I. smotra bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava u RH – SISAK 2008

U grad Sisak je 30.08.2008. godine došla Bosna i Hercegovina zahvaljujući bošnjačkim kulturno-umjetničkim društvima iz čitave Hrvatske. Ona su svojim programom u Domu INA Rafinerije s početkom u 19 sati ispunili srca 70 uzvanika i oko 500 zaljubljenika u kulturnu baštinu BIH.

Image Image
Za to su se pobrinuli domaćini I. Smotre: BKUD “NUR” Sisak u suradnji sa svim bošnjačkim asocijacijama Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.
Među 70 uzvanika bili su i predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba: predsjednik Ekrem Bećirović te vijećnici Ismet Efendić, Senad Nanić i Hilmo Hairlić.
Poseban pljesak dobila je delegacija Matice iseljenika Bosne i Hercegovine u sastavu: predsjednik Avdo Hebib, prof. Ibrahim Bušatlija i Zvonko Marić – urednik informativno – propagandnog programa JP Televizije Kantona Sarajevo d.o.o.   
Važnost dolaska delegacije potvrdio je svečani prijem koji je u njihovu čast priredila županica Sisačko – moslavačke županije gospođa Marina Lovrić u prostorijama županije zajedno s predstavnicima bošnjačkih asocijacija Sisačko – moslavačke županije i Grada Siska.
Prvi kontakt između Bošnjaka Siska i Matice iseljenika BIH uspostavljen je na Prvom susretu delegacije Matice iseljenika BIH i predstavnika bošnjačke dijaspore u Republici Hrvatskoj održanom 28.05.2008. godine u Islamskom centru Zagreb, Gavellina 40. To je bio prvi povijesni susret predstavnika bošnjačke dijaspore u RH i Matice iseljenika BIH od 15.01.1992. kada su međunarodno priznate naše dvije domovine: Republika Hrvatska i Federacija Bosna i Hercegovina. Taj susret je organizirao Hilmo Hairlić – vijećnik VBNMGZ u suradnji sa Islamskim centrom Zagreb. Poučeni primjerom VBNMGZ – ostvarivanjem suradnje bošnjačke dijaspore u RH sa BIH, Bošnjaci Siska su sa I. Smotrom prvi pozvali Maticu iseljenika BIH kako bi se stvorila jedna funkcionalna veza potrebna za ostvarenje zajedničkog djelovanja i međusobnog pomaganja između samih Bošnjaka.
Po završetku Smotre organizirana je svečana večera u restoranu “Pink” na Viktorovcu na kojoj su uz organizatore Smotre bili svi uzvanici i učesnici Smotre. Na tom dernek – sijelu koje je potrajalo do ranih jutarnjih sati, predstavnici Bošnjaka Siska su se zahvalili vijećnicima VBNMGZ na uspostavljanju kontakta sa Maticom iseljenika BIH te angažmanu u I. Smotri

(učestovanje KDBH “Preporod” Zagreb i BKUD ”SEVDAH” ZAGREB pod vodstvom dr. Muhidina Aličehajića).

Glavni organizatori ove manifestacije su bili:
  • prof. Zijad Fuka (predsjednik BKUD-a “NUR” Sisak)
  • prof. Agan Velić (predsjednik Organizacionog odbora Smotre i predsjednik VBNMG Siska)
  • gospodična Almina Hafizović (tajnica Organizacionog odbora)
  • predsjednici svih bošnjačkih asocijacija Sisačko – moslavačke županije i Grada Siska
           U Zagrebu, 09.09.2008. godine
 
Hilmo Hairlić
vijećnik VBNMGZ

Posjeta delegacije iz Sarajeva

Na sami dan Smotre, 30. kolovoza 2008.godine posjetila nas je delegacija iz Sarajeva u sastavu: prof. Avdo Hebib – predsjednik Matice iseljenika BiH, univerzitetski profesor Ibrahim Bušatlija i urednik Sarajevske televizije gosp. Zvonko Marić koji su svojim dolaskom uveličali I. Smotru bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava Hrvatske.

Svečani prijem priredila im je županica Sisačko-moslavačke županije gospođa Marina Lovrić u prostorijama županije zajedno s predstavnicima bošnjačkih asocijacija Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.


Nakon kraćeg zadržavanja u županiji, delegacija iz Sarajeva krenula je u obilazak prostorija bošnjačkih asocijacija uz prezentaciju njihovih domaćina te je razgledala parcelu u vlasništvu Islamske zajednice, kupljene u svrhu izgradnje Islamskog centra u Sisku.

