IZVJEŠTAJ – VII. konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja “DA SE NIKAD NE ZABORAVI” Zagreb – Srebrenica, 24.-25.5.2013.

VII. konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja “DA SE NIKAD NE ZABORAVI”
Zagreb – Srebrenica,  24- 25.5.2013.

Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba 24 i 25.05.2013. godine organiziralo je  VII konvoj mladih Bošnjaka Republike Hrvatske  i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”.
Genocid u Srebrenici počinjen je u srpnju 1995. godine od strane srpske vojske u kojem je planski ubijeno i masakrirano više od 8 000 bošnjačkih civila, prije svega muškaraca, žena i djece, a nisu bila pošteđena ni novorođenčad. Događaj se smatra jednim od najvećih zločina u Europi od Drugog svjetskog rata i ujedno je jedan od najužasnijih događaja u suvremenoj europskoj povijesti.
Namjera Vijeća je bila da i ove godine, po sedmi put, okupi mlade iz Republike Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine koji bi u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odali počast nevino stradalim žrtvama genocida. Cilj je bio da mladi ljudi posjete mjesto pokopa nevinih žrtava i da se susretnu sa preživjelim svjedocima, također žrtvama  genocida kako bi iz neposrednog susreta saznali pravu istinu o ubijanju i stradavanju Bošnjaka i njihovih obitelji. Dolaskom mladih u Srebrenicu gdje je prolivena nevina krv željeli smo odati poštovanje nevinim žrtvama donijeti nadu u mir, suživot i ljubav kako bi potaknuli povratak podrinjaca na svoja ognjišta.  Organizacijom i okupljanjem mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja  organizatori su  ponovo skrenuli  pozornost kako domaće tako i svjetske javnosti na ovaj stravični događaj koji se desio u Europi koncem 20-tog stoljeća.
Ovo je jedan od najznačajnijih projekta VBNMGZ i isti se uspješno realizira već sedam godina sa ciljem da se nastavi s ovim projektom i u narednom periodu.

Sudionici Konvoja:

U realizaciji konvoja pored Vijeća BNM GZ sudjelovalo je Vijeće BNM ZŽ, Vijeće iz Rijeke, Župe Dubrovačke, Gunje  i druga Vijeća i predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u RH. Konvoj su prije svega sačinjavali  mladi i ostali iz različitih obrazovnih, političkih i kulturoloških sredina. U konvoju je sudjelovalo osam autobusa. Ove godine u konvoju su sudjelovali mladi iz Zagreba Zagrebačke županije, mladi HSS, Jasminka Mataušić, predsjednica Hrvatsko srce ZŽ, Marija Kukić, predsjednica savjeta mladih ZŽ i mladih HSS, Slovenije, Karlovca, Sl. Broda, Osijeka, Rijeke, Dubrovnika, Zagrebačke županije, Gunje i ostalih dijelova RH. U Potočarima su se pridružili mladi iz Potočara i Srebrenice.
Pored ostalih sudionika  u VII  konvoj su se uključili: Islamska gimnazija “Dr. Ahmed Smajlović” Zagreb, IX. gimnazija Zagreb, OŠ Žitnjak, Oš Lovre pl. Matečića, mladi iz Slovenije, Osjeka, Rijeke i  Slavonskog Broda. Mladi SDP, HNS i drugih političkih stranaka. Zatim, kulturno-umjetnička društva: BKUD “Sevdah” Zagreb, KUD Stenjevac Zagreb, BKUD Behar iz Gunje, BKUD Ljiljan iz Drenovaca i drugi. Prijavljeno je 349 sudionika, međutim, nije se pojavio jedan broj prijavljenih pa je neznatno smanjen broj sudionika. Svake godine jedan dio prijavljenih odustane na sam dan odlaska što nam stvara određene probleme. Za idući konvoj potrebno je naći neko riješenje kako nam se ne bi dešavali ovakvi propusti.

Prikaz aktivnosti u realizaciji VII Konvoja:

Na dan ispraćaja  Konvoja ispred Islamskog centra u Zagrebu prisustvovali su predstavnici iz političkog , islamskog i kulturnog života  grada Zagreba i RH: gospodin Milan Bandić sa svojom pratnjom, Izaslanik Muftije Aziza Hasanovića prof. Mevludin Arslani,  Predstavnici Ambasade BiH, g. Nedžad Hodžić, saborski zastupnik, Elizabeta Knorr, Služba za promicanje ljudskih prava, odnosa za nacionalne manjine i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, predstavnik Skupštine Zagrebačke, Predsjednik Medžlisa IZ Zagreb dr. Gzim Redžepi,
Prisutnima se su se obratili Kemal Bukvić, prof Mevludi Arslani, g. Milan Bandić, i  g. Nedžad Hodžić,
Konvoj je krenuo u popodnevnim satima sa šest autobusa i stigao u Tuzlu  u Behram – begovu medresu oko 23 sata. Sutradan poslije doručka konvoju su se pridružila dva autobusa iz Gunje,  dok su iz Dubrovnika sudionici konvoja išli direktno u Srebrenicu, svi  posjetitelji konvoja su stigli u Potočare oko 9 i 30 sati. Studenti iz Srebrenice su bili u svakom autobusu gdje su sudionike upoznavali o mjestima kroz koje su prolazili i stravičnim dešavanjima koja su bila za vrijeme okupacije i zločina u Srebrenici.
Konvoj je u potpunosti realiziran prema predviđenom planu i programu.  U Memorijalnom centru Potočari održan je  sat povijesti za sudionike konvoja, održani sastanci sa studentima Srebrenice i udruženjima majki iz  Srebrenice i vjerski program u Memorijalnom centru u Potočarima.. Sudionici su posjetili kuću Udruženja Bosanska Familija (BOSFAM) u srebrenici. Fra. Martin Antunović održao je misu u  katoličkoj kapelici u srebrenici. U Domu kulture u Srebrenici u okviru manifestacije „ Dani Srebrenice 2012. godine održan je kulturno-umjetničkom program na kom je sudjelovao i KUD “Vaso Jovanović” iz Srebrenice,
Po završetku  programa VII Konvoj se uspješno vratio u Zagreb i stigao u jutarnjim satima 26.05.2013. godine.

