Svečano obilježen Dan neovisnosti Republike Poljske

Svečanim koncertom u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4, predstavnica poljske nacionalne manjine, gđa Walentina Lončarić i poljska udruga „ Mikolaj Kopernik“ obilježili su 11.studenog Dan nezavisnosti Republike Poljske.  Kako to u ovakvim prilikama i biva, dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kako članovima poljske nacionalne manjine koji žive u  gradu Zagrebu, tako i  predstavnicima svih drugih nacionalnih manjina koji su se odazvali pozivu. Naravno, bili su tu i saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi koji zastupa 12 manjina, predstavnici gradske vlasti na čelu sa zamjenicom gradonačelnika gđom Jelenom Pavičević Vukičević, zamjenica predsjednika Gradske skupštine mr.sc. Tatjana Holjevac , veleposlanik Poljske u R HR g. Wieslaw Tarka sa suradnicima, predsjednik Koordinacije NM GZ  Zoltan Balaš Piri te predstavnici poljskih trgovačkih poduzeća i predstavnici raznih udruga.

 

Nakon uvodne riječi gđe Walentyne Lončarić koja je biranim riječima „prepričala“ povijest Poljske  i  vrijeme od stjecanja nezavisnosti do današnjih dana, publici su se kratko obratili gđa Tatjana Holjevac,  a zatim i saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi koji su srdačno pozdravili sve prisutne  i domaćinima čestitali jubilej Nezavisnosti. Simpatična i draga gđa.Walentina se još jednom toplo zahvalila svima koji su došli i riječ prepustila voditelju programa Mareku Mladenu Stanojeviću i njegovoj kolegici koji su predstavili ansambl pjesama i plesa „ Krakowiacy „ koji je osnovan 1951. godine i koji neprekidno djeluje sve do danas. U svom programu ansambl predstavlja stvaralaštvo poljskog folklora iz raznih poljskih regija sa posebnim naglaskom na krakovsku regiju. Ansambl je često predstavljao Krakov i čitavu Poljsku na međunarodnim manifestacijama folklornog stvaralaštva. Nastupali su u više zemalja Europe, Afrike, te Sjeverne i Južne Amerike.  Ansambl nastupa pod pokroviteljstvom Ureda Kraljevskog Grada Krakova.

Na cvijećem ukrašenu pozornicu dolepršali su plesači i uz zvuke orkestra, pod ravnanjem zborovođe Iza de Lechensteina Werndla, koji je pratio svaki njihov korak izveli Poloneza ples. Uslijedila je himna R Poljske, koračnica 1.brigade i domoljubne pjesme:  Wojenko, Kako je lijepo boriti se za svoju državu i  O moj cvijete ružmarine. Bez pauze, cijelih 90 minuta mijenjali su se plesači u raznobojnim veselim nošnjama izvodeći : Pozdravni Krakovjak, Lajkonik/radosni ples koji predstavlja obranu grada Krakova pred najezdom Turaka; Skalbmierzaki; Suita Lubelska; Suita Sudecka; Suita Rzeszowska; W Krakowiskiej kanie; Krakowiak FURA – KOSY i na kraju domaću o Bijelom Gradu Zagrebu i Zagorju. Publika je plesače nagradila velikim aplauzom, a gđa Walentina je na pozornicu pozvala direktora ansambla Zbigniewa Terleckog i čestitala mu na uspješnom radu, a publika je svaku njenu riječ pratila euforičnim aplauzom. Dakako, vrijedi napomenuti  da su glazbu za cijeli niz koreografija napisali Ludwik Wisniowski i Jerzy Knas, dok su koreografije pripremili Zbigniew Pienkowski i Konrad Kowalczyk. Zadnji naklon svih plesača koji su okupirali pozornicu dočekao je gromoglasan i srdačan aplauz prisutnih. Taj naklon je značio i kraj programa te odlazak u obližnji restoran „ Matis „. Vođena vlastitim iskustvom i iskustvima drugih manjina, gđa Walentina je na pozivnicama podvukla i točno naznačila koga poziva na domjenak tako da je izbjegnuta bilo kakva gužva ili nedostatak hrane i pića za goste i izvođače! Svaki hvale vrijedan korak na koji će se trebati odlučiti mnoge manjine u sličnim prigodama, naravno, računajući  i bošnjačku!  Vijeće BNM GZ predstavljali su potpredsjednik Sandi Planinčić i predsjednik Kemal B.Bukvić.

Dino Subašić

Iva