8372 NISU DOŠLI

Povodom 11-godišnjice srebreničkog genocida Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba planom i programom za 2006. godinu predvidjelo je obilježavanje godišnjice organizacijom izložbe bosansko-hercegovačkih autora.
Pregledom aktualne BH likovne produkcije autori izložbe Nedžad Hrelja, Sena Kulenović i Tarik Samarah izabrali su šest autora mlađe i srednje generacije čija su osebujna djela svoju potvrdu dobila na međunarodnoj sceni. Autori Gordana Anđelić-Galić, Andrej Đerković, Anur Hadžiomerspahić, Šejla Kamerić, Tarik Samarah i Ajna Zlatar kroz različite umjetničke medije promišljaju srebreničku tragediju i na vrlo izravan i snažan način transparentnošću svojih radova svjedoče o zločinu koji se dogodio. Pored toga ovih šest autora veže i činjenica da su, svaki na svoj način, prošli kroz iskustvo rata u opkoljenom Sarajevu. Na izložbi su izloženi slijedeći radovi:

Andrej Đerković – Missing, Zaborav ubija

Anur Hadžiomerspahić/Ajna Zlatar – Identify/Srebrenica Podrinje (Identifikacijski projekt)

Šejla Kamerić – Bosnian Girl

Tarik Samarah – Srebrenica, ciklus fotografija

Gordana Anđelić-Galić – Wanted

 Postav izložbe osmislio je sarajevski arhitekt Nedžad Hrelja.

 Strahota srebreničke tragedije snažno je naglašena i kroz sam naslov izložbe: "8372 NISU DOŠLI". NISU DOŠLI sintagma je koju izgovaraju srebreničke žene kada govore o svojim sinovima, muževima, očevima, rođacima. Izložbom "8372 NISU DOŠLI" željeli smo osnažiti i prenijeti glas žena Srebrenice koje već 11 godina traže pravdu za svoje najbliže. Pred strahotom srebreničkog zločina rječit je samo nijemi krik, ali žene Srebrenice ni nakon 11 godina ne posustaju i s jednakom upornošću traže svoje najbliže. 8372 još uvijek nije konačna bilanca srebreničkog genocida već broj onih čije je posljednje ostatke pronašla i identificirala Federalna Komsija za traženje nestalih.

Izložba je do sada održana u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci i Splitu.

– "Studio Mimara"/ Muzej Mimara, Zagreb, 20.VI -3. VII 2006.

Pokrovitelj izložbe bilo je Ministarstvo kulture Vlade Republike Hrvatske. Na otvorenju izložbe govorili su: Tugomir Lukšić, ravnatelj Muzeja Mimara,  dr. sc. Tarik Kulenović, predsjednik VBNMGZ, prof. dr. Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti, autoritet za suvremenu umjetnost i predsjednik Hrvatskog PEN-a te gradonačelnik Milan Bandić koji je ujedno i otvorio izložbu. 

– Državni arhiv u Dubrovniku, Atrij Palače Sponza, Dubrovnik, 5-25.XII 2006.

Otvorenje izložbe održano je u posebnom ozračju, 5. XII 2006. dan uoči Dana branitelja Dubrovnika, uz nazočnost županijskih i gradskih čelnika te predstavnika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovnika. Izložbu je otvorila gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, a nazočnima su se obratili i županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić, ravnatelj Državnog arhiva Dubrovnik Ivo Orešković i znanstvena savjetnica u Zavodu za povijesne znanosti Dubrovnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Slavica Stojan.

– Galerija Kortil, Rijeka, 6-25. II 2007.

Izložbu u Rijeci otvorio je Gradonačelnik Grada Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, a o značaju izložbe i događaja govorio je Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti,  kustos, likovni kritičar i publicist.

– Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU/Palača Milesi, Split,  9-23. I 2008.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Splita mr. sc. Jozo Balić, a nazočnima su se obratili ravnatelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU akademik Davorin Rudolf i urednik „Feral Tribunea“ Predrag Lucić.

Izložba je naišla na izuzetan odaziv publike i kritike što je rezultiralo i nagradom grada Rijeke „Ivo Kalina“ za najbolji autorski koncept suvremene izložbe u 2007. godini.

Izložba 8372 NISU DOŠLI do sada je izuzetno dobro medijski popraćena. Prilozi o izložbi objavljeni su na slijedećim elektronskim medijima: HTV – "Vijesti iz kulture", "Prizma", OTV, NOVA TV, BH TV – "Dnevnik", Federalna TV, TV Hayat, RI TV, Jadran TV. Slijedeći tiskovine u više navrata objavljivale su najave i osvrte na izložbu: Jutarnji list, Večernji list, Novi list, Slobodna Dalmacija, Feral Tribune, 24 sata, Dnevni avaz, Oslobođenje, Gracija. Također priloge o izložbi objavili su: Obiteljski radio, Hrvatski radio, BH radio, Culturenet (portal Ministarstva kulture  RH), te oko 250 različitih web-stranica.

Pored Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba održavanje izložbe su potpomogli Građevinsko poduzeće Dubrovnik, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Rijeka, Grad Opatija, Grad Pula BH Airlines, Grad Split, Hann Invest, Technopanelli i privatni donatori. Priprema i realizacija prve izložbe u Zagrebu financirana je sredstvima VBNMGZ, dok su za sve preostale izložbe prikupljana donatorska sredstva.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba također se po prvi puta kroz izložbu 8372 NISU DOŠLI pružila prilika da okupi i koordinira rad s drugim bošnjačkim Vijećima u RH oko nekog većeg projekta. Izložba 8372 NISU DOŠLI jedinstven je projekt izvan BiH koji se bavi genocidom koji se dogodio u Srebrenici. Kako bi širili istinu o genocidu namjera je bila izložbu 8372 NISU DOŠLI pokazati u hrvatskim gradovima koji su bili izloženi velikosrpskoj agresiji te u onim županijama gdje je značajan postotak bošnjačkog stanovništva.  

Važno je posebno naglasiti da se prilikom realizacije projekta naišlo na izuzetan prijem kod različitih institucija i pojedinca koji su besplatno ustupili svoj prostor i usluge:

– izložbeni prostor Muzeja Mimare

– izložbeni prostor Državni arhiv u Dubrovniku, Atrij Palače Sponza

– izložbeni prostor galerije Kortil, Rijeka

izložbeni prostor Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU/Palača Milesi

– izložbeni prostor MMC „Luka“, Pula

          Ameru Mržljaku/kreativni tim Fabrike priprema izložbenih

   eksponata

         Ajna Zlatar/kreativni tim Ideologija – dizajn pozivnice i plakata

 

Sena Kulenović

vijećnica VBNMGZ,

autorica i koordinator izložbe

admin