Jubilarni X. Ultramarton Vukovar- Srebrenica, 6. -10. srpnja 2021.

Jubilarni X. Ultramarton Vukovar- Srebrenica, 6. -10. srpnja 2021.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 26. godišnjice srebreničkog genocida ove godine organizira jubilarni X. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza  temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. srpnja, gdje maratonci u 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km, a svojim sudjelovanjem projekt su nesebično i velikodušno podržali maratonci: Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ove godine u Ultramaratonu sudjeluju maratonci: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac a pored maratonaca na dionici Vukovar – Vinkovci pridružit će im se brigadir Ivan Galović, pukovnik Miroslav Varžić, Iva Smoljan, Daniel Srb, Kristijan Anđelić i Ivan Špoljarić. Na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), maratoncima će se pridružiti Nermina Bakalović, Mensur Velić i Boban Pantović.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i Grada Sarajeva uz financijsku potporu Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA.

Polazak Ultramaratona predviđen je 6. srpnja 2021. godine u 9,00 sati iz Memorijalnog centra Ovčara a dolazak u Potočare 10. srpnja 2021. godine (očekivano vrijeme dolaska je 12:45sati). 

Raspored etapa X. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica

S obzirom da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u realizaciji projekta sve ove godine imalo podršku od strane Grada Zagreba organizatori i sudionici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar krenut će ispred Gradske uprave Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1, u ponedjeljak, 5. srpnja 2021. godine u 15,00 sati.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba