Zbogom, Kemo (1948. – 2015.)

Zbogom, Kemo (1948. – 2015.)

Tvoje prelijepe pjesme su obilježile moju mladost, ali i mnoge živote, hvala ti!

Tek treba da živim! Kemal Monteno

Legendarni sarajevski kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati u svojoj 67 godini života, u KBC-u „Rebro“ u Zagrebu. Kažu doktori, bakterija je probila barijeru, došlo je do sepse i …. Čuvenom muzičaru, krhkog i narušenog zdravlja, stanje se juče naglo pogoršalo. Zbog problema sa disanjem priključen je na respirator, ali, na žalost, nije imao dovoljno snage da dobije najvažniju bitku. Podsječanja radi, 16. novembra 2014. na „Rebru“ mu je transplantiran bubreg, koji je čekao tri godine. A samo dva dana prije, radosno je dogovorio nastup na Danima bosanskohercegovačkog filma u kinu Europa s predsjednikom Vijeća BNM GZ Kemalom B.Bukvićem. Nestrpljivo je čekao, radovao se dogovorenim koncertima u Novom Sadu i Beogradu…..Predao je dovoljan broj plakata koje su trebale biti postavljene po Gradu. Krajem decembra je ponovo hospitaliziran zbog visoke temperature uzrokovane bakterijom koja je dovela do infekcije mokraćnih kanala. Novogodišnje praznike proveo je u bolničkom krevetu. Razgovarali smo, djelovao je dobro, optimistično…veselo, ali otelo mu se: Ovakav život me čini tužnim. Prošle nedjelje je pušten kući, ali je ponovo morao u bolnicu. Zadnji put. Organizam, po svemu sudeći, poslije transplantacije nije prihvatio novi organ i to je Kemicu koštalo života. Doktori su tokom posljednja četiri dana davali sve od sebe ali stanje mu se konstantno pogoršavalo. Dan koji može promijeniti cijeli život, moj prijatelj je prespavao i sad ga Božanska svjetlost prati ka Vječnosti.

Veliki gubitak za njegovu obitelj, ali i za sve nas širom Regije, koji su rado slušali, koji slušaju i koji će uvijek slušati njegove pjesme. Balade ćemo pjevati u automobilu zajedno snjim i prisječati se dana kad je stvarao svoje velike hitove. Dušo moja ili Sarajevo ljubavi moja ili Nije htjela ili Davore ili Jedne noći u decembru ili Nekako s proljeća ili Nije vrijedno, sine moj ili…, pa zar je to danas važno. Uvijek će on počinjati, a mi ćemo mu se pridružiti….tekst svake pjesme je umirujuće pjevljiv, zaljubljiv….kako jedne prilike reče: Zašto se plašiti ljubavi, zašto se plašiti da voliš? Nije to strašno, strašno je kada imaš ljubav, ali je nikome ne daš, zato voli! Svoju ljubav imam kome svakodnevno davati, svojoj obitelji, svojoj Branki i djeci, ali i prijateljima.

Da, sva njegova publika, mladi i stari koji su voljeli muziku, njegove pjesme, su bili njegovi prijatelji. Ta romantična duša je znala dotaći svačije srce….posebno ženska srca. Hvala ti prijatelju, ime moje, u ime svih onih koji su te rado slušali i koji su te voljeli….koji će te uvijek poštovati i voljeti. Tvoje prelijepe pjesme su obilježile moju mladost,  ali i mnoge živote, hvala Ti !

Kemal B.Bukvić

(slika prenesena sa http://www.novosti.rs/)

Petar Glušica