II konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”

II konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”

Srebrenica grad smješten  u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, šumoviti ambijent sa crnogoričnim i bjelogoričnim šumama spuštenim do gradskih ulica i sa lijepim brdsko-planinskim pejzažom okruženim srednjim tokom rijeke Drine. Grad okružen rudnim bogatstvima i sa mnogobrojnim ljekovitim izvorima mineralnih voda („Crni Guber“).

Image  Image

Međutim, ovaj grad kao zaštićena enklava Ujedinjenih naroda,  mnogo je poznatiji po zločinu koji počiniše u srpnju 1995. godine srpske snage i ubiše oko osam tisuća Bošnjaka. Kako to zaboraviti, oprostiti, pitanja su koja se nameću od samog pokolja učinjenog u srpnju 1995. godine. Da bi bolje razumjeli taj zločin Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba zajedeno sa Bošnjačkom omladinom RH 30/31. lipnja 2008. godine organiziralo je II konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja. Cilj ovog Konvoja je u njegovom naslovu   „Da se nikad ne zaboravi“. Odlaskom mladih u Srebrenicui želi se podijeliti bol i tugu sa obiteljima nestalih i ubijenih, odati poštovanje svim žrtvama genocida, a što je jako važno dati moralnu potporu povratku u Srebrenicu i cijelo Podrinje.

Image  Image

Osam autobusa sa približno oko 400 sudionika okupilo se u Zagrebačkoj džamiji 30.lipnja 2008. godine oko 15,00. Prije polaska ispred Zagrebačke džamije sudionike je pozdravio Mr.sc.Aziz ef Hasanović, zatim predstavnik omladine Adnan Demirović, a posebnim aplauzom je pozdravljen gradonačelnik Milan Bandić i muftija Ševko ef Omerbašić koji su pozdravili mlade i zaželjeli im sretan put. Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Ekrem Bećirović kao vođa puta ukazao je na potrebu pristojnog ponašanja svih sudionika. Na kraju  podijeljena su priznanja svima onima koji su sudjelovali u pomaganju prošlogodišnjeg prvog konvoja za Srebrenicu.

Konvoj su sačinjavali mladi iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Splita preko Rijeke i Istre, Zagreba i okolnih gradova , Slavonije, Osjeka, Gunje i drugih mjesta. Važno je napomenuti da osim bošnjačke mladeži sudionici Konvoja su bili i ne Bošnjaci iz različitih organizacija i ustanova u RH. Konvoju su se pridružili po drugi put mladi SDP i HNS, kao i mladi iz saveza Mlade dijaspore „Terra BiH“ u RH i drugi. Također posjeti Potočarima i Srebrenici pridružili su se branitelji Sarajeva i druga umjetnička društva iz R BiH.

Prema Tuzli se krenulo po planu oko 17,00 sati. Konvoj sa mladima stigao je u kasne sate  u Tuzlu u Behram -begovu medresu, gdje su mlade dočekali i na najljepši način ugostili ljubazni domaćini, profesori i osoblje Medrese, sa svojim  direktorom Vahidom ef. Fazlovićem.

Poslije sabah namaza i doručka Konvoj je krenuo za Srebrenicu i stigao oko 10,00 sati.

Poslije obilaska mezarja u Memorijlanom centru potočari, profesor Murat Hurtić održao je nezaboravni sat povijesti o svom dugogodišnjem radu o traženju nestalih i svim dojmovima i problemima sa kojima se njegov tim i on svakodnevno susreću. Bio je to potresni i nezaboravni sat povijesti koji je svakog sudionika rastužio i dirnuo do boli. U Memorijalnom centru organiziran je vjerski program u sklopu kojeg je naš veliki pjesnik i prijatelj Enes Kišević čitao svoje dirljive i prelijepe stihove koji su uveličali sam program. U Spomen sobi srebrenice prikazan je stravičan film o stradanju Bočnjaka kobnog srpnja 1995. godine.

Image  Image

Delegacija mladih iz RH održala je sastanak sa mladima i majkama  iz Srebrenice  te dogovorila daljnju suradnju. Također delegacija konvoja obavila je razgovor sa načelnikom općine Abdurahmanom Malkićem i glavnim imamom iz Srebrenice Damir ef. Peštalićiem.

U drugom dijelu programa tj. sportsko-kulturnom  na stadionu Gubera održan je sportski susret u nogometu između momčadi srebreničkog Gubera i zagrebačkog Nura. Rezultat je neriješen 3:3 iako na strani Gubera bio je angažiran naš vrsni selektor Kemal Bukvić koji je ubacivanjem u igru svježih igraća mijenjao rezultat u korist Gubera.

Image  Image

Poslije utakmice u Domu kulture u Srebrenici u sklopu manifestacije „Dani Srebrenice 2008“ održan je bogat kulturno-umjetnički program čiji je kreator Dr. Muhidin Alićehajić.

U večernjim satima konvoj je krenuo prema Zagrebu i nakon dugog puta uspješno stigao u jutarnjim satima 31.06.2008. godine.

Na kraju možemo zaključiti da je II. Konvoj mladih bošnjaka RH i njihovih prijatelja „Da se nikada ne zaboravi" u potpunosti uspio, jer su realizirani svi planirani zadati ciljevi i dogovoreno je da ovakav konvoj se organizira  svake naredne godine. Cilj je uključiti još više Bošnjačkih prijatelja iz RH i Evrope.Sve pohvale Izvršnom odboru i organizatorima konvoja.  

U Zagrebu, 07.06.2008. godine                                   

Predsjednik VBNMG Zagreba
Ekrem Bećirović

 

GALERIJA SLIKA

 

admin