Svjetski dan Roma

U Londonu Prvi međunarodni susret/kongres Roma.Centralne svečanosti u Mimari,Gradskoj Skupštini i Hrvatskom saboru. Da li će 2014. biti više školovanih i zaposlenih Roma u HR?

Svjetski dan Roma obilježava se u Mimari i Gradskoj Skupštini GZ

Romi, jedna od 22 nacionalne manjine RH obilježavaju Svjetski dan Roma od 1971.godine kada je u Londonu od 08.-12.04. održan prvi međunarodni susret/ kongres Roma i osnovana prva međunarodna romska organizacija – Međunarodni romski savez.           Kao jedan od najvažnijih datuma u svojoj povijesti, Romi su ove godine svečanosti pripremili u  kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u nedjelju, 07. 04. 2013.godine organiziranjem projekcije filma „Shanghai Gypsy“ , održavanjem središnje svečane proslave u Muzeju Mimara u ponedjeljak, 08. 04. 2013. te svečanim prijemom pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine u Staro gradskoj vijećnici istog dana. Kako se moglo i očekivati taj dan će Romi prvi put obilježiti i u Hrvatskome saboru, i to 11. travnja, kako je najavio predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, čestitavši pripadnicima romske manjine njihov dan.
Naravno, i predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine: Romi i cijela  romska zajednica u Republici Hrvatskoj mnogim priredbama i svečanostima pridružuje se obilježavanju najvećeg romskog blagdana Svjetskog dana Roma u cijelom svijetu, čime svjedoče svoj identitet i doprinos hrvatskom društv!

Na središnjoj svečanosti u Muzeju Mimara 08. 04. čiji je organizator Romsko nacionalno vijeće (RNV), krovna romska organizacija u Republici Hrvatskoj, očekuju se predstavnici najviših državnih institucija, veleposlanstava, nevladinih organizacija, predstavnici Roma iz cijele Hrvatske, kao i predstavnici drugih organizacija i institucija.

Ipak, ne  bi se smjelo zaboraviti da Romi trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta te se, unatoč nastojanjima, njihov položaj nije bitno promijenio. Nadati se da će prisutni u Mimari i Gradskoj Skupštini iskazati svoje neslaganje sa situacijom u kojoj se nalazi najveća nacionalna manjina u Europi i svakako pružiti  solidarnost i potporu. Roma, koji su u mnogo lošijem socijalno-ekonomskom položaju u odnosu na prosječno stanovništvo, u EU živi između 10 i 12 milijuna. Samo 42% romske djece završava osnovnu školu, dok je europski  prosjek 97,5%, a samo 10% romske djece pohađa srednju školu. Velika je nezaposlenost među Romima tako da se velika većina bavi skupljanjem sekundarnih sirovina. Vrlo često žive u teškim uvjetima, bez tekuće vode i struje.

Ipak, vrijedi ne zaboraviti da su se u Londonu na prvom međunarodnom susretu/ kongresu sastali predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta. Kao jedne od najvažnijih odluka, usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi „Đelem, đelem“ („Išao sam, išao sam“). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači ČOVJEK!

U Poljskoj, na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Kemal B.Bukvić

Petar Glušica