Delegacija Vijeća BNM Grada Zagreba kod gradonačelnika Milana Bandića

Gradonačelnik Milan Bandić primio je u Bijelom salonu Gradskog poglavarstva delegaciju Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, koju je predvodio predsjednik vijeća mr.sc.Kemal B.Bukvić.  U društvu s predsjednikom vijeća bili su zamjenik predsjednika vijeća dr.Merzuk Žunić i potpredsjednik vijeća Sandi Planinčić.
U prijateljskom razgovoru bilo je riječi o višegodišnjoj kvalitetnoj i konkretnoj, jednostavno rečeno dobroj suradnji  vijeća s gradonačelnikom i njegovim uredom, te posebno o gradskoj podršci radu predstavnika i Vijeća  svih 18 nacionalnih manjina Grada Zagreba…

„ Kao gradonačelnik, a zapravo tek prvi među jednakima, već više od 14 godina borim se da izvrsnost, konkurentnost i sigurnost zavlada ovim prostorom, te se nadam i vjerujem da i vi predsjednici tako vodite vaša vijeća?! Sva vaša pitanja, sve nove ideje rado ću prihvatiti i obećajem da ću i u budućnosti svu svoju energiju bezrezervno posvetiti boljitku i razvitku svake nacionalne manjine, ali i većinskog naroda, te našega najdražeg Zagreba“, bile su riječi kojima je gradonačelnik Bandić otvorio jedno od inaće tradicionalnih druženja s predstavnicima nacionalnih manjina GZ.
Gosti su gradonačelnika ukratko upoznali s radom vijeća, s nedavnim kadrovskim promjenama, prilikom kojih je na mjesto bivše zamjenice izabran dr.Merzuk Žunić, istakli dobar broj mladih vijećnika koji sudjeluju u realizaciji svih projekata vijeća, kvalitetnoj snalažljivosti vijećnika kojima je ovo prvi mandat i želji da i tokom 2014.godine uspiju realizirati zamišljena i već predložena 22 projekta. Zahvalili su gradonačelniku i njegovim suradnicima na dosadašnjem razumijevanju i više nego korektnoj potpori radu vijeća, te izrazili želju da se takva suradnja nastavi obzirom da su predloženi i neki novi svake hvale vrijedni projekti.
Predsjednik vijeća je podvukao da se …“sredstva za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, uključujući i sredstva za obavljanje administrativnih poslova za njihove potrebe, osiguravaju u gradskom proračunu, ovisno o financijskim mogućnostima Grada. Naravno, sredstva koja vijeća i predstavnici nacionalnih manjina ostvare iz gradskog proračuna mogu se koristiti isključivo za namjene određene proračunom, odnosno odlukom kojom se uređuje izvršenje proračuna. Znamo da je Grad Zagreb, iako ga propisi na to ne obvezuju, u 2013., baš kao i u prethodnim godinama, osim sredstava za funkcioniranje vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, u okviru navedenog proračunskog iznosa planirao i sredstva za financiranje aktivnosti utvrđenih programima rada vijeća i predstavnika. Vjerujemo da ćemo i ove 2014.godine imati Vašu punu podršku kod realiziranja kapitalnih projekata vijeća, a tu prije svega mislim na: VIII.Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja za Srebrenicu, 3.Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, 7.Dani bosanskohercegovačkog filma povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine…neke od novih projekata, prije svega mislim na projekte posvećene edukaciji i dopunskoj nastavi osnovno i srednjoškolaca te projekat posvećen starijim i socijalno ugroženim osobama. Da, namjera nam je ove godine snimiti igrano dokumentarni film u koji bismo utkali sve projekte vezane za Vukovar i Srebrenicu, te dramu Amira Bukvića „Djeca sa CNN-a“…..kao počasni građanin Srebrenice i Vi biste u cijeloj priči imali svoje mjesto. Takođe se nadam, molim Vas, da nam se aktivno priključite tokom Ultramaratona, naravno, koliko to Vaše obveze budu dozvoljavale. Najsretniji bih bio da zajedno s maratoncima utrčite 10.07. u Potočare!“
Nakon, slobodno rečeno službenog dijela, u opuštenoj atmosferi, uz kavu je nastavljen razgovor o kojekakvim problemima s kojima se vijeće susreće. Poseban je problem zapošljavanja mladih visokoobrazovanih kadrova, problem dobivanja boravka i stalnog boravka, odnosno primitka u hrvatsko državljanstvo. Ima slučajeva gdje ljudi rođeni, odrasli i odškolovani u Zagrebu, danas nemaju Domovnicu? Vijeće ima Odbor za primarnu pravnu pomoć i nastoji u skladu s pozitivnim zakonima RH pomoći svima koji imaju takve i druge probleme, ali….na žalost mnogi svakodnevno ostaju bez posla, javljaju se da bi radili bilo što samo da prehrane obitelj….ima i onih koji još od 1993. kad su dobili otkaze traže svoja prava. Poneko od branitelja se javi sa svojim problemima, ali za rješavanje istih je nadležna UBBDRH u suradnji s nadležnim ministarstvom…..
Na kraju je gradonačelnik svima zaželio u svakom pogledu plodonosnu i uspješnu 2014. godinu, a sve što bude u njegovoj moći bez zadrške će, kao i do sada kad bi se bilo ko od građana Grada Zagreba obratio, u skladu sa svojim ovlastima pomoći.
mr.sc.Kemal B.Bukvić
Dino Subašić

Petar Glušica