Pomoć u realizaciji konvoja:

Velik doprinos kao i svake godine do sada dala je Behram – begova medresa u Tuzli koja je osigurala smještaj i doručak za sve sudionike Konvoja. A poseban doprinos dao je Jonuz Idrizi koji je kao I do sada za učesnike konvoja osigurao 400 krafni. Svoj doprinos realizaciji Konvoja dali su: Gradonačelnik Milan Bandić koji je obećao platiti četiri autobusa koji su kretala iz Zagreba, na čemu mu organizatori posebno zahvaljuju, Vijeća i predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u RH,  Mtg-topgraf  Velika Gorica, KDBH Preporod  i BKUD Sevdah. Mora se istaknuti dobra organizacija osiguranja konvoja, kako kroz RH tako i kroz BiH. Posebne zahvale MUP i MVP RH te MUP BIH.

Postignuti cilj, značaj i rezultati VII konvoja:

Ovo je jedan od najznačajnijih projekta VBNMGZ  I predlažem Vijeću da nastavi sa realizacijom ovog projekta, jer u isti je uključen veliki broj sudionika, konvoj je prije svega multinacionalan  sa različitim kulturama i omogućava svim sudionicima da se informiraju na licu mjesta o genocidu koji  je počinjan u zaštićenoj zoni Srebrenica,  
Osnovni cilj je širenje istine o najvećem genocidu u poslije ratnoj Europi, slanje poruke svim strukturama društva u Evropi i svijetu  da se tako nešto nikada, nigdje  i nikome ne dogodi. Ovim konvojem i dolaskom sudionika iz Republike Hrvatske želi se uliti nada i podrška povratku Bošnjaka u njihov napaćeni grad, a samim time da se potiče vjera u opstanak na tim  prostorima.
Da konvoj ima veliki značaja govori posjeta prilikom ispraćaja značajnih političkih ličnosti Grada Zagreba I Zagrebačke županije kao I predstavnika Islamske zajednice iz RH. Također važno je napomenuti veliki interes  mladih iz RH za odlaskom u Srebrenicu i Potočare. Sedmi konvoj  je dobio na značaju i velikom medijskom praćenju kako hrvatskih tako i bosanskohercegovačkih medija. I ovom prilikom zahvaljujem se svim vijećnicima koji su sudjelovali u realizaciji  konvoja i koji su odvojili svoje vrijeme i posjetili Srebrenicu i Potočare.
I u konačnici rezultat ovog projekta je da istinu o genocidu u Srebrenici i BiH šire ne Bošnjaci, građani druge države, a da se uspjelo u namjeri govore iskrena pisma i razmišljanja sudionika konvoja.
Ovim konvojem omogućena je donacija Asocijaciji studenata u Srebrenici od 3040,00 Kn, sredstva su prikupljena prodajom cvjetića kao simbola stradanja Srebreničana i svih žrtava u BiH, cvjetić je prodavan sudionicima konvoja po simboličnoj cijeni od 15, 00 Kn.

Kritički osvrt na konvoj:

Međutim, i ovaj put  moram istaknuti nezadovoljstvo angažmanom vijećnika u pripremi i sudjelovanju  VII konvoja. Nažalost taj posao se sveo na nekoliko vijećnika. U VII konvoju je sudjelovalo od 25 samo pet vijećnika (Pezerović E, Hamzić A, Dizdar F, Bukvić K, i Bećirović Ekrem), postavlja se pitanje čiji je ovo projekt da li Vijeća ili nekolicine vijećnika. Ovo je pitanje koje zaslužuje jednu temeljitu analizu gdje se nameće opravdano razmišljanje zašto smo se kandidirali na izboru za članove vijeće. Također očekivali smo veći broj mladih Bošnjaka iz Grada Zagreba koji bi se uključili u pripremu i realizaciju VII konvoja, no nažalost nekoliko njih je sudjelovalo samo u pripremi konvoja ( Amela Handanović, Sanela Halilović, Sabina Lović, OKM – Šeherzada Demić i dr.

U Zagrebu 04.06.2013.

 

Voditelj projekta:
mr.sc. Ekrem Bećirović

Petar Glušica