Izvještaj sa 5. Dana bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu

Izvještaj sa 5. Dana bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu
Klik na sliku za
uvećanje…

DANI BOSANSKOHERCEGOVAČKOG FILMA U ZAGREBU 2012.

Kino Europa, 25.11-30.11.2012.

Kao i svake godine Dani bosanskohercegovačkog filma počinju na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, manifestacija koju je potaknulo VIjeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba ima još jednu konstantu: do posljednjeg mjesta ispunjena dvorana kina Europa. Hrvatska je publika uvijek rado gledala ostvarenja BiH kinematografije, koja ima zlatnu povijest, ali i sadašnjost….

Ovim riječima je istaknuta novinarka Hrvatske radiotelevizije Lina Kežić u Vijestima iz kulture opisala što to mi radimo i koliki je društveni značaj ovoga projekta. Nakon pet uzastopnih godina rada na ovome projektu možemo s sigurnošću konstatirati da je od jedne male revije filmova relativno zatvorenog karaktera ovaj program prerastao u prvotnu misao manifestacije koja će razvijati međunarodnu kulturnu suradnju, a što je sve u duhu Europske kulturne konvencije i odrednica prema kojima se formiraju sve kulturne politike suvremenih europskih država.

 

Ove godine smo raznolikošću i dobro osmišljenim projektom kroz svakodnevne popodnevne projekcije starih i zaboravljenih filma, kao i večernje projekcije novih i nagrađivanih filmova postigli gledanost u prosjeku oko 500 gledatelja. Nije potrebno isticati da na otvaranju manifestacije nije bilo slobodnog mjesta. Omogućili smo publici da ekskluzivno po prvi puta pogleda remasterirane (obnovljena slika i ton) filmove: Partizanska eskadrila i Sutjeska, dva spektakularna ostvarenja s nizom neponovljivih ratnih scena.

Kako bi manifestacija osim kinematografije prezentirala kulturu Bosne i Hercegovine kroz različite druge kulturne aspekte postavili smo izložbu „Plakata bosanskohercegovačkih filmova“, koja je ukazala publici i na bogatstvo likovne odnosno grafičke umjetnosti i kulture koja se razvijala istovremeno s kinematografijom. Dobrodošlicu uzvanicima izrazili su članovi kulturno umjetničkog društva „Sevdah“ u tradicionalnim narodnim nošnjama Bosne i Hercegovine.

Završnu večer smo obogatili osim projekcije filma „Prtljag“ oskarovca Danisa Tanovića, koja je ujedno zagrebačka premijera i prigodnim koncertom sarajevske glazbene grupe „Divanhana“.

Divanhana izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća. Divanhanu su osnovali studenti Muzičke Akademije u Sarajevu s namjerom njegovanja i prezentiranja urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, kao i tradicionale glazbe zemalja Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku. Opus njihovog rada rezultat je dužeg etnomuzikološkog istraživanja, a što je zagrebačka publika na završnoj večeri Dana bosanskohercegovačkog filma nagradila aplauzom i ovacijama.

Kao voditelj projekta izuzetno sam ponosan da je projekt ostvario međunarodno priznanje novinara, publike i filmskih kritičara, a što se moglo vidjeti iz svakodnevne medijske popraćenosti. Ovo naročito ističem zbog malog broj suradnika koji rade volonterski na projektu, a projekt u konačnici postiže respektabilan rezultat u očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine, njegovanje kulturne i jezične raznolikosti, ali i međunarodne kulturne suradnje.

Zaključno:

Šest dana, jedanaest filmskih ostvarenje, jedanaest plakata, jedanaest suradnika, pet restorana s jemecima, tritisućepetsto gledatelja, koji su gledali sve džabe što im je omogućilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba kroz ovaj društveno koristan projekt.

voditelj projekta „Dani BH filma“ Edib Ahmetašević

Suradnici u realizaciji:

Edib Ahmetašević

Đelo Hadžiselimović

Sebina Sejkić

Kemal Bukvić

Sena Kulenović

Aldijana Bešić

Sandi Planinčić

Alma Kulenović

Mirza Šabić

Senad Nanić

Asim Hamzić

Petar Glušica