Promocija knjige „Prekinuto djetnjstvo Srebrenice“

Promocija knjige „Prekinuto djetnjstvo Srebrenice“

U subotu navečer (10.11.2012.) u prostorima Islamskog centra Zagreb održana je promocija knjige „Prekinuto djetinjstvo Srebrenice“ devetero mladih autora koji su, kao djeca, preživjeli genocid u „sigurnoj zoni“ Ujedinjenih naroda srpnja 1995.godine. Autori su publiku upoznali sa samim pojmom genocida, predstavili izdanje knjige i progovorili o svojem osobnom iskustvu. Promociju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Omladinskim klubom muslimana.

Dijelove iz knjige čitala je autorica uz glazbenu pratnju Nevena Novaka.

 

„Upisao sam osnovnu školu u Srebrenici i počeo učiti prva slova i brojeve. Imao sam drugova i drugarica čija su imena bila različita. Nismo se razvrstavali ni po vjeri, ni po etničkoj pripadnosti, svi smo bili Titini pioniri.“  Tim riječima započeo je svoju priču Sadmir, jedan od autora, dajući sliku nediskriminacije (koja nije dugo trajala) među djecom tada tek neovisne post-jugoslavenske države.

 

Tužna priča optimističnih ljudi, koji su nakon svoje tragedije opet svu snagu pronašli na prostorima odakle su protjerani, doprijela je do publike. Unatoč što prostori Omladinskog kluba mogu primiti veći broj ljudi, tražila se stolica više. Tražila se i knjiga više, što definitinvo dokazuje da je tema genocida osobito promatrana kroz dječje oči neiscrpna.

Svoje viđenje Srebrenice podijelio je s prisutnima i Ervin Jahić, kritičar i urednik kroz svoje autorsko djelo „Srebrenica – sumrak čovječanstva ili kako je svijet ispao iz povijesti“.

 

Treba napomenuti da je ovo zagrebačko predstavljanje knjige i prvo predstavljanje izvan granica Bosne i Hercegovine. Različite generacije koje su se našle među publikom potvrdile su cilj koji je ova promocija i imala.

 

„S obzirom da promocije knjiga u pravilu ne privlače velik broj posjetitelja,  prizor koji smo vidjeli i doživjeli pozitivno nas je iznenadio, ali i dao motivaciju da nastavimo dalje. Nešto što smatram najbitnijim je to da se ljudi još uvijek interesiraju za genocid u Srebrenici.  Ova knjiga imala je velikog odjeka u Zagrebu, kako kod Bošnjaka,  tako i ostalih stanovnika Zagreba koji su prisutvovali promociji i uplakanih očiju pratili naša izlaganja. Svi zajedno autori knjige, organizatori promocije i svi posjetitelji, tog 10. 11. 2012. godine poslali smo poruku da se više nikad ne ponovi genocid. Puno simbolike ima u ovom datum. Uoči 11.-og u 11-om mjesecu podsjetili smo na najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, jer nas žrtve svaki 11. podsjeća na 11. juli 1995. godine.“ – rekao je emotivno Azir, jedan od autora, nakon završetka promocije.

Kroz čitanje knjige ne može vam ne ostati upečatljiv motiv žutih cipela koje su djeca dobivala u humanitarnoj pomoći. Na jedan način, ta žuta boja označava njihov optimizam. Jer unatoč tome što su cipelice propuštale vodu one se ipak daju zakrpiti. Tako smo i završili samu promociju, optimistično i sa osmijehom na licu, do neke iduće, u nekom drugom gradu uz želju da se genocid više nikada, nigdje i nikome ne ponovi.

 

Selma Pezerović

Iva