“POVRATAK IV KONVOJA “DA SE NIKAD NE ZABORAVI”

U noći sa subote na nedjelju 29. na 30.svibnja 2010. oko 03.00h ujutro vratio se u Hrvatsku IVKonvoj mladih Bošnjaka Republike Hrvatske i njihovih prijatelja “Da se nikad ne zaboravi” 2010. Ove godine IV Konvoju “Da se nikad ne zaboravi” prisustvovali su iz Hrvatske u 11 autobusa sudionici iz raznih struktura te iz brojnih regija pa su tako s Konvojem krenuli i Konvoju se priključili ove godine sudionici iz Dubrovnika, Rijeke, cijele Istre, Karlovca i Maljevca, Vojnića i Cetingrada, Osijeka, Slavonskog Broda, Gunje, Koprivnice, Vinkovaca i Orašja,  kao i trideset predstavnika Hrvatskog Crvenog Križa.

Također s Konvojem su krenuli i predstavnici kulturno-umjetničkih društava KUD “Jeteliček” Češke besede iz Zagreba, BKUD “Sevdah” iz Zagreba, BKUD “Ljiljan” iz Drenovaca, zbor “Azizije” iz Orašja,  KUD  “Dragutin Domjanić”Adamovec, KUD “Branko Radičević” Darda, predstavnici/predstavnice Vijeća žena Zagreb, Medrese “Dr.Ahmed Smajlović” iz Zagreba, trinaest profesorica i profesora povijesti i geografije iz srednjih škola u Gradu Zagrebu, studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te brojni drugi učesnici. Konvoju su se priključili i mladi iz Slovenije i mladi iz BIH.

Ove godine ovaj Konvoj na sve prisutne svojim konceptom kao Projekt te programom koji smo organizirali ostavio je dubok, a nadasve kvalitetan dojam. Konvoj je po polasku iz Zagreba uspješno stigao u Tuzlu 28.svibnja oko 23.00h, u Behram-  begovu medresu, gdje smo vrlo lijepo primljeni te su se sudionici udobno smjestili, zahvaljujući i ove godine gostoprimstvu koje nam je ukazano od strane gospodina Mehmedalije Čandića, upravitelja  Behram-begove Medrese te medresanata, kroz vrlo kvalitetnu organizaciju. Nakon sabah namaza i potom doručka u Behram begovoj medresi Konvoj je krenuo za Potočare. U Potočarima, gdje je odana počast žrtvama srebreničkog genocida u memorijalnom centru Potočari, prethodno je i po dolasku Konvoja sudionike srdačno pozdravio gradonačelnik Srebrenice gospodin Osman Suljić. U Potočarima organiziran je vrlo kvalitetan program za sve sudionike Konvoja te je održan sastanak sa studentima Srebrenice, sastanak sa Majkama Srebrenice te sastanak s gradonačelnikom Srebrenice gdinom. Osmanom Suljićem, potpredsjednikom skupštine opštine Srebrenica gdinom. Zulfom Salihovićem te njihovom delegacijom. Za svaki od sastanaka određena je prethodno delegacija i članovi iz Konvoja, za prisustvo svakom od ovih sastanaka, a sastanci su održani u prostorijama Memorijalnog centra u Potočarima, točnije u prostorima nekadašnje Tvornice akumulatora u Srebrenici, danas pred proglašenjem Spomen-obilježjem, svojevremeno UN-ove baze, a kasnije logora za zarobljene civile Bošnjake, koji su odatle odvedeni i masovno ubijani prilikom pokolja u Srebrenici u ljeto 1995.godine. 

