Prigodno i svečarski predstavljen Zbornik “Muftija Ševko ef. Omerbašić”

ZAGREB, 27. ožujka 2014. (Hina)

Zbornik “Muftija Ševko ef. Omerbašić” posvećen dugogodišnjem prvom čovjeku Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavljen je večeras uz prigodne i svečarske riječi, pjesmu i molitvu u Islamskom centru u Zagrebu.

Pred punom dvoranom Omerbašićevih poklonika i uglednika iz raznih društvenih područja, govorili su najviši predstavnici državne vlasti i islamske zajednice u Hrvatskoj. Tijekom svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio mu je Medalju Grada Zagreba za osobit doprinos društvenom, kulturnom i vjerskom životu, toleranciji i međureligijskom dijalogu u Gradu Zagrebu…
“Za sve tvoje doprinose, ali i osobno prijateljstvo, kad si me vodio do svoje kuće u Ustikolini, i ja tebe u Grude, odlučio sam ti dati ovu medalju”, kazao je Bandić napominjući da ne namjerava govori samo ono što je napisano u protokolu.
Urednik zbornika predsjednik Mešihata islamske zajednice muftija Aziz ef. Hasanović sakupio je u zborniku 42 teksta od čega 30 autora iz raznih područja života, i 12 neobjavljenih tekstova muftije Omerbašića.
Knjiga koja na naslovnoj stranici ima sliku zagrebačkog Islamskog centra, a na stražnjoj sliku Islamskog centra u Rijeci, oba djela muftije Omerbašića, naš je treći izraz zahvalnosti, kazao je Hasanović.
Prvi je prijedlog predsjedniku Josipoviću da nagradi muftiju Omerbašića državnim odličjem, što je on i učinio, a drugi prijedlog HRT-u za dokumenarni film koji je napravio Augustin Bašić, kazao je Omerbašićev nasljednik muftija Aziz ef. Hasanović. Dodao je da su to nagrade i potvrde svim muslimanima u Hrvatskoj, te da je on na to beskrajno ponosan.
Islamska zajednica pod ef. Ševkom Omerbašivćem znala je povezati prosperitet zajednice s prosperitetom domovine, te izgradila široku cestu islama u Hrvatskoj, čime je postala primjer za Hrvatsku i za cijelu Europu, kazao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.
“Muftija Ševko ef. Omerbašić” znao je propoznati i odgovoriti na izazove vremena u komunizmu, u vrijeme agresije na Hrvatsku i tijekom europskog puta Hrvatske. Od islamske zajednice učinio je zdravu i odgovornu zajednicu, posve integriranu u društveni život Hrvatske, da je primjer za Europu, kazao je predavač s Katoličkog bogoslavnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Kovač.
Remzija Hadžiefendić-Parić osvrnula se na poštovanje koje je Omerbašić gajio prema ženama, koje u islamskoj tradiciji igraju važnu ulogu. Odmah po dolasku na čelo Islamske zajednice za potpredsjendicu Sabora Islamske zajednice je postavio ženu, a među autorima zbornika su četiri žene, kazala je.
Na početku slavlja glavni imam zagrebačke džamije Aziz ef. Alili proučio je dio Kur’ana, a ženski sastav Arabeske izveo ilahiju, muslimansku vjersku pjesmu “Dosta mi je Allah moj”.
Ševko ef. Omerbašić (1945. Ustikolina kod Foče) bio je od 1988. do 2012. muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji. Godine 1975. imenovan je imamom u Zagrebu.

Petar Glušica