Sretan ti 21. rođendan Armijo Bosne i Hercegovine

Sretan ti 21. rođendan Armijo Bosne i Hercegovine

Bespoštedni genocid nad nevinim stanovništvom sliva rijeke Sane koji je kulminirao logorima smrti: Keraterm, Omarska, Trnopolje i Manjača bili su konačni uvjet stvaranja Armije Bosne i Hercegovine 15.aprila 1992.godine… Dogovoren je sastanak između generala Halilovića i predsjednika Izetebegovića, sa suradnicima, 02.12.1991. u Hrasnici u kući rahmetli Kasima Ibrahimovića.  Na sastanku su bili prisutni, pored navedenog dvojca, Safet Baltić, rahmetli Safet Hadžić, Mirsad Kebo, Munir Jahić, Rešad Bektić, Senad Mašović, Rahim Baltić, Suljo Kapidžija, Kasim Ibrahimović… Sastanak je održan pod punim obezbjeđenjem   mjesta sastanka i u najstrožijoj tajnosti i trajao je do gotovo jutarnjih sati. Halilović je izložio Izetbegoviću strategiju odbrane Sarajeva,  organizacije vojske i mobilizacije ljudstva.

 

Predložio je da se princip koji je sa suradnicima primjenio u Sarajevu preslika u čitavoj državi.   “Ali, na ovaj način, “Halile”, ti ćeš mobilisati 50.000 ljudi” rekao je Izetbegović. “Ne 50, niste me razumjeli gospodine predsjedniče, nego 250.000 ljudi” odgovorio je Halilović. Sastanak je okončan tako što je Izetbegović odobrio Halilovićev koncept odbrane Sarajeva i Republike BiH i već tada je donešena odluka: Halilović će biti prvi komandant Armije BiH. Bilo je to po prvi put u povijesti BiH da ima svoju Armiju! U skladu s tim će imena Alije Izetbegovića, Sefera Halilovića, Hasana Čengića, Faida Heće, Safeta Hadžića, Mirsada Čauševića i drugih biti uklesana zlatnim slovima u povijest države BiH u koju su ih unijela njihova djela….Međutim, danas o  Armiji govori Bakir Izetbegović koji nije bio njen pripadnik?! Doduše, govori  i Željko Komšić koji jeste bio njen vojnik i Zlatni ljiljan. Ali, nema na ceremonijama obilježavanja Dana Armije njenog osnivača i prvog komandanta generala Sefera Halilovića. Nema ni njegovih zamjenika generala Stjepana Šibera i Jovana Divjaka. Dan Armije prolazi gluho, nijemo i ispolitizirano jer se ne poštuju povijesne činjenice i ratno – poratne zasluge. Ukazuje se čast onima koji su dobili izbore, pa sad vladaju….dok veliki broj dojučerašnjih boraca nema što jesti, nema mogučnosti da osigura budućnost svoje djece. Da reči će neki, pa osigurali su Slobodu…donekle i Mir, ali sve drugo su si osigurale plejade jadnih BiH političara!

Ipak, sutra je 21.rođendan Armije Bosne i Hercegovine, rođendan svim znanim i neznanim junacima, hiljadama heroja širom Bosne i Hercegovine, zlatnim ljiljanima, šehidima i palim borcima, invalidima i silovanim ženama, pobijenoj djeci i starcima….svima onima koji su na bilo koji način utkali dio sebe zarad opstanka i svih domoljuba, prije svih Bošnjaka, da žive u jedinoj domovini Bosni i Hercegovini! Rođendan Armije Bosne i Hercegovine je događaj, priča koja se treba i mora pričati na sijelima i druženjima, svaki dan i na svakom mjestu.  Naročito na mjestima poput Bijeljine, Markala, Cerske, Tuzlanske kapije, Ahmića, Grapske kod Doboja, Goražda, Koričanskih stijena, Prijedora, Biljana, Sarajevskog tunela, Foče, Vlasenice, Mostara, Lašvanske doline, Vlašića, Žepe, Srebrenice i Potočara ……To je priča koja živi u svima nama. Priča koju treba da znaju naša naredna pokoljenja. Priča koja mora biti sastavni dio naše povijesti. Da se slična agresija uskoro ne ponovi.

Poštovani pripadnici časne i ponosne Armije Bosne i Hercegovine, Sretan vam 21.rođendan!

Mr.sc.Kemal B.Bukvić

Petar Glušica