U nekadašnjoj tvornici akumulatora, koja je tada 1995. bila zaštićena UN-ova baza, napravljen je i osvrt kroz pregled događanja 11.07.1995. za sve prisutne te je u predviđenom prostoru i Spomen-sobi (u okviru ovog kompleksa, koji se treba proglasiti spomen-obilježjem) prikazana projekcija potresnog filma o o stradanjima u Srebrenici 1995. godine. Oko 12.30 uslijedio je vjerski program. I ove godine u okviru programa Konvoja “Da se nikad ne zaboravi” u Srebrenici je održana misa, koju je održao fratar Martin Antunović za sve sudionike Konvoja katoličke vjerske ispovjesti, prijatelje Konvoja, dok je u Potočarima održan vjerski dio programa za sudionike Konvoja islamske vjeroispovjesti. Također smo vrlo lijepo dočekani i od strane ef.Damira Peštalića, glavnom imama srebreničkog.  Nakon vjerskog programa uslijedio je ručak za sve sudionike, organiziran u nekoliko restorana u Srebrenici i u Potočarima , a nakon ručka uslijedio je kulturno-umjetnički program u Domu kulture Srebrenica. Početno je oko 15.00 sati prikazana projekcija filma “Mostar United” za sve zainteresirane sudionike u Konvoju.

Dojmovi sudionika Konvoja o odabranom filmu koji je prikazan također su vrlo duboki i kvalitetni, a čemu su sami sudionici kasnije posvjedočili i dali osvrte. Uslijedio je defile kulturno – umjetničkih društava kroz centar Srebrenice, a koja su na ovaj dan svojim nastupom uveličavala manifestaciju “Dani Srebrenice 2010.” Kulturno – umjetnički program nastavljen je nastupom kulturno – umjetničkih društava u Domu kulture. Sa naše strane i u okviru Konvoja prisustvovala su brojna društva – KUD “Jeteliček” Češke besede iz Zagreba, BKUD “Sevdah” iz Zagreba, BKUD “Ljiljan” iz Drenovaca, zbor “Azizije” iz Orašja,  KUD  “Dragutin Domjanić”Adamovec, KUD “Branko Radičević” Darda, kao i samostalni nastup akademskog muzičara, harmonikaša koji je osvojio brojne nagrade na Europskoj razini, Samira Nurkića. Oko 19.00 sati nastavljen je put Konvoja “Da se nikad ne zaboravi” za Kalesiju. U Kalesiji kulturno – umjetnička društva iz okvira Konvoja nastupila su u okviru programa organiziranog na centralnom trgu u Kalesiji povodom Dana općine Kalesija te je ostvaren još jedan kontakt s općinskim strukturama Kalesije.
Oko 22.00h Konvoj je krenuo na svom putu natrag za Zagreb i ostala središta u Republici Hrvatskoj.

Pred sam polazak IV Konvoja “Da se nikad ne zaboravi”, isti je tijekom organiziranog ispraćaja u Islamskom centru Zagreb pozdravio uvaženi muftija Ševko ef.Omerbašić, gradonačelnik Grada Zagreba gdin.Milan Bandić, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije, gdin. Josip Sesan (sudionik u Konvoju), dr.sc. Aziz ef. Hasanović, Adnan Demirović ispred Mladih Bošnjaka Grada Zagreba te mr.sc. Ekrem Bećirović, predsjedenik VBNMGZ. Skup su i ispraćaj Konvoja svojim prisustvom uveličali i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gdin. Boris Šprem, gradonačelnik Velike Gorice, gdin. Dražen Barišić, vijećnica Skupštine Zagrebačke županije gđa. Mirjana Matušić-Pišul (sudionica u Konvoju) te mnogi ostali uvaženi gosti.

Njegova Ekscelencija, ambasador BIH u Republici Hrvatskoj gdin. Vladimir Raspudić sa svojom delegacijom, također je prisustvom ispraćaju ovog važnog Konvoja dao bitan doprinos njegovoj težini. Svima se zahvaljujemo i ovim putem još jedanput što su svojim prisustvom pri ispraćaju doprinijeli shvaćanju javnosti o veličini i bitnosti ovog Projekta i Konvoja “Da se nikad ne zaboravi” koji kao Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba ove godine već četvrti put uspješno realiziramo i zaključujemo, uz pomoć i zajedno sa svim nama dragim suradnicima, koji su nam dali moralnu potporu i podršku u aktivnostima. 

DA SE NIKAD VIŠE I NIKOME NE PONOVI SREBRENICA…

Pripremio:  Emir Akšamija, dipl.oec.
Predsjednik Odbora za informiranje, izdavaštvo i dokumentaciju VBNMGZ sa Organizacijskim odborom IV Konvoja “Da se nikad ne zaboravi”

admin