DANI BH FILMA U ZAGREBU 2009. – NAJAVA

Dragi  posjetitelji filmskih projekcija u zagrebačkom KINU EUROPA,

Uskoro će se po drugi puta u organizaciji VBNMGZ , Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, održati DANI BOSANSKO- HERCEGOVAČKOG FILMA U ZAGREBU 2009.

Ideja  “Dana bh filma u Zagrebu”, koja je potekla iz Vijeća Bošnjačke Nacionalne Manjine Grada Zagreba je  manifestacija u povodu Dana Državnosti BiH , a ima namjeru da sama filmska umjetnost i kultura nastave još više približavati dva grada  Zagreb i Sarajevo , pa i šire dvije susjedne države. Već  je prve godine ova manifestacija naišla  na odličan prijem kod  publike i filmskih djelatnika i može se smatrati  tradicionalnom  i u kontinuitetu.

Revija odabranih filmova:  dokumentarnih  i  igranih, kratkih i dugometražnih, biti  će od 23 – 28. Studenog 2009., a prikazat će se 10 dugometražnih igranih filmova, te 16 kratkih  igranih i dokumentarnih filmova . Kao i prve godine selekciju je uradio gospodin Đelo  Hadžiselimović , dugogodišnji  filmski  urednik HRT-a. Prve godine selektor nam je  dao priliku da još jedanput pogledamo sve najnagrađivanije bosansko-hercegovačke filmove (tako male zemlje , a tako uspješne u filmskoj industriji ) gotovo sve prestižne nagrade za filmove BiH  ima ( Oskar, Zlatni Medvjed, Zlatna Palma, Felix i dr…). Ove godine selektor nam donosi i neke od filmova koje nismo imali prilike vidjeti u Zagrebu ( kao npr. “Savršeni  krug” Ademira Kenovića, kratke dokumentarne filmove “Ulica pod opsadom” grupe autora), dokumentarni film o izložbi Ede Murtića u Sarajevu na SFF 2008.,a tu su i klasici ” Žena s krajolikom ” Ivice Matića , te ” Sjećaš li se Dolly Bell ” Emira Kusturice …..

U sklopu manifestacije Dani bh filma u Zagrebu 2009. bit će prikazani i kratki igrani filmovi  Sarajevo grad filma  projekta SFF  Talent Campus, kao i predstavljanje projekta Sarajevo grad filma  za  studente  i  profesore  Akademije dramske umjetnosti  iz Zagreba.

Nadamo se da će Dani bh filma u Zagrebu i ove godine zadovoljiti širu publiku i filmske poznavatelje  svojim interesantnim  programom uz činjenicu da će sve projekcije u dva dnevna termina od 17,00 i 20,00 sati biti besplatne.

Organizacioni Odbor Dana bh filma u Zagrebu 2009.

admin