Prikazivanje filma “Mostar United” u sklopu Konvoja 2010

Prikazivanje filma “Mostar United” u sklopu Konvoja 2010

N: MOSTAR UNITED, Claudia Tosi, Italija/Slovenija
NN: Nogometom protiv nacionalizma u podijeljenom Mostaru

U sklopu programa IV. konvoja “Da se nikad ne zaboravi”, bit će prikazan film o Mostaru danas – film o vrijednostima prijateljstva i jedinstva u podijeljenom gradu prikazan kroz podmladak fudbalskog kluba Velež; bez namjere da zauzima strane, prenosi tešku svakodnevnicu ovog lijepog grada s nadom u zajedničku budućnost.

Image

Mostar United – poster

U Domu kulture Srebrenica, 29. svibnja 2010 godine, s početkom u 15:00 sati premijerno će se prikazati dugometražni dokumentarni film MOSTAR UNITED, talijanske redateljice Claudie Tosi, miljenik europskih dokumentarnih festivala, poput IDFA-e, GenovaFF, Slobodne zone te nedavni pobjednik mariborskog festivala DokMa.

Image

Mostar United

Ocrtavajući atmosferu u kojoj odrastaju mladi Mostarci, film prati Mensuda, trenera kadeta i juniora legendarnog nogometnog kluba ‘Velež’, koji osim nogometu dječake poučava o tome da ‘svaka podjela onemogućava napredak’.

Film je to o Mostaru danas, potpuno podijeljenom na dvije strane, hrvatsku i bošnjačku, u kojemu se čini da su skakači sa Starog mosta jedna od najljepših poveznica s predratnim gradom. Iako se djeca koju trenira, a među njima i Mensudov sin Dženan praktički ne sjećaju rata, svakodnevno se susreću s međunacionalnim konfliktima, idu u gimnaziju s dva nastavna programa, u kojima se predaju dvije istine o ratu u etnički podijeljenim razredima. Sve to u gradu koji se nekada dičio zajedništvom i multikulturalnošću. No Mensud ne odustaje, redovito organizira mješovite nogometne turnire, ne bi li igrače naučio vrijednostima jedinstva i prijateljstva. Mensud se borio u ratu u BiH, branio je svoj rodni grad Mostar i Stari most. Sada kad se mir vratio, Stari most je obnovljen, a Mensud se opet bori – ovaj put protiv novog nacionalističkog mentaliteta.

Podijeljen i ostrašćen etničkim sukobom, Mostar više sliči na dva geta podijeljena velikim bulevarom, prije nego na veseli balkanski Monmartre, kakav je bio prije rata. S terena nogometne škole legendarnog mostarskog kluba Velež, Mensud cijelu vojsku djece uči vrijednostima prijateljstva i jedinstva. Njegov sin Dženan, jedan od njegovih igrača, ne može više podnijeti tu borbu. Sanja da zaigra za veliku europsku nogometnu momčad i da živi u sigurnom okruženju.

Bez namjere da zauzima strane, redateljica je četiri godine pratila segmente života Mensudove obitelji u kojoj su se neprekidno smjenjivale nade i razočarenja, u nevjerojatno lijepom gradu na Neretvi, čija svakodnevnica je nažalost još uvijek dirigirana nedavnim ratnim iskustvom.

Film je snimljen u koprodukciji SteFilma (Italija) i Petra Pan Film Production (Slovenija).

Recenzije:
Dokumentarni film o mladom fudbalskom timu Veleža. Od ponosa mostarskog jedinstva do simbola samo jedne strane, ovo je priča o Bosni i Hercegovini danas, i ne samo o tome.”  
Mauro Cereghini, Osservatorio Balkan

 

admin