrojena postrojba PRVI HRVATSKI REDARSTVENIK, prva legalno organizirana dragovoljačka postrojba nastala u Domovinskom ratu, 5.kolovoza 1990.godine. Prvi hrvatski redarstvenici bili su i među prvim pripadnicima specijalnih jedinica u policijskim upravama iz kojih su uglavnom nastale postrojbe Zbora narodne garde, kasnije gardijske brigade – elitne postrojbe Hrvatske vojske, na koje smo svi mi osobito ponosni. Prvi poginuli branitelj iz Domovinskog rata, Josip Jović, također je naš član. U pogibiji 12 redarstvenika u Borovu Selu 30.travnja 1991.godine život su izgubila i dva naša člana: Željko Hrala i Josip Culej. Također bi naglasio pogibiju Damira Tomljenovića-Gavrana, kao i drugih iako njihova imena, na žalost, nisu poznata široj hrvatskoj javnosti. Ova knjiga je napisana u tu svrhu. Zamišljena je kao jedan vrijedan dokument u kojem će se nalaziti svjedočanstva o svim prvim hrvatskim redarstvenicima. Željeli smo da uz svako ime i prezime poginulog bude i njegova slika s osnovnim podacima o istome i o okolnostima pogibije. Međutim, nismo uspjeli prikupiti sav predviđeni materijal te smo zaključili da knjigu izdamo uz sve isprike za propuste koji će biti uočeni. Nama ostaje obveza daljnjeg prikupljanja materijala da bi ipak uspjeli izdati prošireno izdanje. Želimo i vjerujemo kako hrvatski narod nikada neće zaboraviti hrvatske branitelje, svoje PRVE HRVATSKE REDARSTVENIKE. Hvala vam na pažnji i što ste došli u tolikom broju, što je potvrda mojih riječi!

Kemal B.Bukvić predsjednik Vijeća BNM GZ koje treču godinu za redom organizira Memorijalne dane sječanja na Šefika Pezerovića i sve poginule policajce i branitelje tokom Domovinskog rata, kratko je pozdravio prisutne, zahvalio im što su došli u velikom broju i što svake godine prate Memorijalne dane Šefika Pezerovića. Naglasio je da su među nama mnogi koji su bili u gotovo svim akcijama i postrojbama tijekom Domovinskog rata, da sve koji su poginuli ili ostali teški invalidi nikako ne smijemo zaboraviti, da moramo čuvati sječanja na njih, ali i pamtiti i biti spremni, da se slično
zlo ne ponovi. Vijeće će, dok bude postojalo, organizirati Memorijalne dane, a ako dođe do kakvih promjena, nastavit ćemo sa timom koji sigurno neće odustati. Asim, Selma, Amira, Zijo, Sandi, Amir, Šefikovi roditelji, Sejo i mnogi drugi su garancija da će Memorijalni dani živjeti. Naravno, tu je i vrlo kvalitetna suradnja s Policijskom akademijom, udrugom PRVI HRVATSKI REDARSTVENIK, Policijskom postajom Črnomerac i mnogim drugim postajama, Gradom Zagrebom, Tuzlanskim kantonom i ministrom Azizom Čačkovićem, UDVDRH sa Markom Rašićem i pukovnikom Brunom Čavićem. Na kraju, tu ste svi vi koji nedate da se zaborave junaci Domovinskog rata! Hvala vam još jednom i vidimo se i sutra na sportskom danu koji donosi i neka nova iznenađenja!
Moderatorica ove ugodne večeri Selma Pezerović, dala je riječ piscu knjige, branitelju Davoru Runtiću koji je prisutne detaljno upoznao sa svakom napisanom stranicom, sječanjem….ne zaboravljajuči i ne ostavljejući ništra za sutra, za neki drugi dan, neko drugo vrijeme. Jednostavno, ne bismo trebali zaboravljati, zaboraviti niti jednog poginulog branitelja, niti jednu civilnu žrtvu….a ima ih još preko hiljadu koje tražimo. Samo da ih ljudski, kako Bog zapovijeda i Knjige kažu, sahranimo…da obitelj i prijatelji, poznanici mogu doći i pokloniti se, odati počast.Najboljih među nama nema. Oni su naši najveći junaci, a Vukovar sveto mjesto duhovne nadgradnje, naglasio je gospodin Runtić gotovo ciljano obraćajući se specijalcima članovima Počasnog voda koji vodi Fahro Jašarević.Uslijedio je zasluženi aplauz svih prisutnih, mnogi su čestitali Runtiću, a zatim je Asim sve goste i građane pozvao u obližnju prostoriju/hol na druženje uz domjenak.       