Glavni cilj dolaska delegacije je upoznavanje s radom, djelovanjem i organiziranošću Bošnjaka u dijaspori, odnosno u Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi se stvorila jedna funkcionalna veza, potrebna za ostvarenje zajedničkog djelovanja i pomaganja. Šire upoznavanje i razmjena mišljenja uslijedila je u prostorijama Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska u opuštenoj atmosferi i uz kahvu.

Almina Hafizović
tajnica Organizacionog odbora

I. Smotra bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava Hrvatske

 

Dana 30. kolovoza 2008. godine s početkom u 19:00 sati u Domu INA Rafinerije nafte Sisak pisala se kulturna povijest Bošnjaka u Republici Hrvatskoj održavanjem I. Smotre bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava Hrvatske. Organizator navedene manifestacije je BKUD ˝Nur˝ Sisak kao jedino bošnjačko kulturno-umjetničko društvo koje djeluje na području Sisačko-moslavačke županije, a koje je na taj dan obilježilo tri godine svog postojanja i djelovanja. U organizaciji Smotre sudjelovale su i aktivno pomagale sve bošnjačke asocijacije i udruge naše Županije i Grada Siska. Glavni pokrovitelj manifestacije je bila županica Sisačko-moslavačka županija Marina Lovrić, a od ostalih supokrovitelja svakako treba izdvojiti Gradsko poglavarstvo Grada Siska, Savjet za nacionalne manjine RH, Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske i predsjednika Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru prof. dr. Šemsu Tankovića.

S velikom željom za očuvanjem kulturne baštine, očuvanjem kulturnog identiteta i njegovanjem tradicije svog naroda, većina društava je osnovana 2005. godine. Tijekom ovih  godina njihov rad je bio individualan uz gostovanja po Hrvatskoj i zavičajnoj nam Bosni i Hercegovini. Nakon tri godine rada, rodila se ideja i potreba za organiziranjem jedne ovakve manifestacije čiji je glavni cilj međusobno upoznavanje bošnjačkih KUD-ova Hrvatske kako bi daljnjim zajedničkim radom što bolje prezentirali bošnjačku kulturu i tradiciju diljem Republike Hrvatske, a u skladu s mogućnostima i šire. Uz domaćina BKUD ˝Nur˝ Sisak, nastupali su još BKUD ˝Behar˝ Gunja, KUD ˝Bosna˝ Istarske županije iz Pule, BKUD ˝Sevdah˝ Zagreb i KDBH ˝Preporod˝. Iako nisu bili u mogućnosti nastupati, Smotri su prisustvovali i predsjednici BKUD-a ˝Selam˝ iz Dubrovnika te novoosnovanog BKUD-a ˝Ljiljan˝ iz Drenovaca (osnovanog u 11. mjesecu 2007. godine).

U poslijepodnevnim satima održan je sastanak predsjednika i voditelja društava na kojem su prisustvovali i gosti iz društava s kojima je BKUD “Nur” Sisak imao kontakte i zajedniče koncerte proteklih godina. Uz iznošenje problema koji tište pojedina društva prihvaćen je prijedlog organizatora da po završetku smotre nakon pregledanih snimki društva iznesu prijedlog koje će društvo predstavljati Bošnjake na godišnjem koncertu nacionalnih manjina Hrvatske u “Lisinskom”. Isto tako trebat će se donijeti odluka o domaćinu II. Smotre bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava u 2009. godini.

Prije samog početka programa, dok su još posjetitelji ulazili u dvoranu na video-zidu se vrtio logo I. Smotre zajedno sa slikama iz života društava što je uz izdavanje brošure, koju su na ulaznim vratima dijelile posjetiteljima mlade djevojke obučene u bošnjačku gradsku nošnju, bio jedan od načina upoznavanja publike s postojećim društvima. Sama pozornica bila je prigodno uređena u etno stilu s rukotvorinama i starinama, sofrom, mlinom za kahvu i dr.

Program je započeo recitacijom dvaju originalnih zapisa sa stećaka u interpretaciji Filipa Mursela Begovića predstavnika Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske, a zapisi su bili iz 1167. godine iz Radimlje, Stoca i zapis sa stećka iz 1205. godine Očevlje, Ilijaš.

Voditeljica programa je bila gđa Karmen Valenta, novinarka Radio Quirinusa, uvijek sustretljiva prema nama Bošnjacima od samog početka našeg prezentiranja preko bajramskih koncerata. Nakon što su se po protokolu publici obratili u ime organizatora predsjednik Nura prof. Zijad Fuka, zatim gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić, predsjednik Sabaha Mehmed Džekić, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina prof. Šemso Tanković, Smotru je otvorila kao glavni pokrovitelj županica Sisačko-moslavačke županije marina Lovrić.

