POSJETA VUKOVARU

IZVJEŠĆE
O POSJETI KOORDINACIJE NMGZG VUKOVARU I SUBOTICI

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji odvijao se prema planiranom programu Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba.Članovi delegacije Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba susreli su se s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije i Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Tema prvog dijela sastanka na kojem su bili nazočni zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog, član Županijskog poglavarstva zadužen za područje gospodarstva, i europskih integracija, voditelj Odsjeka za europske integracije, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i upravu odnosila se na nacionalne manjine-partneri regionalnoj samoupravi,razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije. Drugi dio sastanka članovi delegacije Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba i predstavnici Koordinacija Vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije proveden je u razmjeni mišljenja, iskustava .Posebno je uočena potreba za otklanjanje određenih poteškoća koje se odnose na financiranje rada samog Vijeća , dodatnog napora u afirmiranju predstavnika nacionalnih manjina u području djelovanja od interesa za manjinsku problematiku.

Članovi delegacije Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba zajedno s izvršnim tajnicima sudjelovali su na prezentaciji Vukovarskog instituta za mirovna istraživanja i PRESSCUT agencije za analizu medija.

Dvodnevni boravak u Subotici članovima delegacije KNMGZ organiziran je s bogatim programom i susretima što možemo zahvaliti Generalnom konzulu RH u Subotici g.Davoru Vidišu.
Sastanak s g.Gezom Kučerom,gradončelnikom Subotice,sastanak s g.Zoranom Prčićem,načelnikom Sjevernobačkog okruga,sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina grada Subotice.
Posjet Židovskoj općini i razgedanje Sinagoge, sastanak s preuzvišenim gospodinom Ivanom Penzešom biskupom subotičkim i obilazak bazilike Sv.Terezije Avilske, obilazak Gradske kuće i muzeja.Sastanak s ocem Miodragom Šipkom parohom subotičkim i obilazak crkve Sv. Vaznesenja gospodnjeg
U susretu s predstavnicima nacionalnih manjina koji se održao u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo"upoznali smo se predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća, Mađarskog nacionalnog vijeća, predstavnikom Njemaca.Sastanku je nazočio i predsjednik Islamske zajednice u Subotici.U vrlo ugodnom razgovoru predstavnici nacionalnih manjina i mnjinskih zajednica grada koji je tradicionalno višekonfesionalan,višenacionalan iskazali su zadovoljstvo našim posjetom i predstavili svoje manjinske zajednice,njihov rad, položaj sudjelovanje u javnom i političkom životu.

Edukacija izvršnih tajnika/ca

Posebno je osmišljena edukacija izvršnih tajnika Vijeća u Vukovarskom institutu za mirovna istraživanja.Tajnica VBNM sudjelovala je na trodnevnom edukativnom programu -"Upravljanje projektnim ciklusom i pisanje projektnog prijedloga"prema pravilima EU.
Ovim načinom osposobljavanja izvršna tajnica usvojiti će specifična znanja i vještine kako bi bila što uspješnija u pisanju pojedinačnih projekata.

Drugi dio odnosio de na edukaciju izvšnih tajnika/ca o načinu korištenja baza podataka PRESSCUT -a kroz prezentaciju i praktičan rad sa stučnim voditeljem iz agencije PRESSCUT, koja se bavi analizom medija, tiska id r. medija čime bi vijećnicima bili dostupni aktualni sadržaji odnosno baze podataka s informacijama koje su objavljene u medijima.

Komisija za informiranje

Jasna Šehović

admin