Naredni dan, u sportskim natjecanju i u programu bilo je preko 200 ućesnika. U sportskim događanjima imali smo goste iz Beča,Klagenfurta ,Sarajeva ,Tuzle, Brčkog, Labina, Gunje i Zagreba.
U nogometu je bilo 8 ekipa: Policijska akademija, Policijska škola Josip Jović, Labin, Zagreb, Replay, Gunja, PP Črnomerec i VBNM Grad Zagreb. Nakon cjelodnevnog natjecanja, prikazanog vrlo dobrog nogometa i što je organizatore posebno radovalo, korektnog ponašanja kakvo i priliči ovakvim i sličnim natjecanjima, najbolji su bili:
1.mjesto VBNMGZ
2.mjesto Gunja
3.mjesto Replay
Ove godine Asim, Amir i Sakib su se svojski potrudili i za zeleni stol privukli 35 mladih učesnika koji su se znalački trudili osvojiti ponuđene medalje i druge nagrade koje je organizator pripremio. Ipak, na kraju su najbolji bili:
1.Toni Antunović Zagreb
2.Amir Čačković  Tuzla
3.Rijad Muslimović Beč
Ove godine su se prvi put djevojke i mlađe žene natjecalje u badmintonu. Njih 30 nije  smetalo ni na trenutke kišno vrijeme da sudjeluju, da se igraju i nadigravaju što je za svaku pohvalu.Nakon završnog odigravanja, Amira i Selma su najboljima proglasile:
1.Selma Lišić Gunja
2.Ajsela Zahirović Sarajevo
3.Ajla Selimović Gunja
Šah je po običaju privukao veliki broj igrača, čak njih 34 učesnika.Slavko Čarapović i
Miralem Štrkonjić su kompjuterski pripremili parove, tako da su najbolji bili i okitili se svojim medaljama:
1.Kuburaš Asim
2.Ranogajec Boris
3.Čičak Marko
Sportski dan je završen 1.Maratnom Šefik Pezerović koji je trčan gradskim ulicama od Policijske akademije do spomenika poginulim braniteljima u Petruševcu. Bilo je najavljeno 15- tak trkača, ali podudarila su se još dva-tri maratona koja traju više godina i imaju drugo značenje, tako da su trčala četvorica maratonaca.Zapravo, dvojica su stari prekaljeni maratonci, jedan je predstavnik policije koji je trčao za sve poginule policajce tokom DR i četvrti je najmlađi koji je želio trku posvetiti svom prerano preminulom ocu i sestri koja je nakon očeve smrti od tuge završila u invalidskim kolicima.Bez obzira na sve rečeno, važno je naglasiti da su sva četvorica pobjednici! Prvi put smo organizirali maraton, s namjerom da trkači trče u grupi, dakle nije imao natjecateljski karakter i naboj.Pratili smo trkače cijelim putem spremni da im, ako zatreba, na bilo koji način pomognemo. Ali nije trebalo.Uživali smo prateči ih i broječi svaki njihov korak….divili se kvalitetno odrađenom osiguranju policije.
Dakle, po nama/meni, svi su pobjednici iako je možda sve pozitivno iznenadio najmlađi trkač Anes Bajrić koji je prvi put trčao dionicu od 12 km u komadu. I policajac Policijske postaje Črnomerec Ante je takođe i više nego dobar….a druga dvojica svako malo trče maraton. Zahvalni smo Atletskom društvu Žumberak i njihovom predsjedniku i maratoncu Tomi Krajnoviću jer su iz prve pristali trčati iako su, zbog činjenice da su u subotu bila još dva maratona u Zagrebu, došla samo dvojica. Do godine, sigurni smo, aBd će ih biti 15!
Međutim, vrijedno je zabilježiti kako su maratonce i sve nas dočekali budući policajci i njihovi predpostavljeni u Policijskoj akademiji.To je nešto što pisac ovih redova do sada nije doživio.Cijela Akademija,svi pitomci su u špaliru postrojeni dočekali sudionike malog maratona. Nakon kračeg obračanja voditelja Akademije Marijana Žuljevića i predsjednika VBNM GZ Kemala Bukvića, mladim pitomcima su se toplim riječima koje su izmamile suze na lica mnogih obratili roditelji rh.Šefika Pezerovića. Vi ste naše ogledalo, budite dobri policajci i još bolji ljudi,nakon svega što se dogodilo tokom DR ne svetite se, ne mrzite, ali nemojte ni zaboravljati.Puno vaših starijih kolega je ubijeno braneći svoju domovinu…kao i naš sin i dvojica njegovih prijatelja policajaca čija tijela do danas nisu pronađena.Vjerujem da ćete vi odrasti i život provesti na svojim radnim mjestima, ali u miru.Hvala vam što ste nas ovako lijepo primili i saslušali, naglasio je Avdo Pezerović dok su mu suze kvasile po malo ostarjelo lice. Uslijedio je srdačan aplauz pitomaca i maratonci su krenuli u svoju prvu ovakvu trku…..mali maraton!
Maratonce, osiguranje i pratnju, u Petruševcu su kraj spomenika poginulim braniteljima dočekali gotovo svi koji su se na bilo koji način družili dva dana. Svatko je želio da potapše trkače, da se zahvali policajcima iz osiguranja i da bude prisutan prilikom polaganja vijenaca i cviječa.Cijeli program odavanja počasti poginulim braniteljima podigli smo za jednu stepenicu u čemu su nam svojim prisustvom znatno pomogli članovi Počasnog voda kao i svi časnici i zapovjednici policije i vojske danas ili tokom DR, te veliki broj građana Petruševca koji su već navikli da ovih dana u godini, njihovo naselje postaje središtem svijeta kako bi rekao naš dobri ef.Admir Muhić iz Maljevca.
Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima i polaganja vijenaca, prisutni su krenuli u Dvoranu OŠ Žitnjak gdje su u kulturno umjetničkom programu sudjelovali : „Bosana“ Zagreb, Galija Hamed , Erna Imamović, KUD Gunja i BKUD Sevdah Zagreb.Moderator programa bila je Selma Pezerović. Tokom programa koji je razgalio duše prisutnih, Asim Pezerović i Kemal Bukvić su podijelili pehare, medalje i nagrade najboljim sportašima. Asim se na kraju svima zahvalio na posjeti, a posebno izvođaćima na odličnom programu i sve pozvao na zajedničko druženje i domjenak u veliki školski hol.
Šta reči na kraju? Kako je podvukao naš dobri Avdo Pezerović, ne treba mrziti, ali treba pamtiti da se ne ponovi! Stoga je naša obaveza da i do godine i svih narednih godina, dok nas bude, organiziramo Dane Šefika Pezerovića Šice.Da ne zaboravimo!

Kemal Bukvić  

 

Petar Glušica