Dani bijele trake u Zagrebu, 27-30.5.2015

Dani bijele trake u Zagrebu, 27-30.5.2015

Poštovani,

u spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba treću godinu zaredom organizira manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koja će se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, održati od 27.-31. svibnja 2015. godine u Novinarskom domu i Islamskom centru Zagreb. Ove godine u organizaciji Dana bijele trake pridružile su nam se Udruga Hrvatski dom – Ljubija i ZK Župe Stara Rijeka.

Danas, devetnaest godina nakon rata, vlasti tzv. Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u okviru kampanje Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih i nestalih civila. Manifestacijom Dani bijele trake Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pridružuje se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice. Program manifestacije Dani bijele trake je u prilogu.

Poštovani, pozivamo Vas da se kroz program manifestacije Dani bijele trake u Zagrebu pridružite obilježavanju sjećanja na žrtve Prijedora i sanske doline.

Srdačan pozdrav,

 

Predsjednik udruge Hrvatski dom:

Zakarija Gavranović

Predsjednik Vijeća BNMGZ:

mr.sc. Kemal Bukvić

Petar Glušica