Nakon sevdalinke “Stade se cvijeće rosom kititi” u izvođenju Enesa Melkića, člana BKUD-a “Sevdah” iz Zagreba i uz pratnju orkestra domaćina BKUD-a “Nur” iz Siska, prvi od društava izlaze na pozornicu članovi KUD-a ˝Bosna˝ Istarske županije iz Pule sa ˝Spletom igara iz BiH (Krađoz, Presjekača, Sinija) koreografa Almira Baktića nakon kojih na veliko oduševljenje publike na pozornicu izlazi Dječja folklorna sekcija domaćina Nurovaca iz Siska. Predstavili su se s Igrama iz sjeveroistočne Bosne (Na đerđefu vezak vezla Fata, Pođi kolo,pođi bolje, Turkuša, Tapavica, Osmerac, Orašljanka, Dvojak i Brzac) koreografa Hajrudina Hadžića Hadžije s glazbenom obradom prof. Zijada Fuke.. S najživljom koreografijom večeri, ostavivši dobar dojam na publiku, predstavlja se BKUD ˝Behar˝ Gunja. Sarajevske muslimanske igre koreografa Hajrudina Hadžića Hadžije s glazbenom obradom Eldina Murselovića. Nakratko izašavši iz okvira bošnjačkih običaja troje članova ovog društva izveli su i egipatski ples.

Kao sušta suprotnost ovim točkama bilo je Glamočko kolo u izvedbi BKUD ˝Sevdah˝ iz Zagreba (koreografija dr. Muhidin Aličehajić), igra čija su glavna obilježja igranje u parovima, bez muzičke pratnje s ritmom koji daju koraci i trokorak sekunda. ˝Glamočko kolo˝ je tipična gorštačka igra priobalnih balkanskih planina koja se igra pod različitim imenima od Alpa do planine Balkan na Crnom moru, starija više od 4 000 godina za koju je potrebno utrošiti puno energije i znoja kako bi je se kvalitetno izvelo.

Nakon plesa, osvježio nas je Filip Mursel Begović s recitacijama. Izveo je dvije pjesme, koje bez obzira na vrijeme kada su nastajele, svojom izražajnošću i pamtljivošću, prosvjeduju protiv stanja u kojemu su se Bošnjaci muslimani, ali i muslimani čitavog svijeta nalazili i nalaze. KDBH ˝Preporod˝ i dramski studio ˝Orient espresso˝ uskoro priprema predstavi Ilhamija za koju dramaturški predložak čine upravo ove dvije pjesme. Prva je od Šejha Abdulvvehab Ilhamija pjesma “Kasida”, a druga je od suvremenog bošnjačkog književnika Ervina Jahića pjesma “Guantanamo” – iz njegove potresne i šokantne knjige ˝Kristali Afganistana˝ koja neposredno govori o patnjama, mučenjima i progonima muslimana u 21. stoljeću.

Prije nastupa domaćina na pozornicu j je oš jednom izašlo društvo ˝Bosna˝ Istarske županije s koreografijom ˝Jajce grade˝ koreografa Almira Bektića.

Kao šećer na kraju i kao pravi domaćini svoju točku su izveli Nurovci. Koreografiju ˝Igre iz okolice Sarajeva˝ čini splet igara iz okolice Sarajeva: djevojačka igra Jesi l’ išla Fato, momačka igra Tapavica, te mješovite igre Sarajevsko polje, Šareno kolo, Orašljanka i Osmerac, čiji je koreograf Ibrahim Čataković nastupao za ovu prigodu među plesačima.

Pri samom kraju programa nakon uručenja zahvalnica prisutnima se obratio glavni imam Islamske zajednice u Sisku Alem ef. Crnkić koji je uputio ramazansku poruku-čestitku istakavši važnost predstojećeg mjeseca ramazana za muslimane.

Potom su u pravom duhu zajedništva svi učesnici smotre izašli na pozornicu i otpjevali sevdalinku “Moj dilbere”. Njima se pridružila i publika te je tim činom završila I. Smotra bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava Hrvatske SISAK 2008.

Međusobno upoznavanje i druženje sudionika, gostiju i uzvanika nastavljeno je na svečanoj večeri, organiziranoj u Restoranu ˝Pink˝ do kasnih noćnih.

prof. Zijad Fuka
predsjednik BKUD-a “NUR” Sisak

 

 

admin