Otvoreno pismo

Poštovani gospodine Ismete Efendiću,

pišem Vam povodom Vašeg teksta “Dani bosansko-hercegovačkog filma u Zagrebu” objavljenog u nedjelju, 30. kolovoza 2009. godine, na web stranici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba www.vbnmgz.hr.

Taj tekst o “eventu u Sarajevu”, prezentaciji “DANA BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG FILMA U ZAGREBU” održanom “Dana 17.kolovoza, u 16 sati u veoma znalački odabranom ambijentu Malih Daira i u kafe-u DIBEK u srcu Sarajeva Baščaršiji”, postavio mi je bezbroj pitanja na koje ja nemam odgovora. Zato Vas molim da mi Vi odgovorite o “projektu koji je nastao u Komisiji za program i djelovanje VBNMGZ” čiji ste Vi predsjednik.

Pišete “održana je veoma uspješna prezentacija projekta koji već drugu godinu zajedno organiziraju, a u povodu Dana Državnosti BIH, VBNM Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Koliko sam ja upoznat Dan državnosti (malo d) Bosne i Hercegovine je najznačajniji praznik za jednu državu i nosi svoje političko značenje. Kako to da u njegovom obilježavanju ne učestvuje i Ambasada BIH u Zagrebu, odnosno gospođa Minka Ljubijankić, ataše za kulturu?!

Da nas sve podsjetim. Još u prvom sazivu Vijeća BNMGZ (2003.-2007. godina) obilježili smo u Muzeju Mimara 25. studenog 2005. godine 62. godišnjicu Dana državnosti BIH. Pri tome nam je svesrdnu pomoć pružila gospođa Minka Ljubijankić. Od tada je naše Vijeće uspostavilo uspješnu suradnju sa Ambasadom BIH u Zagrebu. Ne mogu vjerovati da je ta suradnja prestala još prošle 2008. godine, za 65. godina Bosne i Hercegovine, pri prvim “Danima bh filma u Zagrebu 2008”, održanim u “Kinu Europi” od 24.-29. studenog 2008. Da! DA! Da na toj 17.08.2009.godine održanoj “happening” sarajevskoj prezentaciji “Dani bh filma u Zagrebu od 23. do 28. studenog 2009. u Kino Europi” imaju (osim kulturne) i političku konotaciju potvrdilo nam je prisustvo gradonačelnika Zagreba, gospodina Milana Bandića sa svojom delegacijom. Ali kako to, gospodine Ismete Efendiću, “Predsjedniče Organizacionog Odbora Dana bh filma u Zagrebu”, ispred Grada Zagreba i Republike Hrvatske prisustvuje 5 osoba dok naše Vijeće ima čak 6 predstavnika odnosno vijećnika?!!! Niasm znao da smo “vredniji” od samog Zagreba i RH koji financiraju naš rad. Čak su ispred domaćina, ministarstva kulture Kantona Sarajevo uz ministra gospodina Emira Hadžihafizbegovića bile još samo 3 (tri) osobe. a ispred filmaša njih 5 (pet). A naših 6 vijećnika. Jaki smo, nema šta! To se može zaključiti i po našem predsjedniku, gospodinu mr.sc. Ekremu Bećiroviću koji je prekinuo svoj godišnji odmor ( mail From “Ekrem”; Date: Sat, 1 Aug 2009 10:39:41+0200; To:”VBNMGZ” i ostali vijećnici:

“Poštovani Vijećnici,
Ovim putem vas sve selamim i pozdravljam sa željom da se dobro odmorite i da uživate u ljetnjim danima. Također vas informiram da u vrijeme mog godišnjeg koji počinje 01. i traje do 23.08. mijenjat će me zamjenik Irhad Meheljić.
S poštovanjem
Ekrem Bećirović”).

Da pojednostavim citirat ću Vaš kraj teksta:
“Nikako ne možemo ispustiti da su pored predsjednika VBNMGZ g. Ekrema Bećirovića, bili prisutni i vijećnici VBNMGZ, g. Irhad Meheljić, potpredsjednik VBNMGZ (a ja mislio da je zamjenik presjednika VBNMGZ-opaska Hilme Hairlića), te nekolicina članova rganizacionog Odbora “Dana bh filma u Zg”, g. Edib Ahmetašević, tehnički poslovi “Dana”, akademski filmski snimatelj, g. Naida Šehović, te g. Alma Kulenović.

Sarajevo: 17 kolovoza 2009.

Ismet Efendić
Predsjednik Organizacionog Odbora
Dana bh filma u Zagrebu”

Gospodine Ismete Efendiću, koliko je taj “event” koštao naše Vijeće? Molim Vas da podnesete izvješće odnosno troškovnik čitavog projekta “Dani bh filma u Zagrebu” za 2008. godinu te troškovnik za 2009. godinu. Uvjeren sam da ćete sa svojim visokim kriterijima kao predsjednik Komisije za program i djelovanje VBNMGZ to savjesno učiniti. Osim toga Vi ste među prvima ,na početku 2009. godine upozoravali sve vijećnike da dolaze teška vremena recesije te da budemo pažljivi pri trošenju novca na programe. Vjerujem da se toga sjećaju i osjećaju svi ostali vijećnici koji imaju projekte u ovoj 2009. godini.

A što ćemo sa Bošnjakinjama i Bošnjacima Zagreba koji su nas izabrali da zastupamo njihove interese?
RECESIJA JE! TEŠKA SU VREMENA! LJUDI OSTAJU BEZ POSLA! DOSTA IM JE IGARA!
HOĆE KRUHA!!!
Ili ostalim građanima Republike Hrvatske koji pročitaju Vaš tekst “Dani bosansko-hercegovačkog filma u Zagrebu”?!

DA LI VRTIMO ISTI FILM U GLAVI KAO ONI?!!!!!!
ILI NEKI RADE ZA BOLJITAK BOŠNJAKA GRADA ZAGREBA A DRUGI GLUME DA SU BOŠNJACI PA RADE SAMO ZA SEBE?????????!!!!!!!!!!!!!
ŽIVIO DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!!!!
ŽIVIO 25.11.1943. GODINE!!!!!!!!!!!
ŽIVIO 25.11.2009. GODINE!!!!!!!!!!!!!
TEK SMO U 66-oj GODINI!!!!!!!!

U očekivanju Vašeg odgovora na moje OTVORENO PITANJE odnosno PISMO primite iskrene pozdrave.

S poštovanjem
Hilmo Hairlić
vijećnik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba član
komisije za ljudska prava i ustavnopravni položaj Bošnjaka član
komisije za odgoj, obrazovanje i omladinu član komisije za
informiranje, izdavaštvo i dokumentaciju


NADOPUNA OTVORENOG PISMA

POŠTOVANI GOSPODINE ISMETE EFENDIĆU,
ISPRIČAVAM SE ŠTO SAM PRI CITIRANJU VAŠEG TEKSTA O PRISUTNOSTI VIJEĆNIKA NA “EVENTU KOJI JE PROTEKAO U LIJEPOM RAZGOVORU I DRUŽENJU” IZOSTAVIO VAS “ISMETA EFENDIĆA, PREDSJEDNIKA ORGANIZACIONOG ODBORA “DANA BH FILMA U  ZG”.

S POŠTOVANJEM
HILMO HAIRLIĆ

admin