Izvještaj o sastanku delegacije Matice iseljenika BiH sa predstavnicima bošnjačke dijaspore u RH

Delegacija Matice iseljenika BIH u sastavu Avdo Hebib, predsjednik, Zvonko Marić, član Upravnog odbora Matice, prof. dr. Ibrahim Bušatlija, član Matice i dr. Džemal Najetović, član Matice posjetili su Zagreb odnosno Republiku Hrvatsku u vremenu od 28.05. do 30.05.2008. godine. Cilj posjete bio je uspostavljanje suradnje sa Bošnjacima u Republici Hrvatskoj i dogovor oko daljnjeg zajedničkog programa od interesa za državljane Bosne i Hercegovine u dijaspori. U tom cilju organizirano je zajedničko druženje i razgovor u biblioteci Islamskog centra Zagreb, Gavellina 40, 28.05.2008. godine u 19 sati.

Tome prvom povijesnom sastanku između Matice iseljenika BIH i predastavnika bošnjačke dijaspore u RH, otkako su međunarodno priznate i Republika Hrvatska i Federacija Bosna i Hercegovina, odazvali su se osim sva 4 navedena predstavnika Matice iseljenika BIH:
-Šemso Tanković, saborski zastupnik Bošnjaka u Hrvatskom saboru
-Mirsad Srebreniković, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, domaćin ispred Islamske zajednice Zagreb
-Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za Zagrebačku županiju
-Ekrem Bećirović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba
-Kemal Bukvić, vijećnik VBNMGZ
-Mujaga Mehić,vijećnik VBNMgZ, prisutan u svojstvu glavnog tajnika Koordinacije županijskih Vijeća bošnjačke nacionalne manjine
-Esad Suljić, savjetnik u ambasadi BIH
-Đemal Bratić, predsjednik Vijeća nacionalne manjine Bošnjaka Grada Osijeka
-Hasan Hadžić,predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda
-Hamzalija Hafizović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije
-Mirsad Sedić,predsjednik UBBDRH za Sisak i Sisačko-Moslavačku županiju
-Izet Mujić, tajnik UBBDRH za ogranak Sisak i Sisačko-Moslavačku županiju
-Šaban Kadrić, predsjednik SDA-ogranak Sisak
-Mehmed Halilović
-Hilmo Hairlić, vijećnik VBNMGZ, jedan od organizatora posjeta Matice iseljenika BIH predstavnicima bošnjačke dijaspore u RH

Na ovaj važan sastanak bili su pozvani i predstavnici Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske te BNZ Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Također je gospodin Avdo Hebib poslao mail sa pozivom za sastanak na Senada Nanića, predsjednika KDBH PREPOROD, na SABAH, na UBBDRH, na gospođu Minku Ljubijankić-atašea za kulturu pri ambasadi BIH te na gospodina Šehrizada Begića-predsjednika Koordinacije županijskih vijeća bošnjačke nacionalne manjine koji je prema našem telefonskom razgovoru od 10.04.2008.trebao obavijestiti ostale članove Koordinacije.
 
Svi oni dobili su mail 13.05.2008. godine.
 
Zbog obaveza koje su imali ispričali su se:
-SABAH
-UBBDRH
-Minka Ljubijankić – ataše za kulturu u Ambasadi BIH u Republici Hrvatskoj
Gospodin Šehrizad Begić nije nikoga obavijestio iz Koordinacije ŽVBNM.
Ja sam to slučajno saznao u telefonskom razgovoru sa gospodinom Begićem, 22.05.2008. kada mi je rekao da je u Sarajevu te da sutra, 23.05.2008.godine ima sastanak sa gospodinom Avdom Hebibom u Matici iseljenika. Na moje pitanje da li je obavijestio druge članove Koordinacije izgubio sam telefonsku vezu sa njime. Pošto ga nisam više uspio čuti nazvao sam gospodina Đemala Bratića u Osijek- člana Koordinacije. On mi je rekao da nije dobio nikakvu obavijest od Šehrizada Begića za održavanje sastanka 28.05.2008.godine. Ja sam gospodinu Đemalu Bratiću objasnio da je 28.05.2008. sastanak predstavnika bošnjačke dijaspore RH sa predstavnicima Matice iseljenika BIH u Zagrebu.
 
Nakon ovih telefonskih razgovora ja sam nazvao sve ostale članove Koordinacije te im poslao pozive mailom ili telefaxom. Nažalost, zbog kratkoće vremena (od 23.05. do 28.05.) ispričali su se za nemogućnost dolaska na sastanak u Zagreb 28.05.2008.godine:
-mr.sc.Rusmir Akšamija dipl.ing. iz Karlovačke županije
-Hase Salihović iz Zadarske županije
-Idriz ef. Bešić iz Vukovarsko-srijemske županije
-Senad Pršić iz Istarske županije
-Salko Ikanović iz Varaždinske županije
-Ibrahim Duraković iz Splitsko-dalmatinske županije
Jedino nisam uspostavio kontakt sa predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije. Kada je shvatio što je uradio gospodin Begić je nazvao gospodina Mujagu Mehića da on dođe na naš zajednički sastanak u ime Kordinacije kao glavni tajnik. Tako me Mujaga Mehić telefonom obavijestio 28.05.2008. oko 14 sati da mu je Šehrizad Begić javio “da Mujaga ide na sastanak umjesto njega pošto je on ionako bio sa Avdom Hebibom 23.05.2008. u Sarajevu”.

Vjerujem da Vam na ovo ne treba nikakav komentar.

Vratimo se na sastanak. Nakon uvodnih, pozdravnih riječi gospodina Mirsada Srebrenikovića ja sam se zahvalio svima prisutnima na odazivu te zamolio da se svi pojedinačno predstavimo i ukratko objasnimo otkuda dolazimo i što radi pojedina udruga koju predstavljamo. Svi prisutni su vrlo konkretno podnijeli izvješće o radu i problemima svojih organizacija. To je na gospodina Avdu Hebiba i ostale članove Matice ostavilo pozitivan utisak. Također gospodin Esad Suljić iz ambasade BIH rekao je da mu je ovo prvi kvalitetan susret sa Bošnjacima Hrvatske te da je spreman za daljnju suradnju.

Gospodin Avdo Hebib objasnio nam je značenje Matice iseljenika BIH:
-osnovana je 1948. godine kao institucija od posebnog društvenog interesa
-brine o svim državnjanima BIH u dijaspori
-danas trećina stanovništva BIH živi u preko 110 zemalja svijeta
-to je rezultat raseljavanja stanovništva za vrijeme posljednjeg rata od 1992 do 1995 godine
-BIH kao država dužna je da brine o svojoj dijaspori
-na 3 Kongresa Stranke Demokratske Akcije bilo je pokušaja da Matica iseljenika BIH postane Bošnjačka matica. Međutim, rahmetli predsjednik Alija Izetbegović zajedno sa Avdom Hebibom bio je protiv te solucije. Hrvati imaju Maticu Hrvatske u Mostaru sa kojom surađuje Matica iseljenika BIH.
-do sada Matica je bila u preko 25 gradova Evrope
-u Velikoj Britaniji djeluje Svjetski savez bošnjačke dijaspore
-65000 Bošnjaka živi u Australiji
-u Turskoj živi preko 5 miliona Turaka porijeklom iz BIH. Formirana Federacija derneka -udruga
-preko 10 tisuća Bošnjaka živi u Albaniji. Gospodin Zvonko Marić snimio 3 serije o njima
-u Plavu u Crnoj Gori još živi 150 izbjeglica-Bošnjaka iz istočne Hercegovine (iz zadnjeg rata)
-na Kosovu živi 50 do 60 hiljada Bošnjaka
-u SAD-u formiran Kongres Bošnjaka-registrirano 350000 Bošnjaka. U Senatu uspjeli su dobiti Rezoluciju o Srebrenici
-23.05.2008. u Sarajevu, u posjeti Matici bila delegacija Primorsko-goranske županije u sastavu Šehrizad Begić i Ibrahim Ružnić
-planovi Matice:uspostaviti kontakte sa građanima BIH u drugim državama
-prioritet: posjeta Sloveniji, Kosovu i Makedoniji
-u Sloveniji pokrenuta inicijativa zamjene križeva na mezarima Bošnjaka sa nišanima
-prije zadnjeg rata Matica izdavala godišnji ALMANAH
-pokrenut izlazak elektronskih novina “Naš svijet”
-organizirati susrete mladih dijaspore u matici zemlji BIH da se ne asmiliraju
-zemlja protjeranih Bosanaca se nepravedno oduzima
-obavijestiti državljane BIH koji žive u Hrvatskoj da glasaju u BIH ili u konzulatu BIH u Hrvatskoj te ostalim predviđenim mjestima za glasanje

Prof.dr. Šemso Tanković zahvalio se Avdi Hebibu na dolasku u RH. Tanković iznio zanimljive podatke o popisu stanovništva u Sloveniji 2002. godine:
-26000 Bošnjaka
-12000 Muslimana
-8000 Bosanaca-građani svih vjera (najviše pravoslavaca)
Esad Suljić rekao daje potrebno u BIH osnovati Ministarstvo za dijasporu.

Dr. Džemal Najetović predstavio svoju knjigu “Geopolitički položaj Bosne i Hercegovine u evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana”. Svima prisutnima poklonio je knjigu sa posvetom.

Dr. Ibrahim Bušatlija iznio teze o gradnji cestovnog koridora 5C i Jadransko- Jonske autoceste kroz Hecegovinu. Također iznio problem luke Neum. Na kraju gospodin Avdo Hebib se zahvalio svima prisutnima na odazivu te nas sve pozvao na sutrašnju tribinu (29.05.2008. u 19 sati u Kongresnoj dvorani “h. Salim Šabić”) na kojoj će se promovirati knjiga Dr. Džemala Najetovića “Geopolitčki položaj Bosne i Hercegovine u evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana” koja je u BIH izazvala izuzetno interesovanje.

U Zagrebu, 10.06.2008. godine

Hilmo Hairlić

U nastavku je tekst pisma zahvale koje smo primili od g. Avde Hebiba: 

“Broj: 908  

Sarajevo, 11..06.2008.g.
 
VIJEĆE BOŠNJAČKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 
Gospodin Ekrem Bećirović
 
Poštovani gospodine Bećiroviću,
 
Koristim priliku da Vama, Vašem Vijeću i članu vijeća gospodinu Hilmi Hairliću, izrazim svoje poštovanje i zahvalnost za veoma uspješnu organizaciju našeg boravka u Zagrebu.
 
Iskreno nas raduje saznanje da naši Bošnjaci u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu nailaze na puno razumijevanje građana i vlade Republike Hrvatske.
 
Posebno smo zadovoljni izraženom željom naših zemljaka iz Siska, Osjeka i Pule za posjetu njihovim udrugama, a mi takođe izražavamo želju za Vašom posjetom Bosni i Hercegovini i našem Sarajevu.
 
Za srdačan doček i prijem veliko Vam hvala i dobro nam došli u našu Bosnu i Hercegovinu.
 
Sa izrazima poštovanja,
 

Predsjednik
Avdo Hebib”

admin