Prvi ožujak – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta, 1992. godine, preko 66 posto građana Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti odlučilo se za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana. Bosna i Hercegovina je proglasila nezavisnosti u svojim historijskim i međunarodno priznatim granicama.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je svoju nezavisnost krvavo platila, dočekavši prve tri godišnjice pod opsadom i izložena masovnim i gnusnim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, kao i samom genocidu, nad ne-srpskim stanovništvom.


Autori projekta genocida imali su namjeru da unište pro-bosanski orijentirane građane ali i jedinstvenu multietničku kulturu izgrađenu kroz hiljadu godina historije, dostojanstvene tolerancije, poštivanja, povjerenja i suživota između svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost. Masovni zločini, uključujući i genocid, imali su također za cilj negiranje volje ogromne većine građana Bosne i Hercegovine koji su prije točno sedamnaest godina izabrali demokratsko i ravnopravno ustavno i teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine.

Projekt tih zločina je u naslijeđe ostavio etnički apartheid na skoro pola bosansko-hercegovačke teritorije, odnosno na onom dijelu čije su vlasti, po odluci Međunarodnog suda pravde u Hagu, počinile najgnusniji od svih zločina, zločin genocida. Taj etnički apartheid stalno producira upitnost države Bosne i Hercegovine, stavljajući u isti ravan upitnost države i nasilno stvorenih entiteta.
Mi podržavamo  ustavne promjene Bosne i Hercegovine koje se trebaju baviti poboljšanjem i održivosti unutrašnjeg uređenja, a ne vanjskim granicama koje su zajamčene, ne samo Dejtonskim ugovorom, već i činom prijema Bosne i Hercegovine u UN. 

Mi, koji Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao matičnu domovinu zalažemo se da međunarodna zajednica, uključujući i Ujedinjene Nacije, prijatelje jedinstvene, demokratske i prosperitetne države Bosne i Hercegovine i otvorenog, slobodnog, civilnog društva, da se obavežu pomoći Bosni i Hercegovini na unapređenju ekonomske i društvene situacije sa konačnim ciljem da sljedeće godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine dočekamo u modernom, prosperitetnom, potpuno demokratskom multietničkom i ravnopravnom okruženju koje će u potpunosti poništiti rezultate genocida na svakom pedlju zemlje Bosne i Hercegovine.
Zato se građani Bosne i Hercegovine u matici i dijaspori moraju odrediti prema prošlosti, da bi mogli normalno razmišljati o svojoj sadašnjosti i budućnosti. 
Svim građanima Bosne i Hercegovine koji jedinstvenu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom sretan Dan nezavisnosti . 
I na kraju još jednom želimo naglasiti da će 1. ožujka za nas ostati jedan od najznačajniji datuma u povijesti BiH, bez obzira na moguće izmjene Zakona o državnim praznicima u BiH, u čijem prijedlogu taj datuma nije predviđen kao državni blagdan.

admin