Povratak III Konvoja “Da se nikad ne zaboravi”

III. Konvoj mladih Bošnjaka Republike Hrvatske i njihovih prijatelja
“DA SE NIKAD NE ZABORAVI”


Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo je  III. konvoj mladih Bošnjaka Republike Hrvatske i njihovih prijatelja “DA SE NIKAD NE ZABORAVI”.

Konvoj je organiziran 29. i 30. svibnja 2009. godine, u spomen žrtava srebreničkog genocida. Namjera organizatora bila je okupiti mlade i njihove prijatelje iz cijele Hrvatske koji bi u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odali počast stradalim Bošnjacima. Srebrenički genocid, najveće stradanje Bošnjaka u novijoj povijesti, postao je nezaobilazni dio bošnjačkog identiteta o kojem su svi učesnici III. konvoja naučili iz neposrednog susreta sa preživjelim svjedocima.

Ujedno želja je organizatora, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, da Konvoj postane tradicionalno godišnje okupljanje mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske, kao i ostalih zemalja dijaspore, ali i učesnika Konvoja iz BIH.

Dana 29. svibnja 2009. godine, u 15 sati, u Kongresnoj dvorani “h. Salim Šabić” Islamskog centra Zagreb, Gavellina 40, održan je Program svečanog ispraćaja III. konvoja mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja “DA SE NIKAD NE ZABORAVI”.

Učesnike Konvoja pozdravili su i ispratili kratkim govorima:
-mr.sc. Aziz ef. Hasanović, pomoćnik predsjednika Mešihata IZ Hrvatske
-Jasna Buljić, predstavnica mladih Bošnjakinja i Bošnjaka RH
– Marija Ledinski – Anić, dožupanica Zagrebačke županije
– Ekrem Bećirović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba
– muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata IZ Hrvatske
– Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Na kraju programa, ispred Vijeća BNMGZ gospoda Ekrem Bećirović i Kemal Bukvić podjelili su zahvalnice za II. konvoj “DA SE NIKAD NE ZABORAVI” održan 30 – 31. svibnja 2008. godine.

III. konvoj je krenuo ispred Islamskog centra Zagreb u 16 sati.

29./30. svibnja 2009. godine sudionici Konvoja noćili su u Tuzli, gdje im je domaćin bila Behram – begova medresa.

Drugog dana, 30.05.2009. godine, na putu do Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice III. konvoju pridružili su se mladi iz Sarajeva, Kalesije i Tuzle. Iz Republike Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik, Sisak, Zadar, Pula, Raša, Rovinj, Karlovac, Slavonski Brod, Osijek, Velika Gorica) te Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine ukupno je bilo 850 sudionika.

Program posjete memorijalnom centru u Potočarima odvio se kroz nekoliko točaka. To su bile redom:
-obilazak mezarja (groblja)
-prikazivanje filma o stradanju građana Srebrenice
-sat povijesti i razgovor s gosp. Amorom Mašovićem, predsjednikom Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini.

Do sada se zna da je u Srebreničkom genocidu nestalo 8372 osobe. To je ukupan broj žrtava koji nije konačan.

Čitav III. Konvoj fotografski je zabilježio gospodin Vladimir Lovrečić iz GDCK Ivanić- Grad.Konvoj se vratio u Zagreb u noći sa subote na nedjelju 31.05.2009. godine.

III Konvoj svojim je sadržajem i organizacijom za nekoliko koraka naprijed od II. Konvoja, a namjera i nastojanje, kao i zadatak Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kao organizatora bit će da svaki naredni Konvoj bude još uspješniji. Detaljnije izvješće sa popratnim sadržajima slijedi.

Emir Akšamija

admin