Dani bosansko-hercegovačkog filma u Zagrebu na Sarajevskom Filmskom Festivalu

Na SFF u programu pratećih prezentacija i događanja  (“Events Calendar Sarajevo Film Festival” ) održana je veoma uspješna prezentacija projekta koji već drugu godinu  zajedno organiziraju, a u povodu Dana Državnosti BiH, VBNM Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.  Dana 17. kolovoza . u 16,00 sati u veoma znalački  odabranom ambijentu Malih Daira  i u kafe-u DIBEK u srcu Sarajeva Baščaršiji,  održana je prezentacija DANA BOSANSKO-HERCEGOVAĆKOG  FILMA U ZAGREBU.

Na dva velika LCD ekrana prikazani su kratki isječci iz filmova  (15 igranih i 6 dokumentarnih filmova) prošlogodišnje manifestacije  “Dani bh filma u Zagrebu 2008″ koja je održana u Kino Europi od 24 – 29. studenog 2008.  i najavljena ovogodišnja manifestacija kratkim insertima iz  filmova koji će biti prikazani od 23. – 28. Studenog . 2009.  u Kino Europi u Zagrebu ( 10 igranih i 16 dokumentarnih filmova ).  Projekat koji je nastao u Komisiji za program i djelovanje VBNMGZ , uspješnim se pokazao već prve godine , tako da prerasta u tradicionalnu manifestaciju , a stručni i znalački odabir filmova obe godine je uradio g. Đelo Hadžiselimović, urednik filmskog programa HRT. U najavi programa ove godine je  istaknuta suradnja s SFF i predstavljanje Sarajevo Grad Filma,Sarajevo Talent Campus, na završnoj večeri ”Dana”, a to će biti i premijerno prikazivanje 10-to minutnih igranih  filmova mladih redatelja iz regije.

Na predstavljanju “Dana bh filma u Zagrebu” među mnogobrojnim uvaženim gostima posebno bismo izdvojili prisustvo gradonačelnika Zagreba g. Milana Bandića , a njega je ugostio ministar kulture Kantona Sarajevo g. Emir Hadžihafizbegović, zatim Savjetnika predsjednika  Republike Hrvatske g. Izeta Aganovića, dogradonačelnicu Grada Zagreba g. Jelenu Pavičević- Vukičević , g. Duška Ljuštinu , dugogodišnjeg pročelnika za kulturu Grada Zagreba, g. Mirsada Purivatru, gen.direktor SFF , te g. Eminu Ganić, exclusive direktoricu za međunarodne poslove SFF, g. Borisa Matića, direktor ZFF i Kino Europe,g. Devletu Filipović, direktoricu arhiva Kinoteke Sarajevo, te gotovo sve predstavnike producentskih filmskih kuća koje su bezrezervno dale filmove za prikazivanje , filmske režisere ( Ademira Kenovića, Pjera Žalicu, Srđana Vuletića , Nedžada Begovića,Ines Tanović ).

Prisutnost medija kako pisanih tako i elektroničkih je bila izuzetna, tako da samo pominjemo medijske kuće : Glorija, Dnevni avaz ,BHT1,  HRT-a, TV Nove , FBHT, a ne možemo svakako ne spomenuti imena kao Goran Milić sa suprugom Anom , Robert Zuber,  Kruno Petrinović, te popularni pop rock i filmski skladatelj Saša Lošić, DJ Valida iz Los Angelosa i mnogih drugih.

Na samom početku prezentacije prisutnim se obratio Predsjednik VBNMGZ g. Ekrem Bečirović koji je u svom vrlo dobro sročenom govoru istaknuo značajan doprinos Bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u povezivanju s matičnom domovinom i izuzetnom suradnjom s gradom Sarajevom te Ministarstvom kulture Kantona Srajevo i SFF. Nije propustio posebno istaknuti kako odličnu i konkretnu podršku u tome ima VBNMGZ od Grada Zagreba s njegovim gradonačelnikom g. Milanom Bandićem , velikim prijateljem Bošnjaka.

Iza toga je još nadahnuto i vrlo srdačno govorio s naglaskom  na zajedništvo u filmskoj kulturi u kojoj je i sam svojim primjerom dokazao da su dva grada i dvije zemlje vrlo bliske, ministar kulture g.Emir Hadžihafizbegović. Kao i svi izvrsni glumci, a u poziciji ministra, odlično je predstavljao i pozdravljao uvažene goste.

Zatim se  prisutnima obratio g. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i svojim iskrenim i ležernim govorom još jedan put pobrao simpatije kako građana Sarajevo tako i svih ostalih. Pomenuo je samo jedan dobar podatak da se Sarajevo toliko voli, da i kod provokativnih novinara  jedino nisu upitne njegove posjete  Sarajevu. Slogan koji je izgovorio “Zagreb u Sarajevu”  bio je u najboljem smislu te riječi obistinjen i potvrđen , čemu su sigurno doprinijeli i g. Duško Ljuština i g. Jelena Pavičić Vukičević.

Nakon projekcija dvaju trailer-a s najboljim insertima iz prikazivanih filmova uz posluženje cateringa iz najpoznatije kultne aščinice ” Kod Hadžibajrića” u zaista lijepo uređenom prostoru kafea “DIBEK”, te budnom oko vlasnika g. Mersihe Hadžibajrić i g. Emira Ganića, event je protekao u lijepom razgovoru i druženju prisutnih.Nikako ne možemo ispustiti da su pored predsjednika VBNMGZ g. Ekrema Bečirovića , bili prisutni i vijećnici VBNMGZ . g. Irhad Mehuljić , podpredsjednik VBNMGZ, te nekolicina članova Organizacionog Odbora “Dana bh filma u Zagrebu”: g. Ismet Efendić , predsjednik Organizacionog Odbora “Dana bh filma u Zg.”, g. Edib Ahmetašević, tehnički poslovi “Dana”, akademski filmski snimatelj , g. Naida Šehović, te g. Alma Kulenović.

Sarajevo : 17. Kolovoza 2009.

Ismet Efendić
Predsjednik Organizacionog Odbora
Dana bh filma u Zagrebu

admin