OBRAĆANJE NAČELNIKU OPĆINE SREBRENICA ĆAMILU DURAKOVIĆU

Selam dragi i poštovani prijatelji Ćamile,

ne samo Bošnjaci, nego i Srbi i Hrvati Srebrenice trebaju ostati kod svojih stavova, i ne posustati pod pritiscima iz Sarajeva da ono što su svojim srcem poklonili gradonačelniku Milanu Bandiću 2009.godine, danas oduzmu.
Bila je to svake hvale vrijedna njihova odluka! O odlukama Sarajeva, šutnji koja je predodredila da Srebrenica doživi svojevrsnu katarzu 1995. od koje se neće oporaviti u narednih hiljadu godina, Srebrenici koja je vjerujući domaćim i svjetskim hoštaplerima izgubila da ne kažem žrtvovala svojih 10.000 majki-očeva-sinova-braće i sestara, ne bih ovaj put. Moju Srebrenicu vidim kao Grad koji će doživjeti, i to vrlo brzo, svoj prosperitet i napredak u svakom smislu…

Podsjećam da Bošnjaci Grada Zagreba svake godine Konvojem mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja DA SE NIKAD NE ZABORAVI povezuju dva prijateljska grada, da Ultramaratonom Vukovar – Srebrenica povezuju dva grada koja su najviše stradala tokom zadnjeg rata/agresije, da se mladi Srebrenice i Zagreba kroz poseban projekt povezuju tokom aprila, da je izložbu bosanskohercegovačkih umjetnika 8372…NISU DOŠLI vidjela cijela Hrvatska i da je Izložba nagrađena Riječkom godišnjom nagradom ” Ivo Kalina “, da sedmodnevnom manifestacijom Dani bosanskohercegovačkog film jednostavno „dovedemo“ Bosnu i Hercegovinu s njenim najjačim brendom u Grad Zagreb, da sedmodnevnom manifestacijom DANI BIJELE TRAKE U ZAGREBU podsjećamo i budimo iz zaborava stradanja Bošnjaka i Hrvata doline rijeke Sane, da su srebreničani rado viđeni i dobrodošli u Zagreb….da su im vrata našeg Gradonačelnika uvijek bila, jesu i biti će otvorena. Naravno, bez obzira na sav naš trud i umijeće, navedene i mnoge druge projekte teško bi realizirali bez svesrdne pomoći gospodina Milana Bandića!

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba je dosad radilo na maximalnoj promociji Srebrenice, pratimo život srebreničana u njihovom srebrenom gradu i pokušavamo iznaći projekte kojima bi se došlo do novih radnih mjesta. Stipendije, knjige, kompjutori i koješta drugo za Srebrenicu i dalje će biti naša želja i naša briga.

Srebrenica je jedan od rijetkih gradova koji ima dva gradonačelnika: gospodina Ćamila Durakovića u matičnoj domovini i gospodina Milana Bandića u dijaspori! Ono što mogu preporučiti, ako mi se dozvoli, je češća i konkretnija suradnja dva gradonačelnika. Iz Srebrenice trebaju dolaziti prijedlozi i zahtjevi, a sve drugo je na svima nama koji smo, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i Muftijom dr.Azizom ef.Hasanovićem, raspoloženi da uradimo i više nego što nam objektivni uvjeti dozvoljavaju.

Vjerujem da će većina vijećnika dići svoju ruku za odluku donešenu 2009.godine.

Mahsuz selam i lijepi pozdrav tebi i tvojoj obitelji iz sunčanog Zagreba!

mr.sc.Kemal B.Bukvić

predsjednik Vijeća BNM GZ

Petar Glušica