EMIR AKŠAMIJA

Emir Akšamija rođen je u Karlovcu 19.06.1978. godine.  Diplomirani je ekonomist te danas pred završetkom postdiplomskog studija “Organizacija poslovnog upravljanja – MBA” pri Ekonomskom fakultetu Zagreb. Oženjen je i otac je jednog sina.

U Karlovcu završava osnovnu školu te Gimnaziju Karlovac, koja danas broji svojih preko 240 godina tradicije te je jedna od poznatijih po svojoj kvaliteti i pruženom znanju svojim polaznicima. Fakultet je završio pri Sveučilištu u Rijeci na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment, na smjeru Menadžment u hotelijerstvu i stekao po obranjenom diplomskom radu titulu “diplomirani ekonomist”.  Diplomski rad obradio je na temi “Vanjskotrgovinska razmjena između Republike Hrvatske i Republike Austrije u periodu tranzicije 1991. – 2003.”, a rad je napravljen u suradnji s Gospodarskom komorom Republike  Austrije i Hrvatskom gospodarskom komorom te s  njihovim najužim predstavnicima. Isti je rad višestruko pohvaljen od strane Mentora i Odbora.

U međuvremenu i tijekom trajanja fakulteta, 2001. godine jedan – ljetni semestar odlazi u Graz, Republika Austrija, gdje odslušava  u potpunosti “Vorstudienlehrgang” program (državni tečaj njemačkog jezika Republike Austrije) na Karl-Franzens Universitaet Graz.

Uz to, u ljeto 2003. godine, stipendiran od strane Fakulteta na kojemu studira, gdje se “izborio” među mnogobrojnim kandidatima, dobiva uz još svega četiri studenta stipendiju  na Sommeruniversitaet Wien i tamo odlazi na dodatnu edukaciju, gdje je na njemačkom jeziku odslušao i uspješno položio dva kolegija:  “Personalmanagement” i “Internationaler Handel” te uspješno i certificirao ova područja (Upravljanje ljudskim potencijalima i Međunarodna trgovina).

Godine 2004. doseljava u Grad Zagreb gdje i danas živi. Iste godine odlazi u Češku republiku u dvije tvornice na dvije poslovne specijalizacije u trajanju svake od po dva mjeseca – u poduzeća “AVL Vranova Lhota” i u “DT Prostejov”. Kroz period proveden na ovim specijalizacijama u Češkoj Republici posvećuje se uz stjecanje poslovnih znanja i učenju jezika te je naučio i češki jezik, koji do danas vrlo aktivno koristi i u svome poslu. Nedugo po povratku iz Češke republike upisuje i započinje 2005. godine poslijediplomski znanstveni i stručni studij “MBA – Organizacija poslovnog upravljanja”, na Ekonomskom fakultetu Zagreb. Isti završava tijekom 2011. godine.

Još tijekom trajanja fakulteta, od 2000. godine radi kao suradnik u poduzeću INEN Institut d.o.o. Karlovac, a od 2004. godine zaposlen je u trgovačkom društvu INEN d.o.o. u Zagrebu kao stručni suradnik, čiji jedini vlasnik i direktor postaje krajem 2005. godine. Uvršten je u “Zlatnu knjigu najboljih hrvatskih poduzetnika i menadžera” za 2005. i 2006. Godinu kao prokurist poduzeća KORIDOR d.o.o.  Danas u poslu aktivno govori i koristi tri strana jezika – engleski, njemački i češki jezik.  Svira iz svog hobija (i ljubavi prema glazbi) šest instrumenata – violinu, klavir, gitaru, berdu, bas prim i bubnjeve . Glazbenu školu na violini (uz klavir) pohađao je u Karlovcu od 1988. do 1995. godine .
Član je stručne udruge HR+ FORUM, koji članstvom okuplja 259 vodećih ljudi u Republici Hrvatskoj, iz svih područja znanosti i gospodarstva, a bavi se aktualnim stručnim pitanjima i problemima te mogućim razvojnim rješenjima.
Dodatno završeni menadžerski i poslovni seminari u tijeku poslovne aktivnosti (certificirani):

  • “Osobni i poslovni korporativni imidž”
  • “Javno govorništvo”
  • “Mogućnost korištenja pretpristupnih programa Europske Unije”
  • “Kako osmisliti i napisati projekte te dobiti sredstva iz predpristupnih fondova Europske Unije”
  •  ”Upravljanje financijama, partnerstva i implementacija projekata”
  •  ”Inovacija – stvaranje uspješnih proizvoda i usluga”
  •  ”Inovacija – od ideje do tržišta”

te drugi znanstveni i stručni skupovi i predavanja.

U prvom sazivu Vijeća 2003. – 2007. godine bio je izabran u članstvo Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za grad Karlovac, čiji je član sve do 2007. godine, kada je na ponovnim izborima izabran za člana Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Član je i Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske te je 2006. godine radio s odabranim predstavnicima i ranijim Predsjednikom istog na ponovnom obnavljanju Odbora za gospodarstvo BNZH. Uz to,  za “novog i budućeg” predsjednika je od strane ranijeg predsjednika ovog Odbora bio javno i predložen. Pokušaj ove ponovne uspostave navednog Odbora za gospodarstvo, nažalost nije uspio. Kroz istu aktivnost pokušaja ponovne uspostave surađivao je i s predstavnicima Ekonomskog Vijeća Sandžaka, Poslovnog kluba Bošnjaka Slovenije te Svjetskog saveza dijaspore BiH, sa sjedištem u Engleskoj, kao i s brojnim gospodarstvenicima i predstavnicima institucija i medija s ovih prostora. 

Ranije, kroz razna razdoblja, aktivno se bavio sportovima – tae-kwon-doe, košarka, fitness i bodybuilding, kickboxing, dok danas povremeno rekreativno prakticira biciklizam, trčanje i planinarenje.

admin