Idemo li na Specijalnu olimpijadu: Asmir Begović obećao više nego svi nivoi vlasti zajedno

Idemo li na Specijalnu olimpijadu: Asmir Begović obećao više nego svi nivoi vlasti zajedno
Na Specijalnoj olimpijadi u Los Angelesu koja će se održati od 25. jula do 2. augusta i koju će otvoriti američki predsjednik Barack Obama učestvovat će 10 hiljada sportista iz 187 zemalja.

Naša delegacija zasad ima 29 članova – od čega je 20 sportista u četiri sporta – atletika, plivanje, stoni tenis te ženski unified fudbal. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će sportisti iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Gračanice, Srebrenice, Pala, Čelića i drugih mjesta.

Ipak, Specijalna olimpijada BiH (SOBiH) nailazi na probleme sa novcem, tačnije sa sredstvima za avionske karte prema Los Angelesu.

 

“Apele smo uputili, pored Ministarstva civilnih poslova BiH, i Ministarstvu kulture i sporta FBiH i entitetskim premijerima. Prema sportu se nažalost dešava uvijek isto, a ne samo prema Specijalnoj olimpijadi. Naša bolna tačka je finansijski dio, jer moramo platiti avionske karte i sportsku opremu. Velike su šanse da nam jedino Asmir Begović osigura opremu, ali onda ostaje problem avionskih karata koje koštaju 96.000 konvertibilnih maraka”, rekla je za Klix.ba Kada Delić Selimović, izvršna direktorica SOBiH.

Ona je dodala kako zasad niko od kontaktiranih organa vlasti nije reagovao na pozive Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine.

Begović će vjerovatno obezbjediti sportsku opremu (Foto: EPA)


“Mi smo, recimo, zahvaljujući Kantonu Sarajevo opstajali do unazad pet godina, a prošle godine nismo dobili ništa ni od KS ni od Tuzlanskog kantona pa mogu misliti kako će biti ove godine. Sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH pokušat ću sjesti ove ili sljedeće sedmice”, rekla je Delić Selimović koja je naglasila kako ne želi odustati u svojim namjerama.

“Neki mi savjetuju da, ako nemamo novca, otkažemo pola ekipe ili da pošaljemo samo dvoje ili troje sportista, što bi bila bruka za državu. Ja definitivno neću odustati, molit ćemo za novac, a pokušat ćemo i preko Rotary kluba iz Austrije”, objasnila je izvršna direktorica SOBiH.

Kada Delić Selimović


Ženska reprezentacija BiH u fudbalu je na Olimpijadi 2010. osvojila 3. mjesto, a na prošlogodišnjoj Evropskoj Olimpijadi u Belgiji bh. sportisti su osvojili deset medalja, od čega četiri zlatne u atletici, stonom tenisu i plivanju.

Do 30. maja trebala bi doći zvanična potvrda broja naših učesnika u zavisnosti od onesposobljenja, disciplina i broja po kontinentima, jer mi pripadamo Euroaziji.

Petar Glušica