Skrb za starije, nemoćne i bolesne Bošnjake u Gradu Zagrebu – pilot projekt

Pokazatelji Ankete o socijalnom i kulturnom položaju Bošnjaka u Gradu Zagrebu nameću obvezu Bošnjačkim udrugama i Vijeću da planiraju u svojim projektima pružanje pomoći i vođenje brige o invalidima, nemoćnim i starijim osobama koji žive u Gradu Zagrebu, kako bi se poboljšala kvaliteta življenja i produžio život istih. Po popisu stanovništva u RH iz 2011. godine u Gradu Zagrebu  16 303  osobe trebju pomoć, a 14 631 koristi pomoć druge osobe. Po podacima Ankete koje je provelo Vijeće BNMGZ, od anketiranih 9459 bošnjačkih članova domaćinstva, 1828 ili 19 posto je starije od 60 godina.

Ovi pokazatelji inicirali su Vijeće BNMGZ da pokrene ovaj projekt i na taj način pomogne najugroženijim građanima da podignu kvalitetu svojeg života te se integriraju u okolinu u kojoj žive.
Cilj je istražiti i anketiranjem odabrati osobe kojima je potrebna pomoć u Gradu Zagrebu. Projekt predviđa sljedeće aktivnosti…

1. Održavanje higijene stambenog prostora (čišćenje, pranje prozora, zavjesa, posteljine i rublja,  glačanje)
2.Skupljanje  nečistog rublja korisnika, donošenje na pranje  i kemijsko čišćenje, sušenje i glačanje, te vraćanje čistog rublja,
3. Odlazak u trgovinu i administrativne usluge (plaćanje računa za potrošnju električne energije, vode,  komunalija i dr.),
4. Prikupljanje neophodne dokumentacije za korisnike,
5. Mjerenje tlaka i šećera u krvi i ostala medicinska potpora
6. Prijevoz korisnika do različitih ustanova (ambulanta, bolnica, i dr.) u ovisnosti o  potrebama i dr.

Zbog manjka sredstava Vijeće nije usvojilo predviđena planirana sredstva za realizaciju projekta kako je zamišljen. Zbog toga planirani projekt biti će reduciran, nažalost na štetu bolesnih i nemočnih. Očekujemo uključivanje ostalih bošnjačkih asocijacija i ljudi dobre volje da podupru ovaj projekt.

Korisnici projekta su sve ugrožene starije osobe i invalidi Bošnjaci bez obzira na spol, to su ljudi  starosne dobi preko 65 godina na više, no uključuje i mlađe od 65 godina koji zbog svojih tjelesnih i psihičkih nesposobnosti nisu u mogućnosti skrbiti o sebi, a nemaju bližih članova obitelji koji bi o njima  brinuli. Dolaze u obzir osobe sa malim financijskim primanjima. Prednost za izvoditelje projekta i volontere imaju osobe koje nisu u radnom odnosu.

Za realizaciju ovog projekta potrebno je najmanje dvije medicinske sestre koje bi vršile usluge medicinske njege korisnika i pružali im potrebnu medicinsku pomoć.  Projektom su predviđene dvije spremačice, jedan maser i kućni majstor koji bi po potrebi otklanjao kvarove  u domaćinstvu. Svakako pri realizaciji ovog projekta očekujemo volontere koji bi svojim radom pomogli realizaciji projekta. Vrijeme realizacije istog planirano je od 01.03. do 31.12. 2014.

Ovim putem molimo sve one koji imaju potrebe za skrbništvom i pomoći da se jave Vijeću, također molimo medicinske sestre, studente i ostale koji žele doprinijeti realizaciji projekta da  se jave na adresu Vijeća BNMGZ, Trnjanska cesta 35, tel 01/ 631 4109 ili e-mail vbnmgz@vbnmgz.hr.

Mr.sc. Ekrem Bećirović, voditelj projekta

Petar Glušica