Dani bijele trake u Zagrebu

Dani bijele trake u Zagrebu

Poštovani,

Dana 31. svibnja 1992. godine vlasti bosanskih Srba su u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i počinjeni drugi zločini. Konačni ishod je bio uklanjanje 94% Bošnjaka i Hrvata s pordučja općine Prijedor.

Bilo je to prvi put od 1939. godine i nacističkog proglasa prema kojem su poljski Židovi morali nositi žute trake s Davidovom zvijezdom oko ruke, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način obilježeni za istrebljenje.

Ni danas vlasti tzv. Republike Srpske ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih i nestalih civila.

Poštovani, pozivamo Vas da se kroz program manifestacije Dani bijele trake u Zagrebu pridružite obilježavanju sjećanja na žrtve zločina Prijedora i Sanske doline i iskažete svoju solidarnost noseći bijelu traku oko ruke.

Plakat o održavanju manifestacije preuzmite ovdje, a ovdje se nalazi i promotivni letak.

admin