Ramazanske noći

Ramazanske noći

Nudio mi je moj Gospodar da mi ucini dolinu Mekke zlatnom. Rekao sam: “Ne, moj Gospodaru, nego ucini me dan sitim a dan gladnim, pa kad izgladnim da se obratim Tebi i da Te spomenem, a kad se zasitim da Ti zahvalim.”(Prenosi Tirmizi)

Ramazanske noći

“Milostivi ce se smilovati milostivima . Smilujte se vi koji ste na Zemlji, smilovace vam se oni na Nebu.” (Prenose Ebu Davud i Tirmizi)

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba je povodom blagoslovljenog i najboljeg mjeseca ramazana u Programu rada za 2014. godinu usvojilo projekt Ramazanske noći u okviru kojih će se u suradnji s Omladinskim klubom muslimana Zagreb organizirati zajednički iftar u subotu, 19. srpnja 2014. godine u foajeu ispred Omladinskog kluba muslimana Zagreb, Islamski centar Zagreb, Prilaz Safvet – bega Bašagića 1, te druge dogovorene aktivnosti. Prije svega, Vijeće  BNMGZ će predstaviti svoje djelovanje u razdoblju 2006 -2014. godine postavljanjem izložbe fotografija, odnosno panoa s pojedinim projektima koje su vijećnici uspješno realizirali.Naravno, svi vijećnici su bili pozvani da se pridruže zajedničkom iftaru i druženju sa omladinom.

 

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara. To je mjesec posta, što znači suzdržavanje od jela i pića, seksualnog odnosa, loših riječi i ponašanja te ostalih stvari zabranjenih u Islamu. Posti se od zore pa sve do zalaska sunca. Svakom punoljetnom, pametnom i zdravom muslimanu i muslimanki farz je (obveza) postiti. Međutim, ima slučajeva kada određene osobe ne moraju postiti uz Ramazan. To su teži bolesnici, putnici, trudnice, kao i žene koje doje djecu, ako će im post štetiti zdravlju. Ove osobe napostit će dan za dan, kada im se za to pruži prilika. Sasvim oronuli starci i starice, te bolesnici kod kojih nema izgleda za ozdravljenje, ne moraju napaštati propuštene dane posta, nego će sa svaki dan podjeliti fiđu, ako im to materijalne mogućnosti dozvoljavaju. Fiđa je jednodnevna hrana za osobu. Žene koje su u hajzu i nifasu (mjesečnica ili su u periodu od 40 dana nakon poroda), ne smiju postiti ni klanjati. Propuštene dane posta će one kasnije dan za danom napostiti, dok namaze koji su im prošli nisu dužne klanjati. Međutim, ako onaj koji posti, nešto pojede iz zaborava (slučajno), post mu neće biti prekinut, ako odmah prestane to činiti, ili ako ga neko upozori na to. Ali, ako je svjestan da posti, pa slučajno, nehotice, proguta malo vode prilikom uzimanja abdesta ili gusula, post će mu biti pokvaren, i on taj dan mora napostiti. Ko se svjesno i namjerno omrsi, bez opravdanog razloga, on mora napostiti taj dan, i još, kao kaznu, 60 dana neprekidno postiti. U slučaju da ne mogne toliko dana neprestano postiti, podijelit će za svaki dan po jednu fiđu. Ovo se zove keffaret. Dovoljan je jedan keffaret za više „prekršaja“ tokom posta. Dužnost je napostiti samo dan za dan, ako se nešto pojede, od čega se ne osjeća nikakva slast, kao naprimjer sirova riža, sirova pšenica, tijesta, papir i slično. Zatim, ako se proguta malo vode iz neopreznosti, kako je gore već navedeno, prilikom uzimanja abdesta ili gusula, ili ako određena osoba nije postila iz opravdanog razloga (putnik, bolesnik, trudnica i dojilja). Allah dž.š. u Kur’anu kaže :“O, vi koji vjerujete, post vam je propisan kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili bogobojazni.” (2:183) Poslanik Muhammed a.s. je rekao :“Islam se temelji na pet stubova; svjedočenju da nema drugog boga, osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, klanjanju namaza, davanju zekjata, postu mjeseca ramazana i obavljanju hadža“.

Svi oni koji su sudjelovali u projektu polazili su od činjenice da nikada nismo sigurni hoćemo li osvanuti i omrknuti živi, tako nam ovo može biti posljednji ramazan, jer je život nesiguran. Stoga je ramazan trebalo na najbolji način iskoristiti, jer se u njemu svako dobro djelo mnogostruko nagrađuje. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Ko obavi nafilu u ramazanu kao da je obavio farz izvan ramazana, a ko učini farz, bit će nagrađen kao da je učinio sedamdeset farzova.” Prenosi se da su se ashabi, r.a., pripremali šest mjeseci za ramazan, a pet mjeseci ga ispraćali. Dakle, daškom, mirisom i ljepotom ramazana su bili zapahnuti tokom cijele godine. I svi sudionici projekta su željeli da izvuku što je najbolje iz ramazana.                                                Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Uzvišeni Allah kaže: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, Upute za ljude, i jasnih dokaza Pravog Puta, i razlikovanja Istine od laži. Pa koji od vas u ramazanu budu kod kuće, neka poste!” (El-Bekare,185). Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca                                                                                                                                                              slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Nakon dobijene dozvole od predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, dr.Gzima Redžepija, za postavljanje izložbe fotografija, odnosno panoa koji govore o pojedinim uspješno provedenim projektima vijeća, isti su postavljeni u foajeu ispred Omladinskog kluba. Zapravo, vijećnici na čelu s voditeljem projekta Asimom Hamzićem, na jednostavan način su sve zainteresirane upoznali s radom vijeća od 2006. – 2014. godine. Bilo je interesantno sa strane promatrati kako se mnogi prepoznaju u pojedinim projektima, dok su drugi zainteresirano i strpljivo obilazili pojedine panoe. Mnogi su se i fotografirali, slušali smo riječi pohvale i skrivene želje pojedinaca da sudjeluju u realizaciji pojedinih projekata. Naravno, radilo se prije svega o onima koji nisu vijećnici, o mlađoj populaciji, o kojoj svi zajedno po svemu sudeći ne vodimo dovoljno računa. Istina, pitanje je koliko i samo rukovodstvo OKM-a nastoji kvalitetnim projektima privuči omladinu, odnosno koliko kvalitetnih projekata godišnje pripreme i realiziraju? Kao vijeće, s OKM-om smo uspješno realizirali par projekata, spremni smo i imamo mogućnosti i za više, ali ponekad inicijativa treba doći i od omladine!                                                                                                                         Izložba je znatno obogatila ramazansku ponudu, a bila je postavljena do Bajrama. Bila je vrlo dobro posjećena jer jednostavno, džematlije nisu dovoljno upoznate s radom vijeća ili raznih manjinskih udruga. Nadati se da bi tri vijeća: albansko, bošnjačko i romsko, na godinu zajedno mogli pripremiti slićnu izložbu i niz interesantnih tribina. Medžlis će sigurno pozitivno odgovoriti, vjerujemo i dio mladih će se aktivno uključiti, prostor imamo……….

Druženje omladine u subotu 19.srpnja počelo je u ranim popodnevnim satima kvizom i turnirom u bilijaru u omladinskim prostorijama, te samom pripremom za veliki iftar. Momci i djevojke, mladi roditelji i njihova dječica, potrudili su se da na najbolji moguči način ugoste prijatelje iz Siska, Rijeke, Ljubljane i Graza. Terasu ispred ulaza, foaje i prostorije OKM-a domaćini su, predvođeni Sinanom Demićem i Alenom Halilovićem, te Albinom Jusufijem koji je koordinirao sa šanka, uredno popunili stolovima i stolicama. Vrijedne djevojačke ruke su servirale pripremljene delicije i nakon akšam namaza, druženje na otvorenom je počelo. Vrlo interesantno je koliko malo treba da bi bili bliži jedni drugima, da se upoznajemo ili obnavljamo negdje zaboravljena prijateljstva, mail adrese i brojevi mobitela su svako malo „mijenjali vlasnike“ , šala i veselog zvonkog smijeha je bilo za svakim stolom. Jer, pronaći prijatelja je milost, imati prijatelja je dar, a sačuvati prijatelja je vrlina! Valjalo bi ovakva i slična druženja češće priređivati, a ne samo za ramazan. Povoda ima i može biti koliko smo svi mi voljni da damo svoj dio u svakoj narednoj priči. Svoje prave prijatelje nikada ne treba napuštati. Da je tomu tako, mladi su pokazali druženjem u Rijeci….iako je i Sisak vrlo blizu, Gunja je često zaboravljana, rekli bi i nepravedno…mladih ima i u Karlovcu, Maljevcu i Bogovolji, a njima je teže doći do Zagreba iako bi željeli, nego našoj omladini do njih. Na kraju krajeva, ni Dubrovnik nije na kraju svijeta iako bi se dala napraviti jedna ruta od Zagreba do samog juga Hrvatske…živ i zdrav čovjek sve može!

Na kraju ramazana, dok smo raspremali izložbu i odlazili kućama spremiti se za jutarnji sabah i Bajram namaz, bili smo sretni. Malo nas je sudjelovalo u projektu: Merzuk, Asim, Kemal, Amir, Sandi i Armin….moglo je biti i više vijećnika, ali ko zna, ljudima je ramazan ili će do godine ipak da bar dođu na iftar i čuju mlade i njihove probleme, prijedloge………..                    Uzvišeni Allah je uvijek blizu onih koji Mu se obraćaju dovama. (El-Bekare, 186) Ramazan je i mjesec dova, naročito poslije noćnog namaza u posljednjoj trećini ramazana, a mi ovakve i slićne projekte možemo pripremati tokom cijelog mjeseca posta.                                         “Najbolji među vama su oni koji su najboljeg morala i ponašanja.” (Buhari) On je također rekao: “Ništa na Sudnjem danu neće biti teže na vagi od lijepog morala.” (Tirmizi i Ebu Davud) Usavršavanje morala i ponašanja se ne može postići preko noći, pa je nužno otpočeti sa promjenama odmah. Trudimo se da poboljšamo svoj karakter i ponašanje prema drugima, jer će to biti najteže na vagi djela na Sudnjem danu i obezbijedit će nam najviše stepene u Džennetu.

Zagreb, 15.09.2014.                                                                                                      Asim Hamzić

Petar Glušica