Grobnica palih ratnika na Mirogoju

Predavanje o zaboravljenom počivalištu vojnika iz Prvoga svjetskog rata

ZAGREB, 3. travnja 2014. (Hina)

Posljednje počivalište vojnika umrlih u Zagrebu tijekom Prvoga svjetskog rata, koje je pod nazivom „Grobnica palih ratnika na Mirogoju“ dovršeno 1940. godine i potom potpuno zaboravljeno, bilo je tema predavanja mlađega zagrebačkog povjesničara Borisa Kukića večeras u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Grobnica, čija je izgradnja potaknuta 1931. godine ali se zbog nedostatka novaca i loše organizacije otegnula cijelo desetljeće, rad je zagrebačkog arhitekta Ante Grgića, sa spomenikom “Pieta” Vanje Radauša i Joze Turkalja.
Obilježje obuhvaća i kosturnicu u kojoj se nalaze posmrtni ostaci oko 3.300 vojnika različite nacionalne, vjerske i vojne pripadnosti, izjavio je Kukić i dodao da je iz više izvora utvrdio brojne pojedinosti o njima, čiji će izvod biti objavljen u njegovom doktoratu.
Kukić je precizirao da se u kosturnici, koja je zapravo sekundarna grobnica stradalih vojnika, nalazi, među inim, više od tisuću Hrvata, 450 Mađara, 330 Srba vojnih zarobljenika, više od 150 vojnika iz BiH, 110 iz Austrije, određeni broj Slovenaca, Crnogoraca i drugih.
Kako ne grobu nije bilo jasnih obilježja i napisa, predstavnici udruge Hrvatski domobran nisu mogli znati tko se nalazi u kosturnici, pa su 1994. postavili ploču s napisom „Palim hrvatskim vojnicima u I. svjetskom ratu“.
Sigurno je da su imali nabolje želje, ali na kraju je ispalo da to nisu samo hrvatski vojnici, kazao je Kukić i najavio da će njegov rad na temelju do sada nepoznatih izvora iz brojnih zagrebačkih arhiva i muzeja rasvijetliti mnoge nepoznanice oko toga zaboravljenog i krivo predstavljenog spomenika.

Petar Glušica