‘Dani bijele trake’ u sjećanje za zločine u Prijedoru

‘Dani bijele trake’ u sjećanje za zločine u Prijedoru

U spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba drugu godinu organizira manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koja će se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, održati od 26. do 30. maja u Europskom domu i Islamskom centru Zagreb, javlja Fena.

Na ovaj način, Vijeće se pridružuje kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okoline, saopšteno je iz ove organizacije.

Navodi se da danas, devetnaest godina nakon rata, vlasti Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u okviru kampanje Stop Genocide Denial / Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3.173 ubijenih i nestalih civila.

Dan bijelih traka obilježava se u BiH kao dan sjećanja na 31. maj 1992. godine kada su lokalne srpske vlasti Prijedora objavile proglas kojim su građanima nesrpske nacionalnosti naredili da svoje domove obilježe bijelim plahtama, te da na ulicu smiju izlaziti samo s bijelom trakom na rukavu.

Petar